Spreuken 7:26

Els ter Welle • 88 - 2012 • Uitgave: 2
‘Want vele zijn de verslagenen die zij heeft geveld, talrijk zijn degenen die zij altemaal heeft gedood.’
Spreuken 7:26


De Bijbel verbloemt niets. Het vertelt heel open over mannen die een goddelijke functie hadden maar in de fout gingen op seksueel gebied: de richter Simson, de priesters Hofni en Pinehas en natuurlijk kennen we allemaal het verhaal van koning David die overspel pleegt.

Die fatale stap heeft in het privéleven van David heel veel ellende gebracht. Het heeft grote impact op zijn kinderen. Sommigen nemen het ook niet zo nauw met seksualiteit. Zijn zoon Amnon pleegt incest met zijn zus Tamar. Tamar gaat daarna wonen bij een andere zoon van David, Absalom. Deze neemt wraak en vermoordt Amnon. Later vernedert Absalom zijn vader diep, door tot de bijvrouwen van zijn vader te gaan, op het dak van het paleis, ten aanschouwen van het hele volk.
Niet alleen in de Bijbel, maar ook in de kerkgeschiedenis, tot in onze tijd, zijn er vele mannen geweest die gevangen werden door de vreemde vrouw en grote schade hebben opgelopen in hun leven. En misschien bent u zo’n persoon…?

Is er dan geen hoop? Alle hoop! De Here Jezus kwam niet voor rechtvaardige mensen, maar juist voor u. Hij kwam voor dieven, inbrekers, moordenaars, drugsdealers, verslaafden en zeker ook voor overspelers. Hij wil hun etterende wonden en zonden helen. Er is een weg naar vergeving en bevrijding, maar we moeten wel voor de dag komen met onze overtredingen.
Als we ons schamen en onze verkeerde daden verborgen houden, kunnen we niet geholpen worden. Zonde is als zaad, wie het bedekt, brengt het tot bloei. Als je niets met de zonde doet, kom je nooit uit de strik. Als u het probeert onder de duim te houden, zal het steeds weer opnieuw de kop opsteken. Uw enige redding is dat u radicaal bent en ermee tevoorschijn komt. Breng het aan het licht! Dan stapt Jezus binnen in uw strijd en gaat u samen verder tot overwinning!

David had oprecht berouw en de Here vergaf hem voor de volle honderd procent. Hij komt er niet zonder kleerscheuren van af, er zijn onomkeerbare gevolgen. Maar God pakt de draad weer helemaal met hem op! En zo doet Hij met elke man en vrouw die niet komt met excuses, maar met oprechte schuldbelijdenis!
Is uw leven een ruïne? De Here kan en wil herstel geven. Hij heeft geen lust in de dood van een zondaar.

Els ter Welle