Schepper en schepselen

Nol Esmeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 26
Wat een grote verschillen zijn er tussen het denken van verschillende mensen over: hoe alles is ontstaan. De één denkt en zegt dit, de ander denkt weer wat anders. Maar er zijn heel weinigen, die nog denken dat God alles heeft geschapen. Ondermeer is dat het getrouwe overblijfsel. U moet voor de zaligheid van uw ziel wel wat anders doen, maar het begint met het vertrouwen in wat de Bijbel zegt. En in dat Woord van Hem zegt Hij, dat er Eén is, Die begonnen is. En dat is God.

Daarover gaat dit artikel. En ik hoop en bid, dat u het allemaal leest. En dat u de vragen, die erin gesteld worden, positief kunt beantwoorden.

SCHEPPEN IS IETS MAKEN UIT NIETS
In Job 26:7 zegt de Bijbel:

"Hij (=God) hangt de aarde op aan het niet." Wij moeten dat heel goed vasthouden, want dat is van groot belang bij het beantwoorden van de volgende vragen:

a. Wanneer schiep God?
Dit is een vraag over het tijdstip.
"In den beginne schiep God de hemel en de aarde." De Here God begon ermee. Zo is het ook met de herschepping. Daarmee begint Hij ook; de nieuwe schepping is Zijn initiatief!

b. Wat schiep God?
Een vraag over de inhoud.
"Gij geeft hun allen het leven." - Nehemia 9:6.
God heeft het leven geschapen. Dat doet Hij ook met het Eeuwige Leven. God geeft dat ook. En wat Hij geeft, mogen, moeten wij aannemen!

c. Hoe schiep God?
De derde, en laatste, vraag is naar de manier waarop Hij schiep.
"Gij hebt voormaals de aarde gegrondvest." - Psalm 102:26.
De Here heeft de aarde een fundament gegeven. Zo is het ook met het geestelijk leven.
Er staat in 1 Corinthiërs 3:11:
'Want een ander fundament, dan dat er ligt, namelijk Jezus de Messias, kan niemand leggen."
En u, begint u bij het begin = wedergeboorte, hebt u het eeuwige leven en hebt u het fundament voor uw leven? De grond in Jezus' bloed en wonden, voor 's werelds aanvang reeds gelegd.

Hij, GOD SCHIEP ZICH 'EEN LICHAAM'
Dat is de diepste diepte van de schepping van de mens. De Here God schiep de mens naar Zijn beeld. Wat is het beeld van God?
a. Wij kunnen lezen in de Bijbel:
"En God schiep de mens naar Zijn beeld; man en vrouw schiep Hij hen. Ten dage, dat God Adam schiep, maakte Hij hem naar de gelijkenis Gods; man en vrouw schiep Hij hen, en Hij zegende hen en noemde hen "mens" ten dage, dat zij werden geschapen."

b. De eerste Adam wijst op de tweede, de Here Jezus. Zo kunnen wij in de Bijbel lezen:
"Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in de Messias allen worden levend gemaakt." "De eerste mens, Adam, werd een levende ziel; de laatste Adam werd een levendmakende geest."
De tweede of laatste Adam, de Here Jezus, is het beeld van God, bij uitstek.
"Deze (= de Here Jezus), de afstraling van Zijn heerlijkheid en de afdruk van Zijn wezen."

DIT LEGT EEN BASIS
Het bovenstaande legt een fundament onder: de Volken - Israël - de Gemeente.

a. Het zijn de eerste elf hoofdstukken van onze Bijbel, waarin de volken staan. Maar de tijd der volken beslaat eeuwen. Waar liep deze tijd op uit? Op Babel!

b. Wat klinkt Gods Woord in Israël! Maar ook dit ene volk is ongehoorzaam. Waar liep het met Israël op uit? Op Babel en de verwoesting van Jeruzalem.

c. Daarna roept God "het kleine kuddeke", de Gemeente. En deze Gemeente is vaak ongehoorzaam. En waar loopt de eindtijd op uit? Op Babel!

SCHEPPING EN EIGENDOM
Schepping, creatie stelt het eigendomsrecht. Wanneer u iets hebt uitgevonden kunt u daar octrooi op aanvragen. Dat octrooi bevat in de meeste gevallen de bepaling, dat u gedurende een tijd de eigenaar bent. U mag met uw uitvinding doen wat u wilt. God is de Schepper van alles en Hij is niet voor een tijd Eigenaar van het geschapene, maar voor de eeuwigheid. En dat is ook wáár als wij een nieuwe Schepping (2 Cor. 5:17) zijn. U bent een nieuwe Schepping, wanneer u bent wedergeboren. Want hoe u dat ook keert of wendt: u blijft voor altijd het eigendom van God. En de vraag in dit verband is: Wie is uw eigenaar? De duivel kan uw eigenaar zijn Of God is uw Eigenaar!

Bij de schepping behoort een Schepper. Het is de God van Hemel en Aarde! Bij onze herschepping behoort eveneens een Herschepper. En dat is onze HERE! En Hij is de Eigenaar van u, als u hebt gedaan wat Hij zei: de Heiland aanvaarden.

Zó is de wereld van Hem.
Zó is Israël van Hem.
Zó is de gemeente van Hem.
Zó is de mens van Hem.

Deze vier categorieën zijn allemaal van Gods wil afgeweken. "Maar zij zullen om niet gerechtvaardigd worden, uit Zijn genade, door de verlossing die in de Messias Jezus is." U kunt dit vinden in Romeinen 3: 23. Iedereen, die de Here Jezus heeft aanvaard is tweemaal het eigendom van de Here God.

De eerste keer toen wij dit leven in kwamen; door geboorte, het begin hier. De tweede keer toen wij het Leven van God aannamen; door wedergeboorte, een nieuw begin. Wij wensen u allen deze tweede maal toe.

Nol Esmeijer