Spannend najaar

Jan van Barneveld • 88 - 2012 • Uitgave: 17
De vakantie is weer voorbij. We verwachten een belangrijk, spannend en in veel opzichten beslissend najaar. De 12e september gaan we naar de stembus. Dan de spannende vorming van een nieuwe regering. Stem a.u.b. op een partij of een persoon die duidelijk achter Israël staat. Dat brengt misschien nog hoop voor ons land. Want er staat geschreven: ‘Ik zal zegenen wie u zegent’. In oktober zijn er in België landelijke verkiezingen en voor de gemeenteraden. Wie gaat op 6 november in de VS winnen?

Wat Israël betreft is er nauwelijks keuze. Obama’s vriendelijke woorden over Israël zullen verdwijnen in het duistere gat van zijn overduidelijke (vergeefse) pogingen respect en sympathie van de moslims te winnen. Dat is zo duidelijk dat zelfs Poetin (Rusland) toenadering tot Israël zoekt. Want hij vreest, net als Israël, het gewelddadige extremisme van de Moslim Broederschap dat via Turkije Zuid-Rusland (Kaukasus) kan binnendringen. Van de vrome Mormoon Mitt Romney (hij rookt en drinkt niet; ook geen koffie of thee) is in ideologisch/geestelijk opzicht weinig sympathie voor Israël te verwachten. Beslissende en spannende verkiezingen, ook wat Israël betreft.

Israël centraal
Want het gaat om Jeruzalem en Israël. De tijd komt dat men ‘Jeruzalem zal noemen de troon van de HERE en alle volken zullen zich daarheen verzamelen om de naam van de HERE te Jeruzalem’ (Jeremia 3:17). De strijd om Israël en Jeruzalem gaat in het najaar heviger worden. Een explosieve climax komt dan heel dichtbij. De Here HERE zegt: ‘Dit is Jeruzalem. Midden onder de volken heb Ik het gesteld met volken er omheen’ (Ezechiël 5:5). Centraal staan in het wereldgebeuren Jeruzalem, de ‘stad van de Grote Koning’ en Israël als Gods volk. We zullen ook zien hoe de HERE ‘gewoon’ doorgaat met Zijn herstelplan voor Zijn volk.
De geestelijke machten van deze duisternis kennen en geloven genoemde profetieën. Zij zien het belang van Jeruzalem en Israël beter dan onze politici en helaas ook beter dan onze geestelijke leiders. Die duistere geestelijke machten zijn werkzaam in de kinderen van de ongehoorzaamheid (Efeziërs 2:2). Zij zaaien momenteel antisemitische haat in de harten van veel mensen. Vooral van moslims. Die machten maken dat de mensen leugens over Israël geloven. Zij brengen de politiek in het spoor van de antichrist. De harten van de mensen uit de volken worden klaar gemaakt voor de ‘strijd van alle volken’ tegen Israël en Jeruzalem (zie Zacharia 12:3; Joël 3:2; Ezechiël 38 en Openbaring 16:16). De strijd van Satan tegen de doorbraak van het Koninkrijk van God. Alles wordt door die ‘wereldbeheersers van deze duisternis’ in stelling gebracht tegen Israël en Jeruzalem. Middenin die strijd staat de Gemeente van de Here Jezus.

Het Romeinse Rijk en het komende Kalifaat
Het Herstelde Romeinse rijk, de EU, staat momenteel te trillen op zijn wankele voeten. De Conservatieven in Engeland willen, ondanks tegenstand van premier Cameron, een referendum over het al dan niet blijven binnen de EU. Wilders heeft van ons vertrek uit de EU het hoofdonderwerp gemaakt in zijn campagne. Griekenland blijkt een bodemloze financiële put te zijn. De geestelijke machten achter de EU, demonen zoals de ‘vorsten van Griekenland en Perzië’, die de profeet Daniël problemen bezorgden, doen er alles aan om de EU overeind te houden. Uiteraard over de ruggen van ons, de gewone burgers. Een andere, angstaanjagende, machtige geestelijke wereldmacht is ‘de vorst van de islam’, die Allah genoemd wordt. Hij is met grof geweld en succes bezig aan het vormen van een Kalifaat, een islamitisch wereldrijk. Het Herstelde Ottomaanse Rijk, zoals president Erdogan van Turkije zegt. De extreme, Israël- (en christen)vijandige Moslim Broederschap heeft Libanon (Hezbollah), Iran en de Palestijnen al binnen. President Mohammed Morsi van Egypte is van de Moslim Broederschap, maar het leger en Amerikaanse dollars stribbelen nog wat tegen. In Jordanië krijgt koning Abdullah II problemen door de tegenstand van Palestijnen samen met de Moslim Broederschap. De opstandelingen in Syrië worden gedomineerd door krachten van de Broederschap. Het grote probleem voor ‘de vorst van de islam’ is de wrede oorlog tussen de Soennieten (Saoedi-Arabië) en de Sjiïeten (Iran). Als er een leider uit de islam opstaat die Soennieten en Sjiïeten met elkaar verzoent, is dat struikelblok opgeruimd en zal het Kalifaat niet lang op zich laten wachten. Het leem van het Kalifaat gaat dan samen met het ijzer van het Herstelde Romeinse Rijk (EU) het rijk van het Beest vormen. Maar de HERE God, de Almachtige, zal een ‘steen van de berg’ (Daniël 2:45) loswrikken. Die zal het koninkrijk van het Beest verbrijzelen. ‘De God van de hemel zal een koninkrijk oprichten dat in eeuwigheid niet te gronde zal gaan’ (Daniël 2:44).

Uitkomst?
Veel mensen vrezen voor wat ons te wachten staat. Als een verwoestende orkaan raast de toekomst op ons af. Toch is er uitkomst. Ik heb het nu niet over het belangrijke onderwerp, de opname van de gemeente. Tekenen van Gods onuitsprekelijke genade en barmhartigheid. Tekens van de ruimte die God geeft tussen het besluit (van een oordeel) en de uitvoerig van dat besluit (zie Sefanja 2:1,2). Kort drie voorbeelden.
1. Jona, een in de vis gelouterde profeet kwam in de goddeloze stad Ninevé. Met een onherroepelijk, duidelijk Godswoord van vier woorden: ‘Veertig dagen, en-Ninevé wordt-verwoest’. Waarom niet direct verwoest? In die ruimte van veertig dagen bekeerde Ninevé zich: ‘De mannen van Ninevé geloofden God’ (Jona 3:5) en werden gered.
2. Jozua kreeg de opdracht de inwoners van Kanaän te verdrijven en te verdelgen (Deuteronomium 7:1-2). De inwoners van de Kanaänitische stad Gibeon geloofden het Woord dat God tot Mozes had gesproken (Jozua 9:24). Door een list sloten ze vrede met Israël en werden gered.
3. Rachab de hoer geloofde God (Jozua 2:8-16), bracht haar geloof in de praktijk en kwam in de rijen van geloofshelden (Hebreeën 11:31) en van voorouders van de Here Jezus (Matteüs 1:5) terecht.

Gemeente
Zo staat wat overgebleven is van de Gemeente van Christus, in de ruimte van genade van de Here, die er nu nog is. In het komende, gevaarlijke najaar en de dreigingen die ook over ons land hangen. Geloof, verootmoediging en bekering zijn de sleutelwoorden voor de prioriteiten voor Gods volk in deze tijd.

Jan van Barneveld