Spreuken 7:7,8

Els ter Welle • 88 - 2012 • Uitgave: 12
‘Ik zag onder de onverstandigen een verstandeloze knaap, die over straat ging…’
Spreuken 7:7,8

Er slenteren in onze tijd een hoop jongeren op straat. Ze hebben geen werk, leven van een uitkering en vervelen zich dood. Criminaliteit aanpakken? Hier ligt naar mijn denken een belangrijke wortel!

Een oud Nederlands spreekwoord zegt: “Ledigheid is des duivels oorkussen.” Oorspronkelijk luidde het: “Een ledigh mensch is des duyvels oyrkussen.” Dat werpt een ander licht op de zaak.
Want ‘niets doen’ kan op zijn tijd heel heilzaam zijn. Het is een kunst die we moeten leren. Onze kinderen zeiden vaak tegen mij: “Mam, kom nu eens zitten en doe eens niets.” Ik vond en vind dat moeilijk. Maar een mens kan niet en moet niet altijd nuttig bezig zijn. Dan raken we iets heel essentieels kwijt. We verliezen de creativiteit en feeling met andere mensen. Zo nu en dan eens heerlijk lui zijn kan wonderen verrichten. Het zijn de momenten waarin we tot onszelf komen en ineens een oplossing zien voor een probleem of een briljant idee krijgen.
Een leeg mens is iets anders. Dat is iemand die geen werk heeft en zich verveelt, of die een hekel heeft aan werken en de dag doorbrengt met lanterfanten. Als iemand inwendig leeg is, geen doel heeft in zijn leven, dán is de duivel er gauw bij. Híj weet wel iets te doen… Veel criminaliteit komt hieruit voort. Straatjongeren hangen rond, maken lawaai, gooien rotzooi op de grond. Ze zijn regelmatig verantwoordelijk voor vernieling en fysiek geweld.
De jongeman van Spreuken 7 heeft schijnbaar ook niets anders te doen dan over straat gaan. Ook bij hem was de duivel er snel bij: Hij gaat stiekem vreemd…

Werken is goed en gezond voor de mens. Als mensen niet werken, worden ze ziek. Ze verstoren de levensorde die God in de schepping heeft gelegd. Werken hoort bij de mens vanaf het begin. God plaatste Adam in de hof van Eden, niet om de hele dag te spelen, te zonnebaden en te luieren, maar om de hof te bewaren en te bewerken! De mens is geschapen naar het beeld van God. En God werkt! Hij bestuurt en onderhoudt de hele schepping. Hij luistert naar de gebeden van ons allemaal en verhoort ze naar Zijn wijsheid. Om het menselijk te zeggen: Wat een klus!

Onze oudste kleinkinderen hebben het allemaal druk. Ze studeren, maar daarnaast hebben ze hun sport, hobby en bijbaantje. Wat een zegen!
Abraham Kuyper zei: “Wie zichzelf in hoger zin liefheeft, zal God danken, niet als hij niets te doen heeft, maar als hij het druk heeft, want drukke arbeid is een schild tegen het kwaad.1

Els ter Welle

1 Abraham Kuyper, De Gemeene Gratie I, hoofdstuk 30