Profetische paden door de chaos

Jan van Barneveld • 89 - 2013 • Uitgave: 20
Alles gaat razendsnel. Actueel nieuws van vandaag is morgen achterhaald. Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap was pas een paar maanden bezig met van Egypte een islamitische shariastaat te maken of generaal Sisi zette hem gevangen. ‘Morgen begint de oorlog’ kopten kranten, maar bondgenoten haakten af en president Obama weet waarschijnlijk nu nog niet hoe hij gezichtsverlies moet voorkomen. Zal hij afreageren op Israël?

Afgevaardigden van Israël en de Palestijnse Autoriteit hadden elkaar nog maar net de hand geschud of de ‘vredesbesprekingen’ waren opgeschort of afgelast. Het grommen van het Beest in Brussel over boycots van Israël is afgezwakt tot zacht, ziekelijk gemurmel. Wat betekenen die snelheid, verwarring, onverwachtse gebeurtenissen en ontwikkelingen en die haast? In dit artikel willen we enkele belangrijke ontwikkelingen schetsen en toelichten vanuit het profetisch Woord.

Vervolgingen
Een opvallend teken van de snel naderende eindtijd is de toenemende vervolging van christenen. Een onderzoeker van de Stanford Universiteit schat dat er momenteel meer dan 100 miljoen christenen worden vervolgd: “Wij beleven momenteel de grootste christenvervolging in de geschiedenis.” Niet alleen fanatieke moslims, maar ook bijvoorbeeld hindoes in India worden steeds feller tegen christenen. “Elke vijf minuten wordt een christen vermoord vanwege zijn/haar geloof” schat vredesactivist Walid Shoebat (voormalig lid van de Moslimbroederschap).
We beseffen nauwelijks dat we in Nederland door Gods grote genade op een eiland van rust leven. Vervolging kan elke dag ook over ons komen. Laten we goed gebruik maken van de tijd die de Heer ons nog geeft. Bij het ‘begin van de weeën’ van de eindtijd hoort verdrukking, zoals de Here Jezus ons waarschuwde: ‘Dan zullen zij u overleveren aan verdrukking en zij zullen u doden’ (Matteüs 24:8,9).

Geruchten van oorlogen
Eind augustus en begin september gonsde het van geruchten. Turkije doet mee, Turkije doet niet mee. Hetzelfde liedje zongen Engeland, de NAVO en de VN. De internationale leugenmachine rond het gifgas maakte overuren om te ‘bewijzen’ dat Assad al dan niet schuldig zou zijn. Militaire (schijn)bewegingen in Jordanië, Turkije en de Middellandse Zee. ‘Krachtige verklaringen’ van wereldleiders vulden heel wat pagina’s van uw krant. Iran en Syrië dreigden Israël te zullen aanvallen. De toestand is dermate gespannen en verziekt dat er uiteindelijk oorlog komt. Waarschijnlijk een van de in de Bijbel voorzegde eindtijdoorlogen. ‘Oorlogen en geruchten van oorlogen’ en opstanden horen bij het ‘begin van de weeën’ (Matteüs 24:6-8). Wij bidden: “HERE, bescherm Uw volk en geef Israëls leiders wijsheid in deze gevaarlijke tijd.”

Vredesbesprekingen
Het was vervelend voor John Kerry, maar ook een beetje grappig te lezen hoe snel de Palestijnse Autoriteit een smoes vond om de ‘vredesbesprekingen’ af te kappen, om hier een dag later weer op terug te komen. Meer dan 60 jaar is men bezig met het vestigen van een ‘Palestijnse staat’ in het hartland van Israël. Oorlogen zijn ervoor gevoerd. Gewelddadige demonstraties (intifada’s noemt men die) werden gehouden en daar wordt weer mee gedreigd. Wreed en moorddadig terrorisme moest kracht bijzetten aan de Palestijnse eisen. Alles mislukte. Tot op de dag van heden. Hoe loopt het af? ‘Het huis van Jakob zal zijn bezittingen weer in bezit nemen’ (Obadja :17). God beloofde onder ede ‘het hele land Kanaän tot een altijddurende bezitting’ aan Israël. Dus geen Palestijnse staat in Gods land.

Profetie
In de Psalmen 80 en 60 vinden we aanwijzingen wat er met Judea en Samaria, meestal onjuist ‘bezette gebieden’ genoemd, gebeurt. Deze gebieden zijn opgesplitst in A, waar 55% van de Palestijnen woont en geen Israëli’s, B waar 39% van de Palestijnen woont en een enkele nederzetting. In gebied C liggen de meeste nederzettingen met ongeveer 350.000 Israëli’s en 6% van de ‘Palestijnen’.
In A is de Palestijnse Autoriteit (PA) verantwoordelijk voor het burgerlijke bestuur en de veiligheid. In B is de PA verantwoordelijk voor het burgerlijk bestuur en Israël voor de veiligheid. In C is Israël verantwoordelijk voor beide. Daar vinden duizenden ‘Palestijnen’ werk, bijvoorbeeld in de bouw waar ze tweemaal zoveel verdienen als in de PA-gebieden. Veel Israëli’s, ook in kringen van de regering, willen gebied C zo snel mogelijk annexeren, zoals met de Golan en met Oost-Jeruzalem is gebeurd.
Nu citaten uit genoemde Psalmen.
‘Herder van Israël, neem ter ore… wek Uw sterkte op vóór Efraïm, Benjamin en Manasse en kom tot onze verlossing.’ En: ‘God heeft gesproken… Ik wil juichen, ik wil Sichem verdelen, het dal van Sukkot uitmeten. Mij behoort Gilead en mij behoort Manasse. Efraïm is de schutse van mijn hoofd en Juda is mijn heersersstaf. Moab is mijn wasbekken en op Edom werp ik mijn schoen, over Filistea juich ik.’ ‘Westwaarts zullen zij (Juda en Efraïm) de Filistijnen op de schouder vliegen, samen zullen zij de stammen van het Oosten plunderen’ (80:2,3; 60:8-10 en Jesaja 11:14).

• Het erfdeel van Efraïm en half Manasse ligt in het gebied waar men die Palestijnse staat wil. God gaat door met de terugkeer van Israël. De Ethiopische Joden zijn terug. Manasse is onderweg. Efraïm moet nu snel komen. Dan kan het profetische woord verder vervuld worden.
• Sichem is het moderne (Palestijnse) Nablus. Gilead, (half van Manasse) is de Golan. Moab en Edom lagen in het huidige Jordanië. Daar woonden de stammen Ruben, Gad en de andere helft van Manasse. Sukkot ligt ook in Jordanië. Een deel van het stamgebied van Juda en Benjamin ligt in door ‘Palestijnen’ bezet gebied.
• Opvallend is dat Juda en Efraïm samen ‘westwaarts de Filistijnen op de schouder vliegen’. Eerst zal Efraïm terugkomen, voordat Gaza bevrijd wordt van de Hamas.

Antichrist
Daniël ziet hoe ‘de vier winden van de hemel de grote zee in beroering brengen en vier grote dieren opstijgen’ (Daniël 7:2-3). Johannes ziet die vier dieren als één, het rijk van de antichrist, uit de zee opkomen (Openbaring 13). Machten van de duisternis (vier winden) brengen momenteel volken rond Israël in grote beroering. Ook de wereld raakt steeds meer ‘in beroering’. Allemaal haastige stappen naar de komst van de antichrist en zijn gruwelijke rijk. Wees waakzaam en biddend attent op deze dingen.

Vrienden van Israël?
Hoewel 150 miljoen Europeanen besmet zijn met een diepgeworteld antisemitisme, zijn regeringen opeens opvallend vriendelijk tegen Israël. Vladimir Poetin was juli 2012 in Israël en sprak bij de Muur over de ‘eeuwenoude stenen die de band van Israël met het land’ bewijzen. Woedend waren de ‘Palestijnen’. De EU zwakte duidelijk de boycotdreigingen af. Waarom? Israël heeft gas, veel gas. Poetin wil dat Gazprom een deel krijgt. Europa en China loeren op de energie die ze zo nodig hebben.
Ineens glimlacht de wereld vriendelijk tegen de ‘energie-grootmacht’ Israël. Ergens een zwakke afspiegeling van ‘Zoals gij onder de volken een vloek geweest zijt… zo zult gij, doordat IK u heil schenk, een zegen worden’ (Zacharia 8:13). Zo zal het gebeuren, want God vervult Zijn profetische woord met haast en ‘vast en zeker’ door de wereldwijde chaos.

Jan van Barneveld