Raakt het ons nog?

Peter de Haan • 91 - 2015 • Uitgave: 5
Het nummer ‘Bohemian Rhapsody’ is een bekende hit van Queen. Na al het (muzikale) geweld eindigt dit lied met de tekst ‘Nothing really matters’, ofwel: niets doet er echt meer toe. Het lijkt een beetje op hoe afgestompt de journaalkijkers zijn. Schokkende beelden komen nauwelijks meer binnen, raken het hart niet meer met bewogenheid voor degenen die het minder hebben. Feike ter Velde schetst deze tendens, die zich ook onder christenen laat zien. Terwijl, zegt hij, deze juist een voortrekkersrol zouden moeten vervullen.
Ik sprak vanochtend een van onze abonnees die zeer is begaan met het lot van de 150 christenen in Syrië, die door IS gevangen worden genomen, gemarteld en vermoord. Of misschien iets harder gezegd: geëxecuteerd. Hij vroeg me wat we kunnen doen voor deze mensen. Gelukkig lijkt de politiek langzaamaan zover dat ze oog hebben voor vervolgde christenen in Irak en Syrië, op initiatief van ChristenUnie en SGP.
Ik wil u vragen om in uw eigen omgeving te beginnen. Wie doet er toe? Uw ongelovige buurman, of moslim-buurvrouw, of de bijstandsmoeder naast u in de kerk? Laat hen uw Hoop zien. Onverschilligheid past een christen niet. Zeker niet in deze tijd, waar de samenleving in brand staat.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht