Scheppingskracht (3)

Willem de Vink • 77 - 2001/02 • Uitgave: 21
Daarom verliezen wij de moed niet, maar al vervalt ook onze uiterlijke mens, nochtans wordt de innerlijke van dag tot dag vernieuwd. 2 Korintiërs 4 vers 16

Rare jongens (en meiden), die creatievelingen. Zet ze maar eens in een groep en ze springen er geheid uit. Omdat een creatieveling de dingen vaak net even anders ziet. Hij is onafhankelijk in z'n beoordeling van situaties en andere personen. Ook ziet een creatieveling de dingen scherp; hij is ingesteld op observatie. Een creatieveling heeft extra antennes: hij is gevoelig voor fantasie en fantastische ideeën. Een creatieveling wil graag gelijk hebben. Hij is zelfbewust en kan soms irritant dominant zijn. Een creatieveling is speels: lang niet alles hoeft in z'n ogen nuttig te zijn. Een creatieveling heeft gevoel voor humor en waardeert de humor in anderen. Hij is gevoelig en enthousiast. Een creatieveling, kortom, staat op een originele manier in het leven.

Zo iemand was Jezus. Hij was spontaan, onafhankelijk en soms verrassend anders. Hij sprak tegen een storm. Hij genas een blinde met spuug. Hij at en dronk met het uitschot van zijn tijd. Hij plaatste zondaars, armen van geest en kinderen in een speciaal daglicht. Hij bekritiseerde anderen met ongezouten taal. Hij vergrootte de feestvreugde met extra wijn en barstte in huilen uit bij het zien van de nood van de stad. En let op de verhalen die Hij vertelde. Wie zou negenennegentig schapen achterlaten om een enkel schaap te redden? Jezus was beslist een groot talent. Hij was ook bijzonder intelligent en bezat karakter en toewijding om dat talent kwaliteit te geven en met hard werken dienstbaar te maken.

Dienstbaar? Wacht even. Daarin was Jezus dus anders dan veel creatievelingen. Want die zijn nogal eens dominant. Het ego moet geëxposeerd worden. Alleen het eigen gelijk telt. Ook Jezus onderstreepte dat Hij gelijk had ("Ik zeg u..."), maar Hij overheerste niemand. Integendeel, Hij draaide de hoogste norm in leiderschap juist om in dienstbaarheid. Dat is dan ook een kenmerkende kwaliteit van creatievelingen die Jezus volgen. Zij dienen.

Wordt dat niet van ons allemaal gevraagd, dat we zullen dienen? Zeker wel. En wordt er niet van ons allemaal gevraagd dat we groeien in creativiteit? Ook. God bevestigt ons als originele mensen met unieke eigenschappen. Dat wil Hij eruit laten komen. Hij biedt daarom ieder van ons iets van de creativiteit van Jezus aan: Zijn Geest in ons. Dat maakt ons onafhankelijk, scherp, gevoelig, spontaan, speels, blijmoedig én dienstbaar. Gods creatieve Geest verandert en vernieuwt ons in die richting.

Willem de Vink