Scheppingskracht (2)

Willem de Vink • 77 - 2001/02 • Uitgave: 19
Daarom verliezen wij de moed niet, maar al vervalt ook onze uiterlijke mens, nochtans wordt de innerlijke van dag tot dag vernieuwd. 2 Korintiërs 4 vers 16

Gods creativiteit is fenomenaal. Daarom wordt de Here God in de Bijbel in allerlei toonaarden als Kunstenaar bewonderd. Hij heeft alles geschapen: alles wat wij weten, maar -denk je eens in! - ook alles wat wij niet weten. God is de eerste woordkunstenaar (Hij sprak en het was er), de eerste beeldhouwer ook (Hij schiep mensen naar zijn beeld). Hij maakte lasershows en bewegende mobielen in de kosmos. God, de tuinarchitect, plantte een tuin. Hij liet als musicus de sterren zingen, de bomen klappen, de bergen juichen (zo staat het in de Bijbel, en wil je niet geloven dat zoiets kan, dan weet je nog niet half waartoe God in staat is). Gods kunst communiceert. Heel de schepping communiceert: zelfs de hemelen vertellen Gods eer (kijk eens wat de wolkenhemel je op dit moment kan vertellen).

God communiceert op een creatieve manier. Daarin lijken wij op Hem. Ook wij hebben wat te vertellen. We zijn immers gemaakt naar Gods gelijkenis? Kleine scheppers zijn wij, altijd in staat om nieuwe dingen te bedenken. Een van de mooiste manieren waarmee mensen hun Schepper kunnen eren is niet hun eigen scheppingsvermogen. We zijn geschapen met creativiteit. We bezitten het vermogen om te kunnen kiezen om wat in ons opkomt te realiseren of niet. Creativiteit is iets maken, zelfs als het nergens toe dient. Het is je fantasie gebruiken, je verbeeldingskracht. Gewoon, om iets tot uitdrukking te brengen.

God schiep iets uit niets. Zo ver kunnen mensen het niet schoppen. Maar we kunnen wel tot uitdrukking brengen waarvan we dromen en wat er in ons leeft. Jezus heeft het over stromen van levend water die uit ons binnenste zullen vloeien. Er is een bron in ons die kan gaan stromen om tot uitdrukking te brengen wat anders in onze gedachten opgesloten zou blijven. In die stromen kunnen anderen meedoen en reageren.

Creativiteit is een manier van doorgeven. Daarom komt creativiteit pas goed tot z'n recht in vrijheid. Je mag vrij worden om te communiceren, liefde en gevoeligheid tot uitdrukking te brengen. Als Jezus zegt: "Als de Zoon je heeft vrijgemaakt, zul je waarlijk vrij zijn," bedoelt Hij beslist de vrijheid om je creatief te uiten. Hij bedoelt ook de vrijheid om niet jezelf en anderen met je creativiteit te overschreeuwen, maar juist om in gesprek te gaan. Creativiteit is op z'n mooist in een dienstbaar proces, waarin het onderlinge begrip kan groeien. Dat proces wil God dagelijks vernieuwen.

Willem de Vink