Sleutels tot ware aanbidding (2)

Martin Penning • 92 - 2016 • Uitgave: 3
Gered om te aanbidden

Veel mensen geven zich geheel aan de wetenschap, religie, muziek of sport. Maar als we ons geheel geven aan het aanbidden van God, wordt het afgedaan als overdreven en fundamentalistisch. Toch geeft het oprecht kennen van God een reactie tot aanbidding. Door het volbrachte werk van de Heere Jezus is er intimiteit met God en kunnen we ons overgeven aan echte aanbidding.

Toen Adam en Eva waren geschapen en op deze wereld leefden, leidden zij een leven van aanbidding. Zij wandelden en spraken met God in het paradijs en onderhielden de tuin tot aanbidding van Hem. Zij waren loyaal aan God en gehoorzaamden Hem. De zonde kwam in de wereld, omdat ze de ware aanbidding hadden verlaten en naar satans advies hadden geluisterd. Hun onvoorwaardelijke gehoorzaamheid tot God was verbroken. Toen zij satans leugenachtige woorden boven de woorden van de Heere stelden, stopte de aanbidding tot God en waren zij vervloekt.

Gered om te aanbidden
Het is onmogelijk om te aanbidden zonder God te kennen en zonder de Heere Jezus te belijden.
Om als mens terug te keren in een staat van aanbidding, moeten we zien op de Heere Jezus. Iets wonderlijks en levensveranderend vindt plaats in de menselijke ziel, wanneer ons hart zich opent en de Heere Jezus Zijn plaats inneemt. Dat is Gods reactie als Hij Zijn reddingsplan uitdenkt. Hij wil van rebellerende mensen, aanbiddende mensen maken. Aanbidding is in een christenleven niet een optie waar we voor kunnen kiezen. Verlossing dwingt ons tot aanbidding. Het is een gevolg van Gods reddende liefde.
Gods plan was dat mannen en vrouwen tot herstel zouden komen en de plaats van aanbidding weer zouden innemen. Verlossing kan gezien worden als een transformatie van een valse aanbidder tot een ware aanbidder. Door de wedergeboorte heeft de Heilige Geest inwoning gemaakt in het leven van een mens en wordt deze een aanbidder van de Heere.
Het is Gods verlangen om in intimiteit met ons te leven door ingang te hebben in onze gedachten, onze wil en onze emoties. Het is een uitwisseling van liefde en gedachten tussen God en Zijn verloste kinderen. Zo mogen we in ons leven groeien in de aanbidding van Hem.

God aanbidden is hartsveranderend
God wil ons leiden in onze liefde voor Hem. Hij die ons eerst heeft liefgehad. Hij wil ons hart zo vormen, dat wij Hem alleen aanbidden en bewonderen, omdat Hij het waard is. Hij wil ons leren hoe wij vervuld kunnen worden van de kennis van onze Heere, zodat we in geestelijke verwondering Hem zullen aanbidden. Hij wil dat we verbaasd zullen zijn, van Zijn pracht, van Zijn heerlijkheid, van Zijn majesteit en van Zijn almacht. Zodat we met Psalm 145 zullen zeggen:
Mijn God en Koning, Ik zal U roemen
en Uw Naam loven, voor eeuwig en altijd.
Iedere dag zal ik U loven
en Uw Naam prijzen, voor eeuwig en altijd.
De Heere is groot en zeer te prijzen,
Zijn grootheid is niet te doorgronden.

Aanbidding is weer tot ontzag komen voor Wie God is en dat Hij onze diepste drijfveer zal zijn van ons denken en handelen. Dat is de roeping die wij hebben. Deze aanbidding voor God brengt je in nederige houding tot Hem. In het licht van Gods heerlijkheid kom je tot een nauwkeurig beeld van wie jij bent en kom je tot het besef dat je Gods genade zo nodig hebt in je leven. Leven vanuit Gods genade geeft je een ontzaglijke vreugde en daar mogen we Hem voor eren en aanbidden. Er is geen noodzaak om te vertrouwen op omstandigheden die de wereld biedt of menselijke relaties die zo vaak teleurstellen. Onze blijdschap zit in het feit dat wij uitverkoren kinderen van God zijn en Hij onze Vader is! Hij, de Schepper van hemel en aarde, de Heere der heren, de Majesteit, de soevereine God, Die regeert en zal regeren, Hij die was, die is en die komen zal, Hij ontfermt Zich over ons. Dat geeft ware vreugde in het leven. Hij is het die ons in onze zwakheden en in onze onvolkomenheden rust geeft. Hij is in ons bestaan gekomen en zal er altijd blijven. Wij hoeven ons daarom niet beter voor te doen dan we zijn, want Zijn belofte is waar: ‘Ik zal met je zijn.’

Een leven van aanbidding
Als je op zondag in de dienst de Heere hebt aanbeden, wat gebeurt er dan van maandag tot en met zaterdag? Het lijkt wel of we God van ons dagelijks leven buiten hebben gesloten en we niet weten hoe we een leven van aanbidding moeten leven. In plaats van te hongeren en te dorsten naar het geestelijk leven waar we, als het goed is, zondags van gehoord en gezongen hebben, hebben we er geen idee van hoe we hier in de rest van de week handen en voeten aan moeten geven. Op maandag gaan we weer over tot de orde van de dag en het volgende moment van aanbidding is de zondag erop, als we in de gemeente samenkomen.
Als we maandag weer overgaan tot onze wekelijkse activiteiten, is het goed om ons bewust te zijn van de aanwezigheid van God. Wij zijn een tempel van de Heilige Geest en ook op maandag wil Hij in ons wonen en werken. Wat is het mooi als de christelijke huisvrouw op maandag een leven van aanbidding laat zien in haar gezin. Of de christelijke politieagent die een leven van aanbidding leeft in het werk wat hij doet. De juffrouw voor de klas een leven van aanbidding aan de kinderen laat zien. Het is prachtig als een christelijke directeur maandag op zijn werk komt en zegt: “De Heere is in mijn bedrijf en ik wil Hem aanbidden en gehoorzamen.” God wil dat we in ons dagelijks leven een leven van aanbidding leven. Door onze bekering en wedergeboorte zijn we kinderen van God en aanbidders van Hem geworden.

Martin Penning