Progressieve heiliging

Jef de Vriese • 88 - 2012 • Uitgave: 2
Progressieve heiliging is het proces van het afleggen van de werken van het vlees en het aantrekken van de gerechtigheid, groei naar het beeld van Christus. Hij is daarvan de Initiatiefnemer en zet dit ook voort als Onderhouder (Filippenzen 1:6). Dit genadewerk sluit de actieve inzet van de gelovige niet uit, maar maakt die juist mogelijk (Filippenzen 2:12-13). Heiliging is een genadegave én een opdracht.
Progressieve heiliging is een groeiproces ‘van heerlijkheid tot heerlijkheid’. Heiliging komt niet onmiddellijk tot stand. Heiliging is geen eenmalige gebeurtenis. Ze is in het aardse leven nooit volmaakt. Heiliging verloopt geleidelijk, stapsgewijs, door het ontvangen, het zich toe-eigenen en het wandelen in de Waarheid van God, Die door Zijn Woord de gelovige gereinigd heeft (Efeziërs 5:26) en Die oproept om zich verder te reinigen (1 Johannes 3:3). God zal dit werk in de toekomst tot een volmaakt einde brengen. In de tussentijd zien wij uit naar de dag dat wij aan Hem gelijk zullen zijn (1 Johannes 3:2).
Voor geestelijke groei is dit procesmatige kenmerk van heiliging belangrijk, want het betekent dat verandering nooit compleet is en dat wij geleidelijk door een veranderingsproces in geest, ziel en lichaam (geheel en al) groeien. Daarbij steunen wij op de actieve voortgaande werkzaamheid van God én op het actief volhardend werk van onszelf.
Heiliging overkomt ons niet plots en volkomen. Heiliging verloopt niet spontaan. De progressieve werkzaamheid van God en de actieve reactie van de mens op Gods Woord, als belofte en gebod, brengen haar tot stand.

Jef De Vriese