Spreuken 7:21

Els ter Welle • 88 - 2012 • Uitgave: 13
‘Zij haalt hem over door haar redeneringen, met haar gladde lippen verleidt zij hem.’
Spreuken 7:21


Deze tactiek van de vrouw om de jongeman te verleiden is zo oud als de duivel. Hoe verleidde satan Eva? Door verlokkende woorden: “Kom op zeg, verboden vrucht? Ben je bang dat je zult sterven als je ervan eet? Onzin, geniet er maar rustig van, het is alleen maar lekker en er zal je niets overkomen…” En Eva ging voor de bijl.
Zo ook de jongeman uit ons verhaal. De vrouw doet het voorkomen dat het liefde is op het eerste gezicht. Ze streelt zijn ijdelheid en probeert zo gedaan te krijgen wat zij wil.

Een paar weken geleden logeerde een van onze dertien kleindochters bij mij. Zij gaat straks voor het eerst naar de middelbare school. En ik houd mijn hart vast. Wat komt ze er allemaal tegen? Ik had er met haar een gesprek over en zei: “Heb je wel eens over ‘loverboys’ gehoord?” “Mama heeft me een boekje erover gegeven.” Ik slaakte een zucht van verlichting. Haar ouders hebben haar er gelukkig op voorbereid!
Want niet alleen vrouwen verleiden door hun bedrieglijke babbel, ook mannen doen dat. In onze dagen is er het fenomeen ‘loverboys’ (wat een misleidende naam). Zij versieren jonge meisjes door romantische manipulatie. Het ideale slachtoffer is in Spreuken 7 een jonge, onervaren, aantrekkelijke jongeman. Bij loverboys is het een mooi meisje, dat weinig of geen ervaring heeft met seksuele relaties en vaak komt ze uit een moeilijke gezinssituatie. De loverboy verwent haar, geeft haar veel aandacht en cadeaus. Hij is zo ‘lief’ voor haar dat ze nooit meer bij hem weg wil. Hij zegt van haar te houden. Ze is helemaal gelukkig en denkt dat hij eerlijk een oprecht is. Het is echter schijnliefde om haar in de prostitutie te krijgen.
Gisteren was ik bij de dokter en las het volgende in de Telegraaf: ‘Pedofielen en loverboys blijken vaker via internet hun slag te slaan.’ Ouders willen wel weten waar hun kind gaat spelen, maar letten niet op wat zoon of dochter allemaal op het internet uitspookt. Volwassen mannen proberen seksafspraakjes te maken met minderjarige meisjes of jongens, Ze kunnen op internet heel gemakkelijk hun waren identiteit verhullen.’

Misschien denkt u, ach dat overkomt onze kinderen niet. Het is zo: de meeste meisjes zullen er niet mee in aanraking komen. Maar laat niet na uw dochter en ook uw zoon er wel over te vertellen, want een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Els ter Welle