Scheppingskracht (7)

Willem de Vink • 77 - 2001/02 • Uitgave: 25
Daarom verliezen wij de moed niet, maar al vervalt ook onze uiterlijke mens, nochtans wordt de innerlijke van dag tot dag vernieuwd. 2 Korintiërs 4 vers 16

Ik zie mensen die van de maaltijd een feest maken. Andere mensen die uit elk instrument geluid weten te halen, thuis, onder elkaar. Weer anderen maken een tekening, een krabbeltje, een kaart, bedoeld voor een bekende. Ik zie mensen die elkaar uitnodigen in een tuin die herschapen is in een lust voor het oog en een weldaad voor de neus. Anderen leggen in woorden een bemoediging vast. Sommigen kleden zich wonderlijk kleurrijk en lokken daarmee een glimlach uit. Anderen spelen de sterren van de hemel, zodat iedereen erop af komt. Op het podium van de kerkgemeenschap bloeien allerlei talenten op. En kijk: een volwassen man knielt bij een groepje kinderen en speelt mee. Meer volwassenen volgen. De gemeenschap wordt kleurrijk. De troost die circuleert verwarmt. Het plezier werkt aanstekelijk. Vertel me, is dit te mooi om waar te zijn? Heb ik Gods Woord niet goed begrepen?

De mens werd geschapen om te scheppen. Genesis vertelt ons dat dit Gods plan was. En we kunnen weten dat dankzij Jezus Christus dit plan van God weer in beeld is gekomen. Hij gaat ons voor in het leven dat God met ons bedoelde. Zijn vitaliteit en scheppingskracht zijn beschikbaar: Hij schenkt de vernieuwende werking van zijn Geest. Dus: als wij naar het beeld van God geschapen zijn en we staan in contact met de Schepper, dan moet er toch een heleboel creativiteit in ons vrij komen. Als God ons herstelt, dan zullen de sporen van onze persoonlijkheid - liefde, gevoeligheid, communicatie - sterker aangezet worden in creatieve uitdrukkingsvaardigheid. Onze geremdheid om met onze unieke expressie voor de dag te komen zal vanuit de schuilplaats van de Allerhoogste tot een minimum gereduceerd worden. We boren een bron aan waaruit creativiteit kan blijven stromen. Die zal ons dagelijks leven verrijken en onze omgang met alle soorten mensen verdiepen.

Zie je het voor je? Nee. Je ziet weinig creativiteit onder christenen. Alsof ze niet durven dromen. Alsof er geen ideeën zijn. Alsof het kiezen hen zwaar valt. Alsof ze vast zitten aan - tja, waaraan? Daarom bid ik dit gebed: "0 God, Schepper van hemel en aarde, maak ons los en stel ons in de ruimte die uw Geest ons geeft om creatief te zijn, creatief en vrij als uw zoon, de mens Jezus Christus." Dat bid ik voor iedereen die dit leest. En voor mezelf niet anders: "Ja, maak Uw creativiteit ook los in mij!"

Willem de Vink