Sleutels tot ware aanbidding (1)

Martin Penning • 92 - 2016 • Uitgave: 1
Geboren om te aanbidden

‘Aanbidding’ is niet wat de meeste mensen denken. De meeste gelovigen associëren het woord ‘aanbidding’ met muziek en zang. Door de muziek kom je dichterbij God, ervaar je God en kun je Hem aanbidden. Maar door deze gedachte worden we op het verkeerde been gezet. Dat is geen ware aanbidding, maar het voeden van een emotioneel welbevinden.
Omdat dit door velen als ‘aanbidding’ wordt beschouwd zijn veel gelovigen afgehaakt en hebben niets meer met ‘aanbidding’. Het gevolg is dat het in de gemeenten armoe troef is als het gaat om ware aanbidding.


Ware aanbidding is zoveel meer! Aanbidding is dat wat zich afspeelt in ons hart als we God eren in onze zang, in onze gebeden, in ons luisteren naar Zijn Woord en in onze toewijding aan Hem. Aanbidding is de juiste geestelijke respons op Gods heerlijkheid en majesteit. Echte aanbidding speelt zich af in het christenleven van iedere dag.

Het doel van ons leven
Over het algemeen lijkt het zo goed te gaan in onze gemeenten. We kunnen elkaar tevreden aankijken en tegen elkaar zeggen: ‘We zijn rijk en steeds rijker geworden en we hebben aan niets gebrek’ (Openbaring 3:17, HSV). Het lijkt een waarheid dat we in deze dagen in de gemeenten niets missen. Maar aan de gemeente van Laodicea wordt dit als een waarschuwing gegeven. Het is goed om te beseffen dat deze waarschuwing niet gericht is tegen de wereld. De waarschuwing geldt voor de gemeente van de Heere Jezus Christus. Hoewel we denken alles te hebben, missen de gemeenten vandaag het meest belangrijke. We missen de oprechte overgave van onszelf en onze aanbidding tot God en Zijn Zoon. De Heere roept ons terug tot datgene waarvoor wij gemaakt zijn: Hem aanbidden en vreugde in Hem hebben. Of zoals de Westminster Catechismus het verwoordt: ‘Het verheerlijken van God is datgene waartoe de mens is geroepen en ons tevens de grootste vreugde geeft, zowel in het heden als in het hiernamaals.’
In de Bijbel leren we dat dankbare, toegewijde en eerbiedige aanbidding de normale bezigheid is van diegenen die in de aanwezigheid van God verkeren. Iedere glimp die ons gegeven is in de hemel en van Gods gemaakte wezens, is altijd een glimp van dank en lofprijs, omdat God is Wie Hij is. Door bekering en wedergeboorte leven wij nu al in Gods tegenwoordigheid om Hem lief te hebben met ons hele hart en om Hem te aanbidden.

Wat is aanbidding?
Aanbidding in het christelijk leven is als benzine in een auto. Het heeft te maken met de kern, de essentie van het christenleven.
Een eenvoudige definitie van aanbidding is: ‘eerbewijs en aanbiddelijkheid gericht op God’. Het Nieuwe Testament gebruikt verschillende woorden voor aanbidding. Twee ervan zullen we nader bekijken. Ten eerste ‘proskuneo’ wat ‘aanbidden’, ‘vereren’ of ‘neerbuigen’ betekent. Het tweede woord is ‘latreuo’ wat de betekenis heeft van ‘dienen’ of ‘het betuigen van eer’.
Deze woorden hebben iets in zich van ‘gericht zijn op een ander’ en ‘geven’. Dit heeft alles te maken met aanbidding waarin we gericht zijn op de Heere en Hem eer willen geven.

Aanbidding is gericht op God
Johannes krijgt een glimp te zien van de aanbiddingsdienst in de hemel. Alles en iedereen is gericht op de troon: ‘En zie, er stond een troon in de hemel, en op de troon zat Iemand’ (Openbaring 4:2, HSV) De Heere is in het centrum. We kunnen niet om Hem heen. We kunnen niet om Zijn heerlijkheid, Zijn grootheid, Zijn almacht, Zijn heiligheid, Zijn majesteit heen. Dit is de essentie van Godgerichte aanbidding. Aanbidding begint bij God. Aanbidding heeft betrekking op Gods glorie.
Helaas is vandaag de dag veel aanbidding niet gericht op God, maar mensgerichte aanbidding, gericht op het gevoel. We zijn meer bezig met onze eigen behoeften en verlangens tijdens aanbidding, dan dat we gericht zijn op de heerlijkheid van God. Dit fenomeen doortrekt de gemeenten in de volle breedte. In de ene denominatie worden de liederen gezongen omdat de predikant ze heeft opgegeven. De organist speelt zonder bezieling en de gemeente zingt de liederen gedachteloos weg. In een andere denominatie wordt de gemeente voortgestuwd door een aanbiddingsband, waardoor de aanbiddingsdienst meer lijkt op een popconcert.
Een groot deel van de gemeenten is ver verwijderd van ware aanbidding die gericht is op de heerlijkheid van God. Veel gelovigen weten niet meer wat een leven van aanbidding is en hoe belangrijk aanbidding voor een gemeente is. Het gelovige hart stroomt niet over van vreugde en dankbaarheid voor de glorie van God en het verlossingswerk van Gods Zoon.

Aanbidding wijst op het werk van de Heere Jezus
Johannes beschrijft dat in het midden van de troon een Lam als geslacht staat (Openbaring 5:6) In de hemel staan de ouderlingen, de vier dieren en de engelen verzameld rondom de troon. In het midden van de troon is de Heere Jezus. In het totale heilsplan van God staat het Lam centraal. Het Lam is de Heere Jezus Christus, God Die mens geworden is. Hij wordt beschreven als een Lam, dat wijst op de vele eigenschappen die in de Persoon van de Heere Jezus verenigd zijn: Zijn lijden, Zijn opstanding, Zijn macht en Zijn wijsheid. De vier dieren en de ouderlingen buigen zich voor Hem neer en zingen een nieuw lied:
‘U bent het waard om de boekrol te nemen en zijn zegels te openen, want U bent geslacht en hebt ons voor God gekocht met Uw bloed, uit elke stam, taal, volk en natie. En U hebt ons voor onze God gemaakt tot koningen en priesters, en wij zullen als koningen regeren over de aarde’ (Openbaring 5:9-10, HSV).

En miljoenen engelen zijn rondom de troon en zij aanbidden het Lam:
‘Het Lam Dat geslacht is, is het waard om de kracht te ontvangen, en rijkdom, wijsheid, sterkte, eer, heerlijkheid en dankzegging’ (Openbaring 5:12, HSV).

Maar dan houdt het nog niet op. Johannes hoort ook alle schepselen in de hemel, op de aarde en in de zee zeggen:
‘Aan Hem Die op de troon zit, en aan het Lam zij de dankzegging, de eer, de heerlijkheid en de kracht in alle eeuwigheid’ (Openbaring 5:13, HSV).

De Persoon en het werk van de Heere Jezus worden hier op een indrukwekkende manier bezongen en aanbeden. Ware aanbidding is gericht op de Heere Jezus en Zijn werk op Golgotha, door de Geest gedreven. En Bijbelse aanbidding zoekt de verheerlijking van de Heere Jezus, Hij zal in onze aanbidding de hoogste eer moeten ontvangen.
Maar de realiteit is dat het er in gemeenten zo anders aan toe gaat. In veel samenkomsten wordt er nauwelijks aandacht geschonken aan Gods Zoon en Zijn volbrachte werk. Paulus leert ons dat er één God is en ook één Middelaar tussen God en mensen, de mens Christus Jezus (1 Timoteüs 2:5). De Heere Jezus is niet alleen het centrum van Gods grote reddingsplan, maar Hij behoort ook het centrum van onze aanbidding te zijn. Als je met je hart het heerlijke verlossingswerk van de Heere Jezus belijdt en als je weet dat je niet meer onder het oordeel van God valt, heb je alle reden om Hem vanuit het diepst van je hart te aanbidden.

Martin Penning