Samenzweringen… Ze doen het goed onder christenen

Feike ter Velde • 93 - 2017 • Uitgave: 13
Samenzweringen zijn van alle tijden. Groepen mensen brengen verhalen de wereld in die logisch klinken of juist heel schokkend zijn, maar die bij nader inzien volstrekte fantasie zijn. Toch blijven er mensen in geloven en vertellen het door aan anderen. Ook hier is nuchterheid geboden!

Ik heb er heel wat gekregen: allerlei verhalen over mensen en gebeurtenissen, samenzweringen, die meestal nogal schokkend overkomen. Maar het grootste en al een heel oud samenzweringsverhaal, dat nog steeds en vooral in de islamitische wereld op grote schaal wordt verbreid, is: De Protocollen van de wijzen van Sion. Dit is misschien wel het smerigste antisemitische, liever gezegd anti-Joodse geschrift dat ooit is geschreven en verspreid. Het is een zogenaamd verslag van Joodse leiders die bijeen zijn geweest in 1897 om elke christelijke samenleving omver te werpen en zo de wereldheerschappij te verwerven. Tot op vandaag wordt geciteerd uit deze vuilschrijverij om het Joodse gevaar te bewijzen.

‘Historische literatuur’
Nu is de samenzwering tegen de Joden al heel oud. Immers, de Joden hadden in de Middeleeuwen de waterbronnen vergiftigd, waardoor op grote schaal de pest uitbrak. Begin 1900 kwam dit geschrift, De Protocollen van de wijzen van Sion, in Rusland uit en antisemitische groepen en ook de Russische kerk maakten er gebruik van om hun antisemitische maatregelen en praktijken te rechtvaardigen. Kort daarna werd duidelijk dat het hier niet om een verslag van Joodse leiders ging, maar om een verzonnen verhaal, opgetekend door Jodenhaters.
Niettemin zijn er heel wat vertalingen van dit giftige geschrift gemaakt. Vandaag doet het vooral opgeld in de Arabische en islamitische wereld. In het handvest van de Palestijnse beweging Hamas wordt veelvuldig uit de Protocollen van Sion geciteerd om de ‘zionistische samenzwering’ aan te tonen. In het Midden-Oosten wordt door velen niet getwijfeld aan de echtheid van de Protocollen en die zijn dan ook op grote schaal verkrijgbaar als ‘historische literatuur’ en soms wordt het op Arabische scholen als ‘studieboek’ gebruikt.
In 1920 verscheen er een Amerikaanse uitgave van die werd gesponsord door niemand minder dan autofabrikant Henry Ford, onder de titel De internationale Jood. Hoewel hij zeven(!) jaar later toegaf dat het om een vervalst document ging en zijn spijt betuigde, sprak hij kort daarna zijn waardering uit voor de nazi’s in Duitsland.

‘Het zijn de Joden’
Op de website CIP.nl vond ik dit citaat:
Antisemitisme viert hoogtij in de Arabische pers. “Het zijn de Joden die overal ter wereld de aanzet geven tot oorlog,” zei de politicus Khaled Al-Zaafrani op de Egyptische zender Al-Hafeze TV. “Zij waren de aanstichters van zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog en zij zullen doorgaan met het veroorzaken van oorlogen. Joden kunnen niet leven zonder oorlog, samenzwering, bedrog en misleiding.”
Al-Zaafrani rakelde oude samenzweringstheorieën op en legde uit dat Joden oorlogszuchtig zijn, omdat ze naar bloed hunkeren, in het bijzonder dat van kinderen van christenen: “Het is alom bekend dat zij tijdens het Pascha matses maken, die zij het bloed van Sion noemen. Zij nemen een christenkind, snijden het de keel door en slachten het. Dan vangen ze het bloed op en maken daar hun matses van. Dit is een heel belangrijk ritueel voor Joden, waar zij nooit vanaf zullen zien.”

Dit soort dingen wordt massaal geloofd onder Arabieren en andere moslims.

Ook christenen
Vandaag doen samenzweringstheorieën het nog steeds heel goed, vooral onder christenen. In 2001 kwam er een bijna achthonderd bladzijden dik boek uit van de Amerikaanse Cathy Burns over de vermeende wandaden van dr. Billy Graham. De titel luidt: Billy Graham and His Friends. Op pagina 188 stelt ze de vraag: Is Billy Graham een geëerde profeet of een wolf in schaapskleren?
De vraag stellen is gelijk ook het antwoord geven. Want hij moet in dit boek afgeschilderd worden als een wolf in schaapskleren, anders verkoopt het boek natuurlijk niet. Zelden las ik een zo schandalige verhandeling over deze man van God, vol van insinuaties en verdachtmakingen. Maar het boek vindt overal ingang, merkwaardig genoeg vooral onder bijbelgetrouwe christenen die, zouden wij zeggen, uit het goede hout gesneden zijn. Ze gebruikt ook uitsluitend de Statenvertaling (King James), wat haar ingang in orthodoxe kringen moet vergemakkelijken.

Nuchtere Nederlanders?
Er zijn veel andere voorbeelden te noemen vanuit Amerika, o.a. de geschriften van de orthodoxe theoloog Texe Marrs, een Jodenhater! Maar als we naar ons eigen land kijken hebben we al genoeg om op te noemen. Wie herinnert zich niet de verhalen over ‘de mannen in witte pakken’ bij de Bijlmerramp in 1992. Wie weet nog van het Jupiter-effect, waarover een evangelische leider een boekje schreef dat goed werd verkocht, maar wat allemaal nonsens was. Van herroepen is dan later geen sprake, ook niet op aandringen van andere broeders. Wie kent niet boeken over de Illuminati – de bankenfraudeurs – en de verhalen rond de Twin Towers, die door George Bush Jr. zouden zijn opgeblazen. Het wordt door sommigen vandaag nog steeds geloofd!
Het zogenaamde geheime genootschap De Bilderberg Groep komt ook steeds weer bovendrijven. Je moet een uitnodiging hebben voor de jaarlijkse besloten vergadering (sinds 1954) van de groep, waaraan toppolitici en allerlei rijken der aarde deelnemen. De eerste vergadering was in het Bilderberg Hotel in Oosterbeek, vandaar de naam van de groep.
Wie heeft niet gehoord van het boek van Robin de Ruiter: Dertien satanische bloedlijnen, vol met van anderen overgeschreven complottheorieën, vermengd met profetische Bijbelteksten over de eindtijd? Maar vooral ook veel zeer kwalijke anti-Israëlteksten. Bij al die verzonnen complotten wordt tevens het profetische Woord ondermijnd. Het is dus niet helemaal onschuldig!

Bermuda Driehoek
Wie heeft niet gehoord van de aloude beweringen over de Bermuda driehoek. Een denkbeeldige driehoek ten westen van Florida en ten noorden van Cuba, in het westelijke deel van de Atlantische Oceaan. Vliegtuigen storten daar neer, schepen vergaan er, apparatuur wordt ontregeld, kortom een spookachtig rampgebied. Ik vroeg het een stuurman op de grote vaart, een christen. Hij geloofde er absoluut in. “Het is bewezen,” beweerde hij. Dat in dit gebied door bepaalde magnetische fluctuaties een kompas kan worden ontregeld is allang onderzocht en bewezen. Maar de griezelverhalen rondom de Bermuda Driehoek horen in de lange rij van complottheorieën thuis.

Rode loper voor de antichrist
Christenen zouden zich verre moeten houden van deze complottheorieën. Ook christenen die zich met de profetie bezighouden moeten wars zijn van complottheorieën en verhalen over samenzweringen. Alles behoort eerst onderzocht te worden en onderbouwd. Want samenzweringen zijn er en complotten zijn er. Satanische plannen zijn er! Maar als we op verkeerde sporen terecht komen ontgaat ons de werkelijkheid. En die is veel erger dan wat we tegenkomen in complottheorieën.
In sommige delen van de christelijke wereld wordt de rode loper uitgelegd voor de antichrist. Hij lijkt op het Lam, maar hij spreekt als de draak. Verdraaiing van het Woord van God is Satans grootste bezigheid. Maar wie hóórt dat echt? Laten we dáárop letten!

Feike ter Velde