Roken? Ik zou maar stoppen!

Feike ter Velde • 80 - 2004/05 • Uitgave: 7/8
Roken? Ik zou maar stoppen!



Tabaksrook van sigaretten, sigaren of pijp bevat meer dan 4000 stoffen waarvan er veel giftig en kankerverwekkend zijn. Door inademing van rook komt een deel van deze stoffen via de longen in het bloed, terwijl er veel deeltjes uit de rook in de longen achterblijven. De giftige stoffen tasten de longen aan, maar door opname in het bloed kunnen deze stoffen ook elders het lichaam schade aanrichten. Weefsels worden beschadigd en er treden vele verschijnselen van ontsteking op. In het gunstigste geval herstelt het lichaam de schade. Maar bijvoorbeeld bij mensen met chronische bronchitis of longemfyseem (COPD) die roken of hebben gerookt, is er geen goed weefselherstel meer. 'In sigarettenrook zitten schadelijke stoffen die ' COPD, kanker, hart- en vaatziekten, reuma en nierproblemen veroorzaken'.



Roken is een risicofactor voor het krijgen van een scala aan ziekten waaronder COPD long-, blaas-, of slokdarmkanker, hart- en vaatziekten, reumatoïde artritis, en nierproblemen.

Hierbij is niet alleen het zelf roken een belangrijke risicofactor, maar ook het passief roken is een risicofactor voor het krijgen van astma of hart- en vaatziekten. Kortom, roken heeft grotere effecten op je lichaam dan je denkt!



Stoppen, maar hoe?

Stoppen met roken is niet eenvoudig. Veel mensen proberen het meerdere keren voordat het ze echt lukt.

Rokers kunnen hulp krijgen bij het stoppen, bijvoorbeeld via de huisarts. Veel thuiszorgorganisaties geven de cursus 'Stoppen met roken' en er zijn hulpmiddelen verkrijgbaar, zoals nicotinepleisters of -kauwgom.

Uit ervaring blijkt dat stoppen volgens een plan het beste werkt. Een succesvol 'stop-met-roken-plan' ziet er zo uit:

Bepaal van tevoren wanneer u stopt: u kunt dan zich goed voorbereiden.

• Stop helemaal, dat geeft de meeste kans op succes.

• Stop zo mogelijk samen met iemand anders.

• Bedenk uw redenen om te stoppen en schrijf ze op.

• Bestudeer uw rookgewoonten, zodat u de moeilijkste momenten kunt omzeilen.

• Ruim alles op wat u aan roken herinnert.

• Verander in het begin uw eet- en drinkgewoonten: eet veel fruit en drink veel water; vermijd gezelligheidsdranken als koffie, thee en alcohol.

• Zorg voor lichamelijke ontspanning, bijvoorbeeld wandelen of zwemmen. Neem 's morgens en 's avonds een lauwwarm bad of een douche om te ontspannen.

BRON: ASTMAFONDS



Tot zover de waardevolle adviezen van het Astmafonds.



Tot slot een belangrijke toevoeging:

Stop met roken en doe dat biddend. Roken is een zware verslaving. Vraag voorbede van anderen, zodat echte bevrijding van de verslaving spoedig werkelijkheid mag worden. Sprekend uit ervaring wil ik nog dit zeggen: de Here Jezus Christus wil ook op dit punt uw Verlosser zijn! Ga hem alvast danken voor Zijn bevrijding.



Feike ter Velde