Spreuken 7:27 (1)

Els ter Welle • 88 - 2012 • Uitgave: 16
‘Haar huis zijn wegen naar het dodenrijk, die afdalen naar de binnenkameren van de dood.’
Spreuken 7:27


De bekende schrijver Tommy Wieringa bezocht ‘Wasteland’. Het is een jaarlijks gruwelijk seksfestival waar totale schaamteloosheid is en waar iedereen voor iedereen beschikbaar is. Hij zegt er het volgende van: “Het werd een beklemmende ervaring. Ik heb achter de begeerte gekeken en het Niets gezien. Afgrijselijk. Afgrijselijk. Het was de leegte van het niet-zijn, van de stilte voor en de stilte na de dood.”

Deze schokkende ervaring komt helemaal overeen met ons vers. ‘Dood’ in ons vers betekent meer dan niet meer lichamelijk leven. Vanaf de zondeval heeft het een diepere dimensie. In het Hebreeuws staat er voor ‘dood’, het woord ‘sheol’. Letterlijk betekent het hel. Het houdt vervreemding en scheiding van God in. Dat betekent echter niet dat de hel geen reële, werkelijke plaats is. Onze tekst geeft daar een aanschouwelijke voorstelling van. Het is een plek waar God, de bron van licht, leven en liefde, afwezig is en de duivel en zijn trawanten de scepter zwaaien. Job 38:17 beschrijft de hel dan ook als diepe duisternis. Daar is eeuwige pijn, gehuil en tandengeknars.1 Zondige seks voert je naar de binnenkamers van die afschuwelijke plek. Als we daar terecht komen is het definitief en onomkeerbaar.
Ik wil u niet bang maken, maar het zou niet goed zijn als ik het zou verdoezelen. Het moet ronduit gezegd worden. Dat deed de Here Jezus ook. Hij zei: ‘Indien uw oog u tot zonde verleidt, ruk het uit en werp het van u. Het is beter voor u met één oog ten leven in te gaan, dan met twee ogen in het hellevuur geworpen te worden.’2
Een gedachte die in onze tijd in evangelische kringen opgang maakt, is de volgende: ‘Als God liefde is, kan er geen hel bestaan,3 God houdt zoveel van zijn schepsel dat het uiteindelijk goed zal komen met ieder mens.’ Door dit verkeerde denken wordt men in slaap gesust en gaat men met een ‘gerust’ hart naar de hel.
Ja, de genade van God is rijk en oneindig groot! Bent u door en door zondig, dan strekt Zijn liefde zich juist naar u uit. Zijn redding is voor de zondaar… die zich bekeert en breekt met de zonde!

Ons hoofdstuk begon met de woorden van de wijze die ten leven leiden, het eindigt met de dwaasheid die tot de dood leidt. Wat een contrast! Waar wilt u naar luisteren? Aan u de keuze!

Els ter Welle

1 Matteüs 13:42
2 Matteüs 18:9
3 Volgende keer wil ik hier verder op ingaan.