Projectkoor Johannes de Heer: Evangeliseren als hoofddoel

Joël Oosterhagen & Martin Penning • 92 - 2016 • Uitgave: 11
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Johannes de Heer geboren werd. De evangelist is naast oprichter van Het Zoeklicht vooral bekend geworden van zijn blauwe bundel. De liederen die hij heeft geschreven zijn vandaag de dag nog altijd geliefd. Reden voor vader en zoon Magré om een projectkoor te starten rondom de liederen van Johannes de Heer.

Het is muisstil als dirigent Wim Magré naar voren loopt. De Grote Kerk in Apeldoorn met zo’n 1500 zitplaatsen zit stampvol. Vandaag is de eerste uitvoering. Nadat zoon Wilbert Magré het intro op het orgel inzet, geeft vader Wim het koor het teken om te beginnen. Luidkeels zetten de zangers en zangeressen het lied in ‘Zie ons wachten aan de stromen’.

Met ruim 650 mensen is het ‘Groot Nederlands Johannes de Heer koor’ uniek te noemen. Het koor, dat onder leiding staat van Wim en Wilbert Magré, is volgens Wim misschien wel het grootste projectkoor van Nederland. Dat hiervoor zoveel animo was, had hij nooit gedacht. “Als we 150 of 200 aanmeldingen halen, kan het doorgaan,” was de insteek. Maar binnen enkele weken liep het aantal deelnemers flink op. “Op een gegeven moment moesten we een stop zetten omdat het niet zal passen in de kerken. Anders waren er wel duizend inschrijvingen geweest,” vertelt Wim enthousiast.

De vaart erin
Begin dit jaar werd er op acht plekken door heel het land in groepen geoefend om uiteindelijk als groot samengesteld koor vier concerten te geven. Wilbert repeteerde in zes regio’s en Wim in de andere twee. Na slechts drie repetities van anderhalf uur moesten de zangers de liederen kennen in hun eigen partij. “Om te oefenen heb ik alle zangpartijen zelf ingezongen en opgenomen zodat iedereen dit thuis kon beluisteren.” Daarnaast moest Wim ook zelf de muziek schrijven voor vierstemmigheid. “Dit kon ik niet uit de bundel overnemen, omdat daar alleen de ‘gewone’ melodie in staat. De setting heb ik simpel gehouden, zodat we niet eindeloos hoefden te oefenen. En vanwege de korte tijd hield ik tijdens de repetitie de vaart erin.”

Favoriet
Het uitzoeken van de liederen ging gemakkelijk door even in de bundel te bladeren. “Samen met Wilbert keken we allereerst naar de bekendheid van de melodie. Ook hebben we alleen de originele liederen gebruikt uit de oude bundel.” Binnen een kwartier hadden vader en zoon een twaalftal liederen uit het blauwe zangboekje gekozen waaronder ‘Heer! Ik hoor van rijke zegen’, ‘Veilig in Jezus’ armen’ en ‘Volle verzeek’ring’. Om van alle Johannes de Heer-liederen het mooiste lied te kiezen, vindt Wim lastig. Toch noemt hij ‘Rots waarop wij bouwen’ als favoriet. “Dat komt door de mooie melodie die je niet veel hoort. Daarom is het een beetje een onbekende uit de bundel.”

Oproep
Als klein kind groeit Wim op in een Hervormd gezin. Terwijl hij in de kerk psalmen op hele noten zong, werden thuis grammofoonplaten gedraaid met liederen van Johannes de Heer. “De liederen hebben een bepaalde inhoud en die spreekt mij aan. Altijd is het weer een oproep, zoals bijvoorbeeld de tekst ‘Jezus wacht op u’. Dat betekent niet dat het vrijblijvend is. De teksten hebben diepgang en misschien vinden mensen het te ver gaan als het over het bloed van Jezus gaat, maar dat is wel waar het om gaat.”

Volgend jaar
Wim heeft een duidelijk doel voor ogen wat hij met dit projectkoor wil bereiken. “Het evangelie brengen is in principe het hoofddoel. Het is het waard om de liederen van Johannes de Heer onder de aandacht te brengen vanwege de inhoud. Het was een bijzondere en eenvoudige man. Ik bewonder hoe hij het voor elkaar kreeg om deze liederen te maken. Ik denk dat de populariteit van zijn liederen vandaag de dag nog steeds te zien is.” Het aantal aanmeldingen geeft Wim bevestiging dat de liederen van De Heer nog steeds geliefd zijn. “Er is zoveel animo voor, dat we plannen hebben om volgend jaar verder te gaan met het projectkoor. Daarvoor moeten we alleen eerst geschikte locaties vinden waar we iedereen in kwijt kunnen. We gaan in ieder geval ons best doen om het voor elkaar te krijgen.”

Bemoedigd
Het concert in Apeldoorn zit er bijna op. Na het dankgebed zingt het koor aansluitend, zoals bij elk optreden, het zegenlied ‘Blijf met mij, Heer’. Bij couplet vier geeft dirigent Wim aan dat ook het publiek mag meezingen. ‘Als in de doodsvallei ik eens zal staan en ’k zie de poorten voor mij opengaan en Gij mij d’ ogen sluit, dan juich ik blij; in leven en in dood waart Gij met mij!’ Bemoedigd mag iedereen het concert verlaten.

Joël Oosterhagen en Martin Penning