Spreuken 7:25-27 (2)

Els ter Welle • 88 - 2012 • Uitgave: 19
‘Uw hart wijke niet af naar haar wegen, dwaal niet af op haar paden. Haar huis zijn wegen naar het dodenrijk, die afdalen naar de binnenkameren van de dood.’
Spreuken 7:25,27


In deze verzen aan het eind van het hoofdstuk wordt nog even kort samengevat wat we moeten doen om te voorkomen dat we in de klauwen van zondige seks komen:
1. Bewaar je hart. (vers 25a).
Seksuele reinheid is allereerst een zaak van het hart. Je bent in gevaar zo gauw je gedachten naar onreinheid afdwalen. Wees alert en stop het direct! Het huwelijk en seksualiteit zijn heilig! Als u dat voor ogen houdt, is het niet moeilijk om te weten wat valt onder de categorie verkeerde seks.
2. Blijf er uit de buurt. (vers 25b)
Overschat uzelf niet en onderschat de kracht van de verleiding niet. Sommigen dachten er ongevoelig voor te zijn, maar zijn toch in de netten van porno en overspel gevangen genomen. Wees radicaal als u merkt dat de tv, internet of een andere vrouw een verlokking voor u is. Grijp in en blokkeer de invalswegen waarlangs de verleiding komt.
3. Denk aan de desastreuze gevolgen. (vers 27)
Leef niet voor het moment en kortstondig plezier. Denk aan de consequentie voor de toekomst. Die is verstrekkend! Voor uzelf, maar ook voor uw man/vrouw, uw gezin en mogelijk voor uw hele nageslacht. Als u wordt meegezogen door de verleiding van zondige seks, komt u op een heilloze weg die u voert naar heel veel ellende.
De Here wil u daar zo graag voor behoeden. Dat is de reden waarom Hij in de eerste negen inleidende hoofdstukken van het boek Spreuken, drie hoofdstukken wijdt aan dit indringende onderwerp.

We hebben in hoofdstuk 7 uitgebreid de praktijken van de overspelige dwaze vrouw onder de loep genomen. Het kwaad dat ze deed kon het daglicht niet verdragen. Het gebeurde allemaal stiekem, in het geheim. Zij sprak met een dubbele tong en was vol leugen en bedrog. Zij verleidde de jongeman op listige wijze en bracht hem op een doodlopende weg.
We laten haar achter ons en gaan óp naar hoofdstuk 8, verreweg het mooiste hoofdstuk van Spreuken. Daar luisteren we naar vrouwe Wijsheid. Wat een verademing en wat een contrast! We komen van het duister in het licht. Haar optreden is open, eerlijk en oprecht: de waarheid zoekt geen schuilplaatsen.

Els ter Welle