Recht en gerechtigheid

Peter de Haan • 89 - 2013 • Uitgave: 9
Ceremonies, protocollen, pracht en praal. We kunnen er niet omheen, de inhuldiging van een nieuwe koning is aanstaande. In korte tijd werden de draaiboeken uit de kast gehaald, voorbereidingen getroffen en uitnodigingen verstuurd. Allemaal om ervoor te zorgen dat 30 april 2013 een memorabele dag wordt. Nederland krijgt een nieuw staatshoofd, al is zijn macht in onze parlementaire democratie beperkt. Feike ter Velde heeft het in de Tijdspiegel over macht en gezag van het nieuwe koningspaar.
Een ander actueel onderwerp is Europa. Op 9 mei is het Europadag. In Nederland gebeurt hier niet zoveel mee, maar voor de ambtenaren van de Europese Unie is het een vrije dag. De laatste jaren is de EU steeds meer in beeld gekomen bij de burgers, een beeld dat ook steeds negatiever is geworden. Henk Schouten grijpt deze dag aan om over de Europese vrede te schrijven.
Een rijk van vrede mogen we overigens wel verwachten. Dat zal echter niet door mensen tot stand komen, maar dat zal aanvangen wanneer de Here Jezus het koningschap aanvaardt en vanuit Jeruzalem zal regeren. Tot het zover is, streven we wel naar recht en gerechtigheid, maar leven we in de wetenschap dat we het als mens niet volmaakt krijgen. Echte vrede vinden we bij de Here.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht