Spanning en ontspanning

Peter de Haan • 91 - 2015 • Uitgave: 14/15
Claire’s hartenkreet

Echtscheiding is blijkbaar een lastig onderwerp voor de schrijvers van christelijke romans. Waarschijnlijk omdat de uitkomst van tevoren wel vast moet staan, een happy end is toch wel verplicht, omdat je anders echtscheiding goed zou keuren. Aan de andere kant is het ook iets dat je in het dagelijks leven veel tegenkomt. Het aantal echtscheidingen is onder christenen ongeveer net zo hoog als onder niet-christenen. Enkele jaren geleden bracht Het Zoeklicht een roman uit over dit gevoelige onderwerp, Claire’s hartenkreet.

Max Beaumont was getrouwd met Claire. Hoewel, waarschijnlijk meer met zijn werk. Zelfs op belangrijke momenten was hij de grote afwezige in het gezin. Vele jaren had Claire alles gedaan om het haar man naar de zin te maken, zoals ze in de kerk had geleerd. Maar nu hij niet kwam opdagen bij een verrassingsetentje dat hun kinderen voor haar verjaardag hadden gemaakt`, was de maat vol.
De ochtend na het etentje stelt Claire Max voor een duidelijke keuze: zijn vrouw, of zijn bedrijf. Hij vraagt zich af waar Claire zich zo druk om maakt. Het gaat toch goed? Oké, hij is vaak weg, maar maakt dat toch goed met cadeaus en reisjes. Ze snapt toch wel dat hij een bedrijf te leiden heeft? Met haar gevoelens kan Max niet zoveel. Niets eigenlijk, want hij houdt van logisch, rationeel denken. Bovendien heeft hij nu geen tijd, want hij moet weer naar zijn werk. Als hij thuiskomt, is Claire weg. Na zich jarenlang te hebben weggecijferd, heeft ze tijd nodig om zichzelf te ontdekken. Wat wil ze zelf, wat heeft ze nodig en wat heeft ze ooit in Max gezien? Wat ze nodig heeft, is een veilige haven.
Haar schoonouders begrijpen deze stap van Claire. Hun zoon heeft deze les nodig. Ook beseffen ze dat ze hier zelf ook schuld aan hebben en worstelen ze met hun gevoelens. Maar ook in moeilijke tijden blijven ze God danken. Een les die ze in hun lange leven samen hebben geleerd.
Een grote bosbrand lijkt het keerpunt te worden voor Max en Claire. En voor de rest van de familie, want er zijn meer wonden die geheeld moeten worden. Tussen Max en de kinderen, tussen Max en zijn ouders, tussen hun dochter Jenna en haar man Kevin.
Het geloofsvertrouwen van Claire’s vriendin en schoonouders speelt in deze ontwikkelingen een sturende, maar geen opdringende rol. De afloop van Claire’s hartenkreet is daardoor zoals je van een roman van uitgeverij Het Zoeklicht mag verwachten, maar de weg er naartoe is geloofwaardig. Co-auteur Gary Smalley werkt dan ook al meer dan vijfendertig jaar als leraar en wordt gezien als vooraanstaand expert op het gebied van huwelijk en gezin. Met name de gevoelens en gedachten van Claire en Max worden goed uitgewerkt, maar ook de ontwikkelingen die de andere personages doormaken zijn goed te volgen.

Claire’s hartenkreet
Sally John en Gary Smalley
Uitgeverij Het Zoeklicht
€ 19,95


Paradijsvogels

De Country Trail Band en Het Zoeklicht komen elkaar al jaren tegen. Zo speelden de band op verschillende Toogdagen en hebben ze ook een cd met liederen van Johannes de Heer in hun kenmerkende country-stijl. Pas verscheen hun nieuwe cd, Paradijsvogels, met 20 nieuwe nummers die soms zomers klinken, maar waarin ook de winters in het leven worden bezongen. In het voorwoord laten de bandleden weten: “We zien om ons heen hoeveel mensen er door stormen in hun leven gaan. Hou ouder we worden, hoe beter we de mensen begrijpen die we in het land ontmoeten. We hebben hun zorgen immers ook zelf meegemaakt.”
De teksten mogen onmiddellijk duidelijk zijn, ze blijven niet aan de oppervlakte. Zo gaat ‘Wat een feest’ over een man die ongeneeslijk ziek was, maar daar helemaal niet mee zat. Het bracht hem snel dichter bij de eeuwigheid. Aangrijpend is ‘Ik hoor erbij’, dat gaat over een jonge vrouw die de band vroeg een lied te schrijven voor alle lotgenoten die zich als kind ongewenst hebben gevoeld en daar later vaak nog onder gebukt gaan. Indringend is ook het lied ‘Kies nu’. Je weet niet hoelang je nog de tijd hebt om voor Jezus te kiezen, het leven hangt aan een zijden draadje, dus kies nu. Het mooist vind ik ‘Yad Vashem’, over de tragiek van het Joodse verhaal, maar ook de hoop: ‘U zult Israël nooit verlaten, U redt Uw volk met Uw grote macht.’

Paradijsvogels
Country Trail Band
20 liedjes
€ 14,95


Het derde doelwit

De romans van Joel Rosenberg zijn helemaal geschreven op de actualiteit. Je moet je goed voor ogen houden dat het een verhaal is, zo realistisch is het scenario dat Rosenberg in zijn boeken schetst. Zo speelt ISIS in zijn nieuwste boek, Het derde doelwit, een grote rol. Journalist J.B. Collins heeft namelijk gehoord dat ISIS in bezit is van chemische wapens. Klopt dat en wie of wat is het doelwit?
Tegelijkertijd blijkt er een vredesakkoord op handen tussen Israël en de Palestijnen. Krantenberichten over de chemische wapens van ISIS zouden dit proces op het laatste moment nog wel eens kunnen verstoren. J.B. staat voor een lastige afweging, want beseffen de machthebbers wel wat voor risico deze afsplitsing van Al-Qaida is? Op zoek naar definitieve bevestiging wil de journalist een interview met de leider van ISIS, Abu Khalif.
Door Matt Collins, de broer van J.B., wordt op driekwart van het verhaal het profetische Woord geopend. Zittend in de auto lepelt hij in gesprek met zijn broer veel teksten op uit Jeremia. Zou alles wat er nu gebeurde de uitwerking zijn van Gods plan? Het zet J.B. aan het denken.
Rosenberg begon met het schrijven van dit boek toen ISIS het nieuws nog niet haalde. Het derde doelwit laat duidelijk de mogelijke bedreiging van ISIS voor het Midden-Oosten en de rest van de wereld zien, net als de onderschatting van die dreiging door de rest van de wereld. Het verhaal is fictie, maar de dreiging allerminst. Een aanrader voor iedereen die wel wat spanning wil tijdens een ontspannen vakantie.

Het derde doelwit
Joel C. Rosenberg
Uitg. Mozaïek
€ 22,50


Vorige maand verscheen ook het boek ‘De ISIS crisis’, een zeer informatief en uiterst actueel boek over de terreurbeweging ISIS, tegenwoordig meer bekend als Islamitische Staat. Meer hierover leest u op de achterkant van dit zomernummer. Van harte aanbevolen!

Peter de Haan