Spreuken 7:15,18,19

Els ter Welle • 88 - 2012 • Uitgave: 4
‘Ik ben uitgegaan, u tegemoet, om u te zoeken, en ik heb u gevonden. Kom, laat ons zwelgen in de minne tot de morgen toe. Want mijn man is niet thuis, hij heeft een verre reis ondernomen.’
Spreuken 7:15,18,19


De vrouw is er verbijsterend open over. Ze is getrouwd en haar man is op zakenreis. Hij heeft een buidel geld met zich mee genomen. De vrouw weet zeker dat haar man voorlopig niet thuis komt. De kust is dus veilig.

Waarom gaat deze vrouw uit op seksueel avontuur? Ze is niet uit op geld, want uit het hele hoofdstuk blijkt dat de vrouw in goede doen is. Is ze ongelukkig in haar huwelijk? Is haar man zo druk met zijn zaken dat hij geen tijd neemt om zijn vrouw te beminnen?
In pastoraat kom je het vaak tegen. Een man wordt overgehaald tot overspel doordat de vrouw met emotie vertelt: “Mijn man begrijpt me niet, hij voelt niet aan wat ik nodig heb, hij is niet warm en praat niet met me. Jij bent degene die helemaal bij mij past…”
Op een van onze huwelijksconferenties arriveerde een meneer die mijn man absoluut direct wilde spreken. Herman zei: “Luistert u nu eerst maar eens naar de eerste lezing. Dan kijken we daarna verder.” Dat deed de man, hoewel hij zijn ongeduld nauwelijks kon bedwingen. De les ging over de Bijbelse basis van het huwelijk. Op een gegeven ogenblik zei mijn man: “Als we getrouwd zijn, is het niet de vraag hoe we bij elkaar passen, maar hoe we ons bij elkaar aanpassen!” Dat sloeg bij de man in als een bom. Want wat bleek: in zijn broekzak zat een briefje met tien punten waarom hij vond dat zijn vrouw niet bij hem paste. Hij werd diep in zijn hart getroffen en heeft het briefje verscheurd.
Het is in sommige huwelijken heel moeilijk. Laten we daar niet te gemakkelijk over denken. Maar er is een trouwverbond gesloten! Daarom is werken aan je huwelijk het devies. En steek daarbij allereerst de hand in eigen boezem!

In de tijd van de Bijbel stond op overspel een hele zware straf. De vrouw van Spreuken 7 en de jongeman dachten echter dat er geen haan naar kraaide. Niemand zou het te weten komen. Dus zou het geen consequenties hebben… Dat is wat de satan die de leugenaar van den beginne is, hen influisterde. Overspel heeft echter altijd verregaande gevolgen, ook als niemand het merkt. Leest u het hoofdstuk maar eens uit!

Els ter Welle