Profetie en Gods Geest

Jan van Barneveld • 89 - 2013 • Uitgave: 10
De Bijbel is vol profetie, vol toekomstvoorzeggingen. Er zijn zestien profetische boeken. Veel Psalmen hebben een profetische boodschap. Bijbelse geschiedenissen hebben vaak een diepe, profetische dimensie. De drie redevoeringen van de Here Jezus over ‘de laatste dingen’ geven ons inzicht in eindtijdgebeurtenissen. Het boek Openbaring onthult de eindtijd. De Heilige Geest verkondigt de toekomst (Johannes 16:13). Als we ons met profetie bezighouden, zijn er valkuilen waardoor we het Bijbelse spoor kwijt kunnen raken. Juist bij profetie hebben we de hulp van Gods Geest hard nodig.

De Heilige Geest
‘Nooit is profetie voortgekomen uit de wil van een mens, maar door de heilige Geest hebben mensen van Godswege gesproken’ (2 Petrus 1:21). Profetie komt van Boven naar beneden. Altijd komt het Woord van de HERE tot en niet vanuit een profeet. Je kunt profeteren niet leren. Ook interpreteren, uitleggen en toepassen van Bijbelse profetieën kan niet zonder leiding van Gods heilige Geest. Door onze scenario’s, vooroordelen, theologische achtergrond en zelfs fantasie kunnen we de profetische plank lelijk misslaan. We moeten goed oppassen als een ‘zo spreekt de HERE’ of ‘een woord van de Heer’ wordt geclaimd in een samenkomst of geschrift.
Er zijn drie bronnen waaruit zo’n geladen boodschap kan komen. Allereerst kan het echt ‘van de Heer’ zijn. We hebben een sprekende God. Het moet wel getoetst worden. Altijd. Paulus zegt: ‘Wat de profeten betreft, twee of drie mogen het woord voeren en de anderen moeten het beoordelen’ (1 Korintiërs 14:29), door de ouderlingen of oudsten van de gemeente. Een tweede bron is de eigen, menselijke geest. Mensen ‘die naar eigen inzicht profeteren… Wee de dwaze profeten, die hun eigen geest volgen’ (Ezechiël 13:1-3). De derde bron komt uit gevaarlijke en subtiele inspiratie van leugengeesten. Een occulte bron. Zoals Elymas (Handelingen 13:8), die de landvoogd van Cyprus, Sergius, van het geloof probeerde af te houden. Het meisje met de waarzeggende geest in Filippi bracht zelfs een ware boodschap (Handelingen 16:17). Toch was het een misleidende leugengeest, die door Paulus uitgedreven werd. De Heilige Geest leert ons onderscheiden wat echt van God komt.

Gevaar
De Here Jezus waarschuwt herhaaldelijk en indringend dat in de eindtijd veel valse profeten en valse christussen zullen optreden. De Here voorzegt ook: ‘Zij zullen velen verleiden’. Zeg niet te snel: “Dat zal mij niet overkomen”, want de Geest openbaarde ook Paulus dat er in de eindtijd dwaalgeesten komen (1 Timoteüs 4:1). We moeten deze waarschuwingen serieus nemen. ‘Pas op’, zegt de Here, ‘dat niemand u verleidt.’
Waar moeten we op letten? Het zullen huichelaars en grote ego’s zijn, die zichzelf opblazen als profeet of zelfs als de teruggekomen Christus. Ze zullen hebzuchtig zijn. Niet alleen om geld. Ook om mensen aan zichzelf in plaats van aan Jezus te binden. Zoals de valse profetessen uit Ezechiël 13 willen zij ‘zielen vangen’. Hun valse tekenen en wonderen zullen velen van de Here aftrekken. Vreemde, buiten-Bijbelse verschijnselen zullen in hun bijeenkomsten aan de Heilige Geest worden toegeschreven.
Er is een belangrijk Bijbels criterium waardoor we geesten kunnen onderscheiden. De Heilige Geest zal altijd de Here Jezus verheerlijken (Johannes 16:14). Het optreden van valse profeten en leugen- en dwaalgeesten zal snel toenemen. Er lopen heel wat ‘Elia’s’ en ‘Twee getuigen van de eindtijd’ rond. Tegen dergelijke lieden hebben we twee wapens gekregen. Allereerst een grondige kennis van Gods Woord. Versterkt u daarmee. Vervolgens de leiding van de Heilige Geest, die ons de gave van onderscheiding van geesten geeft (1 Korintiërs 12:10). Bidt om deze geestesgave.

Heilige geheimen
Vooral aan Paulus heeft Gods Geest belangrijke ‘geheimenissen’ geopenbaard. Daniël kreeg veel profetieën over de eindtijd. Hij begreep veel niet en vroeg aan de engel: ‘Mijn heer, waarop zullen deze dingen uitlopen?’ De engel antwoordde: ‘Deze dingen blijven verborgen en verzegeld tot de eindtijd’ (Daniël 12:8,9). Dus in onze tijd zal de Heilige Geest verschillende eindtijdzaken en ‘geheimenissen’ duidelijk maken. Inzicht betreffende Israël, de gemeente of de wereld, over de laatste zeven jaren, over het ‘wegvoeren van de Gemeente de Here tegemoet’, over de antichrist en over wat de zeven donderslagen hebben gesproken (Openbaring 10:1-9).
Ook hier dreigt het gevaar dat valse profeten en verleiders hun slag slaan. Dat onderzoekers van het profetische Woord fouten maken. Een vriend was gevangen in de ban van een voorganger die een eindtijddatum produceerde. Leden van ‘zijn’ gemeente verkochten bezittingen. Ik kon mijn vriend er maar niet vanaf brengen en ben voor hem gaan bidden. Ten slotte zei hij (eindelijk): “Jan, ik ben er af.” Nog een voorbeeld. Na een samenkomst sprak een jongeman me aan: “Broeder, kent u die-en-die schrijver? Interessant, een groot profeet. Ik bestel zijn boek.” Mijn antwoord was kort en duidelijk: “Niet doen. Hij is een valse profeet.”
Toch zullen in deze bijna-eindtijd Bijbelse geheimen onthuld worden. We zullen dergelijke profetieën, onthullingen en theorieën onder leiding van Gods Geest en samen met medegelovigen moeten onderzoeken. Want: ‘De toekomst zal Hij u verkondigen’ (Johannes 16:13). Veel kunnen we meteen weggooien. Lieden, soms zelfs broeders, die zich presenteren als Elia, een van de twee getuigen, als de profeet of zelfs als ‘grote profeet’. Of lieden die een ‘speciale openbaring van de Geest’ hebben ontvangen waarmee ze eigen ego of beurs opvullen.

Paulus
Paulus maant tot voorzichtigheid in verband met de uitingen van de Geest in de gemeente. We noemden 1 Korintiërs 14:29, waar Paulus waarschuwt dat profetie moet worden beoordeeld. Tegen de gemeente in Tessalonica zegt hij: ‘Dooft de Geest niet uit, veracht de profetieën niet, maar toetst alles en behoudt het goede’ (1 Tessalonicenzen 5:19-21). Leiders van gemeenten moeten alle vier de adviezen ter harte nemen. Voorzichtig toetsen en tegelijk uitingen van de Geest en profetieën niet meteen overboord gooien.
Krijgen we dan geen ‘profetische’ chaos en verwarring in de gemeente? Paulus houdt de deur voorzichtig open. Hij heeft herhaaldelijk te maken gehad met persoonlijke profetie. Er is een belangrijk criterium waarmee persoonlijke profetie getoetst moet worden. ‘Op de verklaring van twee of drie getuigen zal iedere zaak vaststaan’ (2 Korintiërs 13:1; 1 Timoteüs 5:19 en Hebreeën 10:28). Komt er ‘een woord van de Here’ tot u of tot de gemeente, vraag dan de Here om een tweede of derde onafhankelijke getuige. De belangrijkste toets voor elke profetie blijft altijd HET Woord van God.

Sleutels
De Heilige Geest heeft sleutels gegeven om de tijd te verstaan. De kamerling uit Ethiopië had zo’n sleutel nodig toen hij de profetie van Jesaja las. De Geest stuurde Filippus naar hem. Hij gaf hem een sleutel om de profetie uit de Tenach te verstaan: Hij ‘predikte hem Jezus’ (Handelingen 8:35). Voor onze tijd is er nog een sleutel: We leven nu in de tijd van het herstel van Israël. De heraut van de spoedige komst van de Here.

Jan van Barneveld