Rust is niet los verkrijgbaar

Paul Prijt • 92 - 2016 • Uitgave: 14/15
‘Daarom ook is iemand die één met Christus is, een nieuwe schepping. Het oude is voorbij, het nieuwe is gekomen’ (2 Korintiërs 5:17).

Levert vakantie alleen souvenirs of nieuwe leegte op? Soms kom je bij mensen die de hele kamer vol hebben met souvenirs als herinneringen aan hun reizen. Je zou ze: ‘van-verre-reizen-thuis-kom-kamers’ kunnen noemen. Ze laten iets zien van andere culturen, talen, kerken, landschappen, belevenissen, trektochten etc. Zo herinner ik me de wandeltochten met mijn vader waar ik als kind op de wandelstok telkens nieuwe ijzeren plaatjes kreeg van de plaatsen waar we geweest waren.

Wat die souvenirs niet zichtbaar tonen, is wat die reizen je als persoon gebracht hebben aan rust, ontspanning, of misschien wel nieuwe inzichten of zelfs diepere wijsheid. Denk maar eens aan de reis die de koningin van Seba ondernam naar koning Salomo op zoek naar wijsheid. Ze was diep onder de indruk geraakt, maar in hoeverre het haar leven blijvend veranderde weten we niet precies. Voor anderen is vakantie alleen maar lekker een tijdje niks doen, je gewoon even losmaken van alle drukte. Het is de meest letterlijke betekenis van het woord vakantie dat immers letterlijk: ‘leegmaken’ (denk aan ons woord vacuüm) betekent.

Recreatie als onderdeel van de dagelijkse vernieuwing in Christus
Een veel mooier begrip dan vakantie is recreatie, dat letterlijk: ‘herschepping’ betekent. Dan komen we veel dichter ook bij de Bijbelse betekenis van rust en vernieuwing van de mens. In de vakantiefolders wordt rust en ontspanning ‘los’ aangeboden en krijgt zelfs een prijskaartje. Vakantie is dan iets dat je verdiend hebt na hard werken en waar je ontzettend aan toe kan zijn. Onderzoeken wijzen overigens telkens uit dat juist de vakantie bij velen voor extra stress zorgt!
Bijbels gezien is de rust ook een gave en opgave die we bij de Schepping hebben meegekregen. De eerst volle dag van de mens was immers een rustdag! De Here God plaatste de mens in Zijn Schepping vanuit de rust en relatie met Hem! Niet als verdienste achteraf, maar juist vooraf! We zien ook dat de Here God allerlei momenten van rust aan de mens heeft meegegeven. Niet alleen die ene kostbare dag in de week, maar ook de sabbatsjaren en jubeljaren. De mens mocht leven in het heilvolle ritme van werk en rust. Ook de Here Jezus riep Zijn vermoeide volgelingen op te rusten en Prediker schreef al ‘Beter is een handvol rust dan beide vuisten vol zwoegen en najagen van wind’ (4:6). Als we de Bijbel lezen, dan zien we dat rust een onlosmakelijk onderdeel van ons leven zou mogen uitmaken en zelfs een onderdeel is van Gods vernieuwingswerk van ons leven.

De papierfabriek verbonden met de kerk
Een mooi voorbeeld van die verbondenheid van recreatie met de dagelijkse maatschappelijke opdracht zag ik onlangs in Milaan tijdens de designweek. Bij een inzending vanuit Zweden zag ik een kunstwerk dat gemaakt was door kunstenaars die woonden in een dorp waar een oude windmolen stond. Die molen was uitgegroeid tot een grote papierfabriek, waar het dorp grotendeels van leefde. Het bijzondere was dat aan die molen tot voor kort ook de kerk zowel fysiek als economisch verbonden was. Het was één geheel, waaruit de verbondenheid moest blijken van werk en bezinning. Leven van de wind in dubbele betekenis.
Het dorp liet daarmee zien in dubbel opzicht duurzaam te zijn in zijn bestaan. De zondag was letterlijk verbonden met de andere dagen van de week. De designers lieten zich erdoor inspireren voor een mooi kunstwerk in het besef dat in het ‘Design van de wereld’ deze beide zaken aan elkaar verbonden zijn. In een drukke wereld waar zoveel op ons afkomt is het zoeken van een goede balans tussen rust en werk in de breedste zin van het woord een blijvende opdracht die keuzes vraagt op onze levensreis.

Paul Prijt