Spreuken 8:1-3 (2)

Els ter Welle • 88 - 2012 • Uitgave: 21
‘Roept de Wijsheid niet en verheft de Verstandigheid niet haar stem? Boven de hoogten aan de weg, daar, waar de paden samenkomen, is zij gaan staan, aan de zijde van de poorten, aan de ingang van de stad, waar men de poortdeuren binnengaat, roept zij luide.’
Spreuken 8:1-3


Corrie ten Boom was onze geestelijke moeder. Zij is veel bij ons over de vloer geweest. In haar toespraken en ook in persoonlijke gesprekken gebruikte zij allerlei voorwerpen waarmee ze een geestelijke waarheid op unieke wijze duidelijk maakte.
Eén zo’n voorwerp hebben wij van haar geërfd. Het is een klein tafeltje met drie poten, waarvan één poot los zit. “Kijk”, zei ze: ”Een tafel heeft op zijn minst drie poten nodig om te kunnen staan.” Om dat te demonstreren, haalde ze de losse poot eruit en ja, het tafeltje viel om. “Zó”, vervolgde ze, “is het ook in het leven van een christen. Je hebt drie dingen nodig om vast te kunnen staan in deze wereld: bidden, Bijbellezen en getuigen. Als één van de drie ontbreekt, vallen we om!”

De Wijsheid in ons gedeelte houdt haar boodschap niet voor zichzelf, maar verkondigt die luid! Alle mensen moeten het horen!
Getuigen, doorgeven van het goede nieuws, is onze grote taak! Dat geldt voor ons persoonlijk leven maar ook voor een gemeente. Het was het grote doel vanaf het begin en dat is het nu nog steeds. Een kerk die op zichzelf gericht is, wordt een club. Maar een kerk die naar buiten uitreikt wordt pas echt gemeente.
Natuurlijk is onze eerste roeping onze directe omgeving. Maar onze visie moet verder reiken! De grote opdracht die de opgestane Here vlak voor Zijn hemelvaart geeft aan Zijn discipelen en ook aan ons, is: ‘Gaat dan heen en… maakt de mensen uit uw omgeving tot Mijn discipelen?’ Nee: ‘maakt alle volken tot mijn discipelen!1
De akker is de wereld. Toen God liefhad, had Hij de wereld lief. Toen Jezus stierf, stierf Hij voor de wereld. God heeft de wereld op het oog.
Wat zo geweldig is: God heeft in onze multiculturele samenleving de volken van de wereld heel dichtbij gebracht. Wat een kansen!
Matteüs 28:19 is geen gemakkelijke opdracht. Maar God geeft met de opdracht ook een prachtige belofte. Tegen de mensen die gehoor geven aan Zijn roeping, zegt Hij: ‘Die u roept is getrouw, Hij zal het ook doen!’2

Els ter Welle

1 Matteüs 28:19
2 2 Tessalonicenzen 5:24