Spreuken 7:27 (2)

Els ter Welle • 88 - 2012 • Uitgave: 17
‘Haar huis zijn wegen naar het dodenrijk, die afdalen naar de binnenkameren van de dood (hel).’
Spreuken 7:27


“Als God liefde is, kan er geen hel bestaan.” Het is een gedachte die op dit moment in evangelische kringen in opkomst is. Onze tekst echter (zoals trouwens de hele Bijbel) laat er geen twijfel over bestaan: de hel is realiteit. En het is niet in tegenstelling met Gods liefde, maar er inherent hieraan! Het probleem is dat wij een menselijke voorstelling hebben van wat liefde is. Wat wij voor ogen hebben bij het woord ‘liefde’, is een zwak aftreksel van wat de liefde van God werkelijk inhoudt. Die is onvergelijkbaar en ook onbegrijpelijk omdat ze eigensoortig is. Gods liefde is een heilige, reine liefde. Daar ligt de kern!

God geeft Zichzelf weg en zet Zich helemaal in om ons gelukkig te maken, maar dat kan alleen realiteit worden als God ook vasthoudt aan Zijn rechtvaardigheid. Heiligheid en liefde zijn niet te scheiden.
Hoe zou ons land er uit zien als de criminaliteit niet meer gestraft zou worden en de gevangenissen zouden verdwijnen? Ons vaderland zou een nog grotere chaos worden.
Uit liefde voor de mensheid wijkt God niet af van Zijn heiligheid. Hij kan daarom niet zeggen: oké, ik vergeef de mens, zand erover, ik denk er niet meer aan, we gaan gewoon verder. Dan zou Hij enorm in botsing komen met Zijn rechtvaardigheid. Maar Hij heeft de wereld zo lief, dat Hij al voor de grondlegging daarvan, een plan bedacht voor dit grote dilemma. In het sterven en de opstanding van de Here Jezus komen liefde en heiligheid samen: die Ene rechtvaardige draagt plaatsvervangend de straf van ons allen! Wij hadden het verdiend om veroordeeld te worden, maar in Christus worden we vrijgesproken. Maar dat gebeurt niet automatisch! De genade van God is er voor iedereen die haar omhelst, maar wie de genade weigert aan te nemen, blijft onder Gods toorn.

De Here wil niet dat iemand verloren gaat. Hij is zeer lankmoedig en heeft eindeloos geduld met de mens en wacht met Zijn wederkomst, omdat Hij wil dat zoveel mogelijk mensen behouden worden. Maar in de hemel – en ook op de nieuwe aarde - is geen plek voor mensen die willens en wetens in de zonde blijven leven en God afwijzen. Voor die mensen heeft God de hel geschapen.
Ik wil u oproepen om van de God die boos is over uw zonden te vluchten naar de genadige God die vergeeft!

Els ter Welle