Spreuken 8:1-3 (1)

Els ter Welle • 88 - 2012 • Uitgave: 20
‘Roept de Wijsheid niet en verheft de Verstandigheid niet haar stem? Boven op de hoogten aan de weg, daar, waar de paden samenkomen, is zij gaan staan, aan de zijde van de poorten, aan de ingang van de stad, waar men de poortdeuren binnengaat, roept zij luide.’
Spreuken 8:1-3


In hoofdstuk 8 neemt de Wijsheid een hoge vlucht in de tijd en in de ruimte. We lezen er namelijk over de hoge ouderdom en de oorsprong van de Wijsheid die van eeuwigheid is en krijgen daarbij de gelegenheid een blik te slaan in de hemel voor en tijdens de schepping. Adembenemend! (vers 22-31)
De eerste vijf verzen beginnen echter ‘down to earth’. De Wijsheid van God is van de hemel, maar is naar de aarde gekomen en moet verkondigd worden op de straat en in het drukste deel van de stad. Dat was in het Oosten vooral bij de stadspoort. Daar werden volksvergaderingen en rechtszittingen gehouden. De oudsten gaven advies en onderwijs. Kooplieden dreven er handel en het nieuws werd aan elkaar doorgegeven.
Op die drukke en hoge plek houdt de Wijsheid haar toespraak met luide stem, zodat iedereen het kon horen en zien. Alle mensen moeten het horen! Iedereen moet weten wie Jezus is! Want we zullen later in dit hoofdstuk zien dat de Wijsheid niemand minder is dan de Zoon van God.

Deze paar verzen zijn een indringende oproep aan elke gemeente, om de geweldige boodschap van de Here Jezus, wijd en zijd te verspreiden. In een wereld vol desoriëntatie, verwarring en wanhoop, biedt het Evangelie houvast, hoop, toekomst, richting en redding! Het is de grote opdracht voor elke gemeente om een getuigende gemeente te zijn en een duidelijke uitstraling te hebben naar buiten! De kerk heeft een publieke functie!
De Wijsheid in ons Schriftgedeelte wacht niet of de mensen tot haar komen, zij neemt het initiatief! Als de mensen niet naar de kerk komen, laat dan de kerk naar de mensen toegaan. Laten we een open houding hebben naar buiten en eigentijdse activiteiten ontplooien om mensen buiten de kerk voor Christus te winnen.
Zo wordt in ‘mijn’ gemeente deze week een sportweek gehouden samen met ‘Athletes in Action’. Een groep jongelui doet allerlei sportactiviteiten met de plaatselijke jeugd en delen daarbij met veel enthousiasme hun geloof.

Een gemeente die alleen op zichzelf gericht is, mist haar roeping. Een stad op een berg kan niet verborgen blijven. Zij laat haar licht schijnen in de verre omgeving. Laat dat een uitdaging zijn voor elke gemeente!

Els ter Welle