Slagveld Midden-Oosten

Jan van Barneveld • 93 - 2017 • Uitgave: 6
Al in de verre oudheid was het Midden-Oosten slagveld voor de kleine en grote machthebbers in die tijd. Israël was vaak centrum of doel van dat geweld. Veel machtige wereldrijken hebben hun oorsprong in het Midden-Oosten. In onze tijd is die streek een oord van ‘oorlogen en geruchten van oorlogen’ (Matteüs 24:6). Een duidelijk teken van het begin van de weeën van de eindtijd. Ook grote eindtijdoorlogen spelen zich voornamelijk in het Midden-Oosten af. Achter al die oorlogen zitten geestelijke machten, die het op Israël gemunt hebben.

In de Bijbel staat veel over grote machthebbers en hun oorlogen. Machtige koningen trokken aan het hoofd van hun legers heen en weer door het Midden-Oosten en leverden vreselijke veldslagen. Twee stukjes geschiedenis:
Farao Necho (609-594 v.Chr.) trok via Israël met een enorm leger op tegen Nebukadnezar. De vrome koning Josia van Juda zocht de confrontatie met Necho. Deze waarschuwde hem namens de HERE het na te laten. Josia luisterde niet, vermomde zich en werd in de strijd gedood. Necho leed bij Karkemis (aan de Eufraat) een verpletterende nederlaag (Jeremia 46:2; 2 Kronieken 35:20-24).
Het Egyptische wereldrijk werd opgevolgd door Assyrië (Assur). Tijdens hun veroverings- en rooftochten vielen zij het noordelijke Tienstammenrijk binnen. Koning Sanherib voerde wel acht oorlogen. Na een beleg van drie jaar werd Samaria veroverd (722 v.Chr.) en vernield. De tien stammen gingen in ballingschap. Vandaag, na een kleine 27 eeuwen ballingschap, komt de stam Manasse terug. Sanherib probeerde Jeruzalem te veroveren. Koning Hizkia, gesteund door de profeet Jesaja, hield biddend stand en het leger van Assur verloor door de Hand van de HERE 185.000 man (Jesaja 37:36,37). Sanherib ging terug naar Ninevé en werd daar door zijn zoons vermoord. In de Bijbelboeken Richteren, Koningen en Kronieken leest u veel meer over het onrustige Midden-Oosten met Israël als centrum.

De roede van Zijn hand
Hoe stond de HERE tegenover het geweld en de wegvoeringen in ballingschap door Assur en Babel? Jeremia profeteert: ‘Wee Assur, de roede van Mijn toorn.’ Jesaja 10 vertelt ons hoe het afliep met ‘de bijl die zich beroemde tegen Hem die ermee hakt’. Jeremia geeft details: ‘Eerst heeft de koning van Assyrië het (Israël) verslonden en ten laatste heeft Nebukadnezar… het (Juda) de beenderen afgeknaagd. Daarom, zo zegt de HERE der heerscharen, de God van Israël: Zie IK doe bezoeking aan de koning van Babel en zijn land, zoals IK bezoeking gedaan heb aan de koning van Assyrië’ (Jeremia 50:17,18). God straft ‘de roede van Zijn hand’ als ze het te bont maken tegenover Israël. Genesis 12:3 is en blijft een hoofdwet in het wereldgebeuren. Ook vandaag. In de Bijbel genoemde voorbeelden dienen ook als waarschuwingen.

Vanaf 1917 tot 2011
We slaan Alexander de Grote en het Romeinse rijk, die grote oorlogen voerden in het Midden-Oosten, over. We komen bij het Turks-Ottomaanse wereldrijk, dat eeuwen heerste over het Midden-Oosten. In 1453 werd Constantinopel veroverd. Dat betekende het einde van het Oost-Romeinse Rijk en het begin van een zevende, het Turks-Ottomaanse Rijk. We gaan snel naar de Eerste Wereldoorlog. Turkije koos de kant van Duitsland, dat WO I verloor. Het Midden-Oosten werd opgedeeld in verschillende islamitische staten en mandaatgebieden onder Frankrijk en Engeland. De Joden kregen de belofte van een Nationaal Tehuis in het toenmalige Palestina. Die belofte werd vastgelegd in de Balfour-verklaring van de Engelse regering (1917; 100 jaar geleden) die later door Volkenbond en door de VN werd overgenomen (1947; 70 jaar geleden). Dat resulteerde in de oprichting van de moderne staat Israël, op 14 mei 1948 uitgeroepen door de eerste premier, David ben Gurion. In de Bijbelse geschiedenis is dit ‘de tijd van het herstel van Israël’.
Een nieuwe periode vol oorlogen brak aan. Van 1948-1973 vier grote oorlogen van omringende islamitische landen tegen Israël en een groot aantal terreuracties tegen Israël van Arabieren waarvan velen in het aan Israël toegewezen gebied woonden of gewoond hadden. Deze Arabieren gingen zich eind zestiger jaren Palestijnen noemen en eisten een Palestijnse staat voor zich op. Israël werd genoodzaakt een aantal oorlogen te voeren tegen de terroristenbewegingen Hezbollah in Libanon en Hamas in Gaza. Deze strijd escaleert nu.
Ook de sjiitische islamieten van Iran en de soennieten van Irak voerden verschillende bloedige oorlogen.

Vandaag
We pakken de draad weer op in 2011, het begin van de Arabische lente. Inmiddels zijn Syrië en Irak het slagveld geworden waarop de grootmachten Rusland en VS elkaar bestrijden. Kleinere, lokale machthebbers voeren een wrede strijd en produceren de ene kalief na de andere.
Het Midden-Oosten is één kruitvat geworden met een groot aantal lonten. Iran werkt ijverig aan de ‘bom voor Allah’. Israël kijkt zeer oplettend toe en zal zeker ingrijpen als de regering ervan overtuigd is dat Iran ‘de bom’ bijna heeft. Turkije werkt hard aan het herstel van het oude Turks-Ottomaanse rijk. Dat betekent dat Turkije bezig is om de oude positie als wereldrijk terug te winnen. Erdogan bemoeit zich actief met Syrië en Irak en onderhandelt met Poetin en Trump over ISIS en Bashar Assad, de president van Syrië. Hij probeert in Turkije als een ouderwetse kalief te regeren en bemoeit zich met Turken in Westerse landen. Hij gedraagt zich als een sultan.
Saoedi-Arabië probeert het leiderschap over de soennitisch-islamitische wereld vast te houden. Koning Salman hoopt op steun van Israël als Iran hen zal aanvallen. Het grote gevaar in die regio en voor de wereld is de atoombom. Terroristengroepen en sommige Golfstaten proberen zo’n afschuwelijk massavernietigingswapen te bemachtigen. Pakistan heeft een aantal atoombommen klaarliggen. Een uiterst gevaarlijke regio, het Midden-Oosten. Een wereldbrand zal waarschijnlijk daar beginnen.

Eindtijdoorlogen
In Het Zoeklicht nr. 2 beschreef ik uitvoerig vier grote eindtijdoorlogen. 1. De oorlog om de zogenaamde Palestijnse gebieden, Judea en Samaria. Deze gebieden horen vanuit de Bijbel en volgens internationaal recht bij Israël. In Israël wordt over annexeren gesproken. Eerst van gebied C waar 450.000 Israëli’s en 90.000 Arabieren wonen. 2. De Gog uit Magog-oorlog. Die verwacht ik vlak voor het aanbreken van het messiaanse Vrederijk. 3. Verschillende Jeruzalem-oorlogen. Er is al jaren diplomatieke oorlog en geruzie over de Heilige Stad. Zodra Israël begint met de herbouw van de Tempel op de Heilige berg Sion barst een oorlog van de islam tegen Israël los. 4. Openbaring 16:16: Harmageddon.

Het Midden-Oosten centraal
Centraal in het wereldgebeuren ligt Israël. Het centrum van Israël is de Tempelberg. Op die Berg komt de nieuwe tempel. Op de Olijfberg zal de Here Jezus terugkomen en over de wereld regeren vanuit Jeruzalem. Ook in Bijbelse profetieën staat het Midden-Oosten centraal. Vol oordelen en beloften. ‘Zo zegt de Here HERE: Dit is Jeruzalem. Midden onder de volken heb IK het gesteld met landen eromheen’ (Ezechiël 5:5).

Jan van Barneveld