Scheppingsracht (5)

Willem de Vink • 77 - 2001/02 • Uitgave: 23
Daarom verliezen wij de moed niet, maar al vervalt ook onze uiterlijke mens, nochtans wordt de innerlijke van dag tot dag vernieuwd. 2 Korintiërs 4 vers 16

Schept God nog steeds? Dat zou wat zijn! Wie de kosmos bekijkt, het vogelleven, de kristalstructuur van sneeuwvlokken of de wereld van atomen, raakt onder de indruk van de Schepper. Hier zit niet alleen een geweldige Kunstenaar en Mathematicus achter, maar ook Iemand die er heel veel plezier in had om aan de slag te gaan. Kijk maar eens naar wat Hij maakte! Een explosie van kleuren, geluiden, bewegingen, leven. Echt overdadig. Hoor alleen maar eens hoe de vogels fluiten. Daar zit veel meer in dan een loksignaal. En kijk eens naar die kleurenpracht onder water. Voor wie is dat daar in het donker bedoeld? Het bestaat, het is mooi, en dat is genoeg. Zo heeft God het gewild. Wij zingen: "Om Uw wil was het en werd het geschapen." En zo is het! God toont in de schepping de souvereiniteit van zijn kunstenaarschap. Die schepping zegt iets over God en over wat wij van God kunnen ervaren in de wereld om ons heen.

We kunnen erin ontdekken hoe God alle dingen draagt, ondanks alles wat er mis ging. Want dat kun je ook zien in de schepping. Die zegt iets over God, maar ook over de toestand van de wereld. Dat die behoorlijk in de war is. Gedegenereerd. Het is niet meer de wereld die God voor ogen stond. Helaas. Toch zet God er geen punt achter. De wereld is uitgeleverd aan de zonde, maar daar laat Hij het niet bij. Hij heeft met haar gebrokenheid te doen en heeft haar heelheid op het oog. Ook die signalen geeft de schepping af (denk maar aan de zon die toch maar mooi elke morgen weer opkomt). In de geschiedenis die de Bijbel beschrijft zie je dat Hij het werk van zijn handen niet loslaat. Hetzelfde kun je ontdekken in de geschiedenis van de kerk en wellicht ook in jouw eigen leven.

Er komt een moment dat de Schepper zijn schepping zal vernieuwen. Het wonder is dat we daar nu al iets van kunnen meemaken, want Gods creativiteit is nog altijd werkzaam. Hij vernieuwt mensen. Hij herschept ons. Laat ons opnieuw geboren worden. Omdat Hij ons wil hebben als zijn kinderen. Hoe reageer je daarop? Het getuigt van groot vertrouwen in de Schepper om je uit te leveren aan Hem en je om te laten vormen naar het beeld van zijn eersteling, Jezus. Maar als je Gods scheppingskracht wil kennen, is dat nou juist de bedoeling!

Willem de Vink