Spreuken 7:16-18

Els ter Welle • 88 - 2012 • Uitgave: 6
‘Met dekens heb ik mijn bed bedekt, met bonte spreien van Egyptisch linnen. Ik heb mijn leger besprenkeld met mirre, aloë en kaneel. Kom laten we zwelgen in minne tot de morgen toe.’
Spreuken 7:16-18


De getrouwde vrouw nodigt de jongeman gelijk uit in haar bed. Ze heeft gezorgd voor een prikkelende en romantische sfeer. Het bed is met mooi kleurig beddegoed opgemaakt en met heerlijke geuren besprenkeld. Je zult maar zo’n uitnodiging krijgen…

Hebreeën 13:4 zegt: ‘Het huwelijk zij in ere bij allen, en het bed onbezoedeld.’
Dit vers betekent voor ongetrouwden dat zij zich onthouden van seksuele omgang en voor gehuwden dat zij het bed alleen delen met eigen man of vrouw. Alleen zo blijft het echtelijke bed onbevlekt. Het wil dus niet zeggen dat u niet uw best mag doen om een verleidelijke ambiance te creeëren voor uw eega. Integendeel! In de Bijbel is er een heel boek gewijd aan pure romantiek en erotiek. U moet Hooglied echt eens helemaal lezen. Het is aandoenlijk mooi geschreven en het vormt een inspiratie om onze eigen man en vrouw op een zuivere manier het hoofd op hol te brengen. Ja, u mag zich in de slaapkamer voor uw eigen man verleidelijk kleden en gedragen. Dat is juist Gods bedoeling!
Preuts zijn is een deugd buiten de echtelijke slaapkamer, maar erbinnen is het een ondeugd.

Het is ruim 45 jaar geleden toen ik een uitspraak hoorde van de bekende broeder Braaksma sr. Ik ben het nooit vergeten. Hij zei: “We moeten bekeerd worden van het vleselijke naar het geestelijke, maar daarna moeten we vaak bekeerd worden van het geestelijke naar het natuurlijke.”
Seksualiteit is puur natuur! De Here vindt het fijn als we genot en plezier hebben samen. De basis daarvoor is dat we de romantiek en sensualiteit in ons huwelijk terughalen. Het is de vonk die het vuur brandende houdt! Gun uzelf de tijd om te beminnen. Ieder zal daar op zijn eigen wijze invulling aan geven. Sommige mensen houden ervan om bij kaarslicht te eten met een wijntje of om samen knus bij het brandend haardvuur te zitten. Anderen maken een lange wandeling hand in hand. De niet-seksuele aanraking speelt daarbij een grote rol: een arm om de schouder, zij die uw nek masseert of hij die over uw rug wrijft. Het hoort allemaal bij zinnelijk genot. Overigens hoeft dat niet te leiden tot seksualiteit, het kan wel de weg banen naar een bevredigende seksuele relatie.

De vrouw uit Spreuken 7 is uit op tijdelijk genot. Het brengt haar eeuwige ellende. De beste seks is de seks in het huwelijk, tenminste zolang man en vrouw de speelsheid en sensualiteit weten te bewaren!

Els ter Welle