Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Martin Penning • 95 - 2019 • Uitgave: 1
Serie over de zaligsprekingen

Als discipelen van onze Heer willen we van Hem leren. Het hoofddoel van dat leren is erin gelegen dat we aan Hem gelijk willen worden. Hier worden we ook toe opgeroepen. God vindt er vreugde in, wanneer Hij kenmerken van Zijn Zoon in ons terugziet. Dit zal tot zegen zijn voor ons persoonlijk leven, ons huwelijk, ons gezin en onze (werk)omgeving.

Dit klinkt hoogdravend en al snel leggen we deze oproep naast ons neer, wanneer we voor de zoveelste keer tekortschieten. Toch is Jezus Christus Heer van alle gelovigen en zullen we Hem moeten navolgen. In de volgende overdenkingen gaan we de zaligsprekingen bekijken. Door deze te bestuderen zullen we ten eerste tot het inzicht komen dat we onszelf inderdaad niet kunnen veranderen naar Zijn beeld, maar we zullen leren hoe Gods Geest ons wil helpen om ons een spiegel voor te houden. Een spiegel, waarin we de diepgang van ons geestelijk leven kunnen peilen en door Hem kunnen laten vormen.
Wanneer het je doel is om als discipel te leven en om Christus’ navolger te worden, dan volgen er een aantal studies over de zaligsprekingen, waarbij de vraag is wie God het mooiste van het hele land vindt. Zijn manier van beoordelen gaat compleet in tegen de visie van deze wereld. De vraag is… door wie laten we ons beïnvloeden?

Zalig de armen van Geest
Deze woorden van de Heere Jezus geven de ingreep aan die nodig is in onze geest. Hier is het in het begin al misgegaan. God maakte de mens naar Zijn beeld. Maar de mens koos ervoor om onafhankelijk te zijn. Uit de wereldgeschiedenis blijkt dat we nog steeds op zoek zijn naar meer onafhankelijkheid. Als we denken zelf het leven te kunnen maken of eindeloos te kunnen rekken, bouwen we dan niet onze eigen torens van Babel?
Toen zond God Zijn Zoon. Hij gaf ons het voorbeeld van een volledige afhankelijkheid van de Vader (Johannes 5:19). Door Zijn dood en opstanding plaatst Hij ons in afhankelijkheid van Hem. Wie zich volledig afhankelijk weet van deze redding, die weet wat het is om arm van geest te zijn. Armen van geest leven niet hun eigen leven, maar worden gestuurd, geleid, zij hebben hun leven afgelegd. Dat is een leerproces, wat het hele leven doorgaat. Maar het begint bij het besef dat we uit onszelf niets kunnen. Vanuit dat besef geven we ons over aan hemelse leiding.

Onszelf redden
Hierin zien we dat de Bergrede gebruikt kan worden voor wedergeboren mensen. Om dit te begrijpen moet je geestelijk kunnen denken. De wereld begrijpt dit niet en dat kunnen we ook niet verwachten, want het is Gods Geest die ons overtuigt van onze eigen zwakheid. Het idee dat we onszelf kunnen redden is heel oud en menselijk en vinden we al in het Oude Testament. Maar God zei: “Kijk naar Mij, Ik zal je helpen, Ik zal je redden, Ik zal je woorden geven, Ik zal je wijsheid geven!” Dat zien we bij Abraham (Genesis 18:27), Jakob (Genesis 32:10) en Mozes (Exodus 3:11; 4:10).

Als we vol zijn van onszelf kan God ons niets meer geven. Dan kan de vrucht van de Geest niet groeien. Als we denken dat we best aardig bezig zijn en dat we de Heere op onze eigen manier best goed dienen, dat we best goed gereformeerd of evangelisch zijn, dan moeten we uitkijken dat we niet teveel bagage meenemen en worden we als de kameel die niet door het oog van de naald past. We zullen alles van onszelf bij de nauwe poort moeten leggen, dan kan Gods Geest in ons leven werken.


Zelfstudie
• Lees 2 Korinthe 1:8-9, 4:4-12, 6:4-10, 12:7-10, 13:4. Deze teksten zeggen allemaal iets over het arm zijn van geest. Hoe zie je deze verzen in je persoonlijk leven (huwelijk, gezin, werk) en waar zitten de strijdpunten?
• Zijn er dingen in je leven die je vanuit eigen kracht probeert op te lossen of te doen?
• Waarin zie je dat je individueel arm van geest bent? Hoe zie je dit in de verschillende delen van je leven? Waarin is nog ontwikkeling mogelijk?

Gebedspunten
• Dank God voor het feit dat Hij zich aan ons bekend gemaakt heeft en dat Hij ons leven wil regeren.
• Belijd de keren dat je probeert in eigen kracht het goede te doen.
• Vraag vergeving aan God en aan elkaar voor de momenten waarop je teveel gericht was op jezelf en daardoor niet God de eer gaf.
• Bid voor de stappen die je vanaf nu wil zetten.
• Leg je leven, huwelijk, gezin en werk opnieuw voor Gods troon en vraag God om vernieuwing van denken en vraag om de werking van de Heilige Geest, waardoor we ons zelf arm kunnen noemen en alles van God mogen verwachten.

Martin Penning

Praktische Bijbelstudie over de Bergrede (Mattheüs 5:3-9)

Zalig zijn de armen van geest, want van hen is het Koninkrijk der hemelen.
• Zalig zijn zij die treuren, want zij zullen vertroost worden.
• Zalig zijn de zachtmoedigen, want zij zullen de aarde beërven.
• Zalig zijn zij die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden.
• Zalig zijn de barmhartigen, want aan hen zal barmhartigheid bewezen worden.
• Zalig zijn de reinen van hart, want zij zullen God zien.
• Zalig zijn de vredestichters, want zij zullen Gods kinderen genoemd worden.