Samen Bijbelteksten zingen

Annelien Bolhuis • 95 - 2019 • Uitgave: 3
Als jong gelovige moeder dacht ik erover na hoe ik onze kinderen kon/moest opvoeden. Ik wilde ze bekendmaken met de Bijbel; de verhalen, maar ook met Bijbelse principes, waarheden, beloften. Ik wilde ze bekend maken met de Heere Jezus, het vleesgeworden Woord.

Het beste wat ik kon doen was, naar mijn mening, om het ‘pure’ Woord van God door te geven. En het mooiste was natuurlijk dat ze het zouden onthouden, zodat Gods Geest op Zijn tijd het in hun gedachten zou kunnen brengen wanneer het nodig is. Zelf vond ik het moeilijk om Bijbelverzen te memoriseren, maar ik ontdekte dat het heel makkelijk ging als ik ze zong. Dus begon ik een paar Bijbelverzen op muziek te zetten voor onze kinderen. Dat werkte heel goed. Na een paar keer zingen, bleven ze hangen in ons hoofd.

Enthousiasme
Een paar jaar laten raakten we als gezin betrokken bij christelijke kinderkampen op De Herikon in Putten. Daar was de gewoonte ontwikkeld om in één week 5 Bijbelteksten aan te leren, waarna de kinderen overhoord konden worden als ze dat wilden en dan konden ze een speciale sticker verdienen als beloning. Ik mocht ze dit keer overhoren. Maar van de ongeveer 65 kinderen durfden maar 8 het aan om bij mij te komen om de teksten op te zeggen. Maar een paar van deze kinderen was het gelukt om alle teksten uit het hoofd op te zeggen.

Dat zette mij aan het denken. Onze ervaring als gezin kwam daarbij van pas; dat moest anders kunnen! Het volgende kampseizoen zette ik de Bijbelteksten op muziek en heb ik ze de kinderen aangeleerd. De kinderen waren zo enthousiast dat ze door de week heen al bij me kwamen om de Bijbelverzen voor te zingen. En aan het einde van de week zongen we uit volle borst, met elkaar, inclusief leiding, alle Bijbelteksten. Wat een feest was dat om Gods Woord met zoveel enthousiasme te horen, uit de mond van kinderen. Ook de kinderen die moeilijk konden leren zongen mee!

Eenvoudige manier
Na een paar seizoenen en de enthousiaste reacties ook van ouders, die de teksten thuis wilden herhalen en blijven zingen, hebben we besloten er een cd van te maken. Alle kinderen, muzikanten, ouders en technici hebben enthousiast en vrijwillig bijgedragen aan het project. Daar ben ik erg dankbaar voor. Mijn man en ik zien het als een evangelisatieproject. We ontvangen Gods Woord om niet, en geven het door om niet.

De cd is ook goed te gebruiken voor de zondagschool of kinderdienst. En omdat er al een heel aantal teksten op muziek staan, is inmiddels cd 2 ook geboren. Ik ben heel blij dat op deze eenvoudige manier het Woord makkelijker gezaaid kan worden. Het Woord dat van God komt, zal niet ledig terugkeren!

Ik hoop een volgende cd te maken die meer gericht is op gemeente-zijn. Dat niet alleen kinderen en ouders gezegend zullen worden, maar ook tieners en volwassenen. En misschien nog een cd met het thema evangelisatie of woorden van de Heere Jezus. Kortom genoeg ideeën en wensen! Maar alles op Gods tijd, volgens Zijn plan en één stap tegelijk.

Annelien Bolhuis