Radeloze angst

Feike ter Velde • 77 - 2001/02 • Uitgave: 17
Uit een onderzoek in Nederland, half oktober, bleek zo'n driekwart van onze bevolking bang te zijn voor de toekomst, vooral vanwege het internationaal terrorisme.

Politieke leiders proberen sussende woorden te spreken, maar die halen weinig uit.

Angst als teken van de tijd is een bijbels gegeven. We leven in apocalyptische tijden.

De ware gelovige leeft ook in een blijde verwachting.


De wereld lijkt wel een kokende pot geworden, waarin een groeiende verwarring ontstaat en waarin de toekomst volstrekt onzeker is geworden. Op alle niveaus van de samenleving, van het bedrijfsleven en de economie worden de gevolgen van de terreuraanslag van 11 september gevoeld. Mensen zijn het gevoel voorveiligheid kwijt. Zo maar in een vliegtuig stappen - in Amerika gebruikte men het vliegtuig zoals wij de bus - is er niet meer bij. Opgebouwde zekerheden vielen zo maar in duigen. Dramatische verdere gevolgen in het hele leefklimaat kunnen niet uitblijven. De verwarring groeit met de dag.

ISLAM IN EUROPA
Onze rijke westerse wereld kijkt vooral naar de eigen belangen voor de economie en voor de veiligheid. Maar de motieven zijn niet altijd zuiver. Veel beslissingen, ook in ons land, worden genomen voor eigen politiek gewin. Dat bleek de afgelopen jaren vooral rond het militaire optreden van de NAVO op de Balkan. We schreven op deze plaats veelvuldig over dit onderwerp. We dachten met het gooien van bommen op Joegoslavië ten gunste van Albanezen de crisis even snel op te lossen. De tweede fase was bommen gooien door de NAVO op de Serven in Kosovo ten gunste van het UCK - het moslim bevrijdingsleger. Er is geen instantie - behalve de geschiedenis - die hier rechtvaardig over zal kunnen oordelen. De politieke schaamlap is het Tribunaal in Den Haag waar oorlogsmisdadigers worden berecht. Natuurlijk moet dat worden gedaan, maar het kopen met dollars van gezochte oorlogsmisdadigers, zoals Slobodan Milosevic die ook in eigen land zou kunnen worden berecht, is slecht voor een fatsoenlijke samenleving, die wij onszelf vinden. Nu kan het Tribunaal niet meer heen om de betrokkenheid van diezelfde Bin Laden en zijn moslimterreur in voormalig Joegoslavië. Het zijn deze lieden die in Kosovo moslims hebben opgeleid tot terroristen en moordenaars om de samenleving daar te ontwrichten, een oorlog te ontketenen met alle verwarring van dien.

Om tal van onbegrijpelijke redenen heeft de NAVO besloten de moslims te redden met bommen en raketten. Men creëerde een mediacircus met dagelijkse NAVO-persconferenties vol van leugens, die nu weliswaar langzamerhand worden ontmaskerd, maar te laat. De wereldpers liep er achteraan en liet zich beet nemen, de televisie toonde ons gretig de dagelijkse beelden van onze militaire slagkracht die we met trots bekeken. Maar een oplossing is er niet gekomen. Er lag geen politiek concept voor nieuwe verhoudingen, behalve dat Kosovo werd opgeofferd aan de Islam en de Albanezen. Dat nu langzamerhand de waarheid boven tafel komt over de betrokkenheid van moslimterroristen uit het Midden-Oosten doet wrang aan. Nu Amerika zelf - en daarmee ook Europa - door terreur is getroffen lijken we wat verder te willen kijken naar Islamitische krachten in Europa en Amerika, die erop uit zijn de vrije wereld te vernietigen. Joegoslavië is al eeuwen de deur waardoor de Islam in het oosten van Europa wil binnendringen en het wil veroveren. Osama Bin Laden werd door Amerika ingezet en bewapend in de strijd tegen de Russen in Afghanistan. Ongelofelijk maar waar. Zo trachtte men onze eigen vrije wereld te verdedigen tegen de vijanden, maar met leugens en bedrog. Want Bin Laden haat alles wat niet moslim is en zeker het 'christelijke' Amerika en Europa.

ISRAËL
In diezelfde eindeloze spiraal van geweld zit ook Israël. Met dezelfde foute keuzes als in Joegoslavië en Kosovo wordt Israël onder druk gezet om vrede te sluiten met mensen die ongekend veel bloed aan hun handen hebben, zoals Jasser Arafat. Ter wille van de eigen veiligheid van Amerika en Europa gaan we de komende tijd Israël en de Joden offeren op het altaar van onze vrede. Oud-minister van buitenlandse zaken, Hans van den Broek (CDA), staat voorop als het gaat om dit slachtritueel. Hij gelooft niet in apocalyptische beschouwingen rond de lle september, zo verklaarde hij in HP/De Tijd van 21 september jl, hoewel "er wel iets is veranderd in de wereldorde sinds 11 september", vindt hij. "Israël is de hoofdschuldige in het conflict met de Palestijnen", vindt Van den Broek en "zal harder moeten worden aangepakt". Hij vindt dat we het in de Balkan goed hebben gedaan maar dat "we in het Midden-Oosten met twee maten meten".

Het radicaliseren van de Islam heeft alles te maken met Israël en de Palestijnen, zo luidt zijn opvatting en die van velen in de politiek. En zo krijgen de dingen steeds meer de trekken van de apocalyps. De wereld sluit een monsterverbond tegen Israël. Amerika sluit overeenkomsten met 'schurkenstaten' - een Amerikaanse uitdrukking voor landen als Lybië, Noord-Korea, Syrië e.d. - om het internationaal terrorisme te bestrijden. Men belooft geld en gouden bergen als ze maar mee doen. Dergelijke overeenkomsten brengen geen echte vrede, maar helpen mee aan meer terreur. Syrië kan rustig zijn gang gaan, kan terroristenkampen toestaan en terreur tegen Israël helpen organiseren en financieren. Zo kan ook Bin Laden zijn gang blijven gaan.

BIN LADEN
Veiligheidsdiensten melden wereldwijd dat Bin Laden duizenden terroristen tot zijn beschikking heeft, ondergedoken in vooral Amerika en Europa die tot allerlei moordpartijen in staat zijn. Ze zijn en worden daartoe opgeleid. Zijn organisatie, Al Qaida, leidt terroristen op in Indonesië, op de Filippijnen, in moslimgebieden in het zuiden van Rusland, in Noord-Afrika en nog op tal van andere plaatsen. Ze leiden allerlei soorten van agitators op om de moslim bevolking in tal van landen op te zetten tegen de 'onderdrukking' door de ongelovigen - dat zijn alle niet-moslims in de wereld. In de moskee hoort de moslim dat hij zich moet ontdoen van de overheersing en daarna worden jonge mannen geronseld voor een goed betaalde baan in dienst van Al Qaida De financiering geschiedt door de schatrijke Osama Bin Laden en door andere rijke moslims in vooral Saoedi-Arabië. Weliswaar zijn de politieke leiders, de rijke olie sjeiks, formeel op de hand van Amerika in de strijd tegen Saddam Hoessein en het internationaal terrorisme, maar dat is alleen formeel. Ook zij, die sjeiks, laten mensen, christenen, handen of hoofden afhakken als het ze goed uitkomt. In voormalig Joegoslavië werden ook vermoorde Servische politie-agenten gevonden van wie de hoofden van de romp waren afgehakt. Dat is het visitekaartje van moslimterreur, b.v. ook in Algerije. Meer dan honderdduizend burgers werden daar in enkele jaren tijd de keel doorgesneden. Dat zulke lieden in staat blijken vliegtuigen met mannen, vrouwen en kinderen op gebouwen te laten invliegen waar duizenden mensen werken, is voor ieder fatsoenlijk mens niet voor te stellen. Als men de beschikking heeft over biologische en chemische massavernietigingswapens - en dat lijkt erop gezien de proefballonnetjes met miltvuurbacillen in Amerika - dan is nog heel veel mogelijk op het gebied van het internationale terrorisme. Met veel gevaarlijker biologisch en chemisch materiaal kan men misschien wel honderdduizenden mensen tegelijk uitroeien. Daar is geen kruid tegen gewassen.

BLINDE LEIDSLIEDEN
Die angst houdt veel mensen in de greep en terecht. "Radeloze angst" - zegt de Here Jezus, "onder de volken" (Luc. 21:25). We zien het vandaag werkelijkheid worden op een manier die niemand heeft kunnen voorzien. We hebben allemaal zo onze gedachten, schema's, voorstelling van zaken, om maar woorden te geven aan de dingen die als 'teken van de tijd' gaan gebeuren. Achteraf blijkt het vaak toch weer onvoorstelbaar anders te gaan. Tegelijkertijd roept de Here Jezus ons op om "te waken en te bidden" - dat is actief, omdat iedere bijbelgetrouwe gelovige de tekenen van de wederkomst ziet gebeuren! Hij zegt dan ook: 'dat gij in staat moogt wezen om te ontkomen aan alles wat geschieden zal, en gesteld te worden voor het aangezicht van de Zoon des mensen" (:36). Hier vinden we de opname van de gemeente, waarover tal van plaatsen in de Schrift informeren. Bij alle angst voor de toekomst is dat een blij vooruitzicht.

Daarom zijn het blinde leidslieden die ons kerkvolk oproepen maar rustig door te slapen, dat er geen sprake is van 'tekenen der tijden' en dat we het helemaal niet kunnen weten. Men aarzelt zelfs niet om de Schrift bewust - of onbewust? - geheel foutief te citeren. Zo konden we onlangs van iemand lezen dat - wanneer het gaat om de dingen van de wederkomst van Christus - wij absoluut niets weten, want - en daar citeerde hij de Schrift - "die dag zal komen als een dief in de nacht". Daarmee citeert hij een bijbeltekst, maar volkomen onjuist. De Schrift zegt juist tot de Gemeente van Christus: "Maar gij broeders, zijt niet in de duisternis, zodat die dag u niet als een dief overvallen zou" (1 Thess. 5:4). Het is uitermate tragisch te noemen dat sommige geestelijke leiders hun mensen wel in duisternis en onwetendheid laten zitten. Ook gelovigen - net als andere mensen - zitten met tal van vragen over de toekomst en kennen angst en onzekerheid in deze dagen. Jonge mensen in de kerk kijken met verholen somberheid vooruit.

Angst? Ja, alom. Het is één van de vele tekenen van de tijd. Maar de Heiland zegt: "Richt u op en heft uw hoofden omhoog, want uw verlossing genaakt" (Luc. 21:28).

Feike ter Velde