Persoonlijk verantwoordelijk voor verkeerde keuzes - Spreuken 9:1-18 (III)

Els ter Welle • 91 - 2015 • Uitgave: 13
‘De uitnodiging voor het Leven of voor de dood’, Spreuken 9:1-18.

De mens is door en door zondig en is tot niets goeds in staat. Dat predikte Augustinus in de vierde eeuw. Luther en Calvijn pakten ruim tien eeuwen later deze draad weer op. Volgens hen zijn we totaal verdorven en totaal onbekwaam. Het is dan ook onmogelijk voor de mens om te kiezen voor het Leven.

En inderdaad, Romeinen 3 zegt: ‘Er is geen mens rechtvaardig, zelfs niet één, er is geen mens verstandig, er is geen mens die God zoekt’ (vers 11, NBV). Maar houdt dit in dat alle mensen honderd procent slecht zijn? Die gedachte is niet in overeenstemming met wat we om ons heen zien en ook niet met de Bijbel.
Paulus heeft het bijvoorbeeld over heidenen die van nature doen wat de wet gebiedt (Romeinen 2:14,17). De Here Jezus vertelt een gelijkenis over de barmhartige Samaritaan. Niet alle mensen zijn dronkaards, moordenaars, overspeligen of criminelen. De andere kant is echter dat geen mens zo goed is dat hij niet zondigt, hoe integer en nobel hij of zij ook is. Alle mensen zijn schuldig tegenover God (Romeinen 3:23). Iedereen heeft de Here Jezus nodig om behouden te worden!
De zonde heeft ieder deel van de menselijk natuur aangetast en zeker ook de wil. Maar het betekent niet dat er niets meer van het beeld van God in ons over is. Zo waarschuwt Jakobus ons om geen mensen te vervloeken, want, zegt hij: ze zijn naar de gelijkenis van God geschapen. Van Genesis tot Openbaring doet de Here een appèl op ons om voor het goede te kiezen en het kwade na te laten.
God houdt ons nog steeds persoonlijk verantwoordelijk voor de verkeerde keuzes die we maken. ‘De ziel die zondigt die zal sterven.’ De Here straft ons niet voor de zonden van anderen, alleen voor onze eigen zonden (Ezechiël 18:1-4; 19-32).
Maar het geloof is ook persoonlijk. Je ouders kunnen je niet redden. Je moet zelf geloven om behouden te worden. Maar als we dat persoonlijk doen en geloven dat de Here Jezus onze schuld op Zich heeft genomen, worden we vrijgesproken! Dan reinigt Hij ons van elke zondige daad, woord of gedachte. Halleluja! Dat is ongelooflijke genade!
Maar… is die genade er voor iedereen? Daarover de volgende keer.

Els ter Welle