Scheppingskracht (1)

Willem de Vink • 77 - 2001/02 • Uitgave: 18
Daarom verliezen wij de moed niet, maar al vervalt ook onze uiterlijke mens, nochtans wordt de innerlijke van dag tot dag vernieuwd. 2 Kor. 4 vers 16

We zijn gemaakt voor contact. Communicatie is een noodzaak, creativiteit, een mogelijkheid. En wat voor een! Jezus zei: 'Je steekt toch geen olielamp aan om hem onder een korenmaat (een emmer, staat er in Het Boek) te zetten? Nee, je zet hem op een standaard, zodat hij licht uitstraalt voor iedereen in de omgeving."

Creativiteit is een prachtige standaard om je licht vanaf te laten schijnen. In creatief contact komt tot uitdrukking wat anders opgesloten zou blijven vanbinnen. Het geeft anderen de kans om deel te nemen aan gedachten en ideeën die anders vaag en onduidelijk zouden blijven. Ook geeft het plezier en voldoening aan degene die iets maakt en aan degene die daarop reageert. Creatief contact verrijkt ons leven en verdiept het onderlinge verkeer.

Kijk eens welke mogelijkheden we aangeboden krijgen. Je kunt contact maken met behulp van taal, gesproken of geschreven. Je kunt jezelf uiten in gebaren, in ruimtelijke vormen, in beelden op papier of een ander plat vlak. Ook in zang, muziek, een houding, door middel van kleding, je uiterlijk, of een gelaatsuitdrukking kun je contact leggen. Of via uitvindingen als gsm en computer, die weer hun eigen uitdrukkingsvaardigheid vragen.

Uit de Bijbel weten we dat de Here God al deze mogelijkheden wil gebruiken als instrumenten om zowel zijn relatie met mensen te bevorderen als relaties tussen mensen onderling. In zekere zin zijn wij zijn instrumenten, zijn draaitafel, computer, telefoon, want Hij wil met zijn Geest door ons heen werken. Daarom vervolgt Jezus met de woorden: "Laat jouw licht net zo stralen naar alle mensen. Dan kunnen zij het goede zien dat jij doet en God daarvoor prijzen."

Onze creativiteit begint met Gods creativiteit in ons. Hij is dagelijks met ons bezig. Hij vernieuwt ons elke dag. Gelukkig maar, want contact dreigt maar al te gauw te verstikken en creativiteit droogt snel op. Maar wij mogen telkens weer vervuld worden niet zijn Geest. Zijn scheppingskracht is in jou en mij aanwezig en dringt erop aan om contact te maken met de wereld om ons heen - en dat misschien wel op een heel verrassende en creatieve wijze.

Willem de Vink