Pinksteren in de eindtijd

Jan van Barneveld • 92 - 2016 • Uitgave: 10
Wij vieren Pinksteren; het Joodse volk viert Shavu’ot, het Wekenfeest. Zo’n 120 gelovigen waren tijdens Shavu’ot bijeen in Jeruzalem op de voorgeschreven samenkomst (Leviticus 23:21). Toen werden allen ‘vervuld met de Heilige Geest’ (Handelingen 2:4). Petrus hield daarop een indrukwekkende, profetische toespraak voor de samengestroomde menigte. Zijn tekst voor de preek was Joël 2:28-32. Een profetie over ‘de laatste dagen’. De toespraak van Petrus roept vragen op. We zoeken naar antwoorden. Ook voor onze tijd.

Het is opvallend dat Petrus in zijn pinksterpreek niet alleen Joël 2:28,29 (over de uitstorting van Gods Geest op alle vlees) aanhaalt, maar ook de verzen 30-32, die over de eindtijd gaan. Meteen komen er twee vragen:
1. Die eindtijdoordelen zijn toen niet over de wereld gekomen. Nog niet! Serieuze onderzoekers van de Tenach in de gemeente van Tessalonica hadden het daar moeilijk mee. Zij vroegen Paulus om uitleg. In zijn tweede brief aan die gemeente legt Paulus uit wat er voor de gevreesde ‘Dag des HEREN’ allemaal gebeurt (2 Tessalonicenzen 2:3-12).
2. De tweede vraag gaat over de uitdrukking ‘op alle vlees’, die Petrus letterlijk uit Joël overneemt. Deze profetie is toen slechts zeer gedeeltelijk vervuld. Allereerst kwam de Geest over de 120 in de zaal waar ze shavu’ot vierden. Later voor de gelovigen in Samaria (Handelingen 8:14-17) en over Cornelius en zijn gezin (Handelingen 11:14,15). Gelovigen in Efeze ontvingen, na onderwijs, ook Gods Geest. Maar niet op ‘alle vlees’. We lezen ook niet over ‘zonen en dochters die profeteren’ en ‘ouderen die dromen dromen’. Wel incidenteel, maar niet zo veelomvattend als in de profetie. Zou er in de eindtijd nog een uitstorting van de Geest, een totale vervulling van deze profetie komen?

Profetieën gesplitst
De Here Jezus zegt duidelijk dat ‘de Schrift niet gebroken kan worden’ (Johannes 10:35). Vandaar dat Hij vlak voor Zijn hemelvaart benadrukt dat ‘alles wat over Mij geschreven staat in de wet, in Mozes en de profeten en de psalmen vervuld moet worden’ (Lucas 24:44). U weet dat het komen van de Here Jezus in tweeën is gesplitst. Tijdens Zijn eerste komst heeft Hij ‘de reiniging van de zonden tot stand gebracht’ (Hebreeën 1:3). Als Hij terugkomt, zullen onder andere de woorden van de engel Gabriël aan Maria vervuld worden: ‘Dan zal Hij als Koning heersen’ (Lucas 1:33). Dan zullen veel profetieën over het Messiaanse rijk, over de ‘Koning die zal heersen in gerechtigheid’ (Jesaja 32:1-8) en het ‘Vrede op aarde’ van de engelen (Lucas 2:14) vervuld worden. Zou zo’n splitsing ook het geval zijn met het tweede deel van de profetie van Joël?

Shavu’ot en vervulling
Terug naar onze twee vragen. Zoals u weet, valt het Wekenfeest (Shavu’ot, Pinksteren) 50 dagen na Pesach (Pasen). Vijftig dagen na de Uittocht uit Egypte was Israël bij de berg Sinaï en ontving de Thora. Vandaar dat rabbijnen Shavu’ot het feest van het geven van de Thora hebben gemaakt. Tijdens dit feest bestuderen gelovige Joden in de synagoge en individueel ijverig de Thora. Pinksteren en Shavu’ot gaan ook goed samen. Een belangrijke profetie over ‘het Nieuwe Verbond voor het huis van Israël en het huis van Juda’ maakt dit duidelijk. Deze profetie staat in Jeremia 31:31-34 en wordt herhaald in Hebreeën 8:8-12. Dit verbond luidt: ‘Ik zal mijn wet (wetten) in hun binnenste (verstand) leggen en die in hun harten schrijven’ (Jeremia 31:33 en Hebreeën 8:10). Het is de Heilige Geest die de wetten van God in ons hart legt. Immers, we lezen: ‘Mijn Geest zal Ik in uw binnenste geven en maken dat gij naar Mijn inzettingen wandelt en ijverig Mijn inzettingen onderhoudt’ (Ezechiël 36:27).
Hoe zal dat gaan? Een belangrijke vraag, want het gaat in de profetie van Joël niet alleen om Israël en Juda, maar om ‘alle vlees’ waarop de HERE God Zijn Geest zal uitstorten. Misschien heeft een gebeurtenis die in Openbaring 14 voorzegd wordt hiermee te maken. Een engel vliegt met een ‘eeuwig Evangelie om dat te verkondigen… aan alle volk en stam en natie’ (14:6). Misschien brengt die engel ook de blijde boodschap over de Heilige Geest, die de geboden van de Heer in onze harten en ons verstand legt. Dat hoort bij het Evangelie. Het Evangelie kan worden aanvaard of verworpen.
Helaas krijgen we de indruk dat in de eindtijd veel mensen dit zullen verwerpen (Openbaring 9:20; 16:9,11). Een allerlaatste kans voor een verharde, ongelovige wereld. Zo krijgt ‘alle vlees’ in de eindtijd een kans door de Heilige Geest. Vlak voordat de laatste oordelen, de zware schaalgerichten, plaatsvinden. Ook dan blijft het ‘al wie de naam van de Here aanroept zal behouden worden’ van kracht.

Tekenen
Het is een teken dat Messiaanse Joden samen met gelovigen-uit-de-heidenen, die in Israël wonen, Shavu’ot vieren in Yad Hashmonah, een kleine plaats onder Jeruzalem. Een voor veel mensen angstig teken is het dat vervullingen van profetieën en ‘tekenen van de tijd’ ons duidelijk maken dat het ‘bloed, vuur en rookwalm’ waar Joël en veel profeten over profeteren en waar Petrus bij aansluit, snel dichterbij komt. Syrië is een vreselijk voorbeeld voor landen die zich als godloze vijanden van Israël gedragen. We zijn gewaarschuwd.
Alles trekt naar het Midden-Oosten. Rusland bouwt een raketbasis in Syrië. Turkije loert op een kans om Syrië gedeeltelijk te bezetten. De VN en de EU blijven doorgaan met het besmeuren en treiteren van Israël. De VN is een anti-Israëlorganisatie geworden. Ook een eindtijdteken is het feit dat de Paus en Obama de nieuwste ijveraars zijn voor de Nieuwe Wereld Orde (NWO).

Wonderlijk
Tijdens een opruimstorm in mijn kantoor vond ik een nieuwsbrief van ruim acht jaar geleden. Salem Voice is een grote zendingsorganisatie onder moslims. Verslagen over grote aantallen moslims die tot de Here Jezus kwamen vanuit een twintigtal moslimlanden. “De laatste tien jaren zijn er meer moslims tot geloof gekomen dan in de hele geschiedenis van de islam,” zei Joël Rosenberg, bekend om zijn spannende eindtijdboeken. Een verontruste moslimgeleerde uit Saoedi-Arabië, Ahmad al-Qataani, zei op al-Jazeera, een bekend tv-station in het Midden-Oosten, dat er per uur 667 moslims christen worden. Waarschijnlijk is dat een beetje overdreven, maar de cijfers die Salem Voice geeft, wijzen in dezelfde richting.
Opvallend is dat veel van deze nieuwe gelovigen getuigen van dromen en visioenen waarin ze de Here Jezus hebben gezien. Dat was in een periode van 8-18 jaar geleden. Dit proces is doorgegaan en gaat nog steeds versneld door. Als vanzelf denken we onmiddellijk aan de tekst uit Joël 2:28-32 die Petrus in zijn pinksterpreek aanhaalt. Ook onder de migranten komen bekeringen voor. De Heer bewijst weer dat Hij een God vol geduld, barmhartigheid en genade is: Ook de islam krijgt in deze bijna-eindtijd een kans. Maar het is ook een duidelijk teken van de tijd.

Jan van Barneveld