‘Seks geen kunst maar kitsch’

Els ter Welle • 94 - 2018 • Uitgave: 19
‘Dwaasheid roept: Alles wat verboden is, is heerlijk! Gestolen dingen zijn het lekkerst! Maar als je naar Dwaasheid luistert, zul je in het land van de dood terechtkomen.’ (Spreuken 9:13-18, BGT)

Dwaasheid gaat voor de intense opwinding van een klein moment. Maar ze verzwijgt de beroerde consequenties die absoluut zullen volgen. Verboden en gestolen seks laat een mens eenzaam en leeg achter.

Herman en ik hebben met mensen gesproken die ongebonden seks beoefenden. Waren ze gelukkig? Beslist niet! Ze voelden zich vuil en waren hun innerlijke waarde kwijt. Ze waren er diep van doordrongen dat hun seksuele beleving geen kunst was maar kitsch. Het was klatergoud. Het lijkt qua kleur op goud maar wordt na een korte periode volledig zwart.

Veilige setting
Het échte geluk van seksualiteit zit niet in de extase van een moment, maar in een rustige ontplooiing van seksualiteit binnen de veilige setting van liefde en trouw.
Billy Graham schreef in zijn boek ‘Zonde’: “Naar mijn mening is vrije seks waarschijnlijk de grootste zonde van het Westen. De jeugd is ervan bezeten en geeft zich er gebiologeerd aan over. Maar immoraliteit laat duidelijke sporen na. Toen er nog slavernij was, kon men aan een brandmerk zien van welke meester een bepaalde slaaf was. En als we een zonde de baas over ons laten spelen, dragen we er ook onvermijdelijk het stempel van. De ogen met rode randjes en opgeblazen gezichten van de alcoholist, de zenuwtrekjes van wie regelmatig ‘high’ is, de brutale blik van de seksmaniak. Immoraliteit is pervers en onnatuurlijk en wie zich ermee bezig houdt, komt er onnatuurlijk uit te zien.
Maar die uiterlijke symptomen zijn nog maar kinderspel vergeleken met de littekens die het achterlaat op iemands hele persoonlijkheid en op iemands innerlijke leven. Schuldcomplexen en een slecht geweten zijn er door deze hartstocht ingebrand. In het kielzog van het ongeremde seksuele verkeer volgen onlustgevoelens die zelfs de bekwaamste psychiater nog hoofdbrekens bezorgen. En dat is nog niet alles: de clou is dat immoraliteit ons geestelijk leven laat verzanden.”


Verstrikt en verstikt
Spreuken maakt het zevende gebod ‘u zult niet echtbreken’ akelig aanschouwelijk en waarschuwt indringend voor dit grote gevaar. Billy Graham doet er in zijn boek nog een schepje bovenop. Maar misschien bent u er al in verstrikt en verstikt geraakt en weet u niet hoe u er vrij van moet komen. Vraag dan hulp! De Here Jezus wil u niet alleen vergeven, maar kan u ook bevrijden van de macht van de zonde!

Els ter Welle