Paulien Vervoorn: “Jongeren staan open voor echt contact”

Wim Pols • 88 - 2012 • Uitgave: 24
“Deel je leven, laat jezelf zien als gelovige. Wees niet bang om daar allerlei moeilijke vragen over te krijgen. Zeg het gewoon als je het antwoord niet weet. Mensen zijn op zoek naar echtheid, dus laat maar zien we je bent.” Dit is het advies van Paulien Vervoorn aan christelijke jongeren, die hun weg moeten zoeken in een seculiere maatschappij.

Op de Toogdag in Apeldoorn sprak Paulien over wederzijds begrip en samenwerking tussen verschillende generaties. Graag wilden we nader kennismaken met deze dynamische jonge vrouw, die theologie studeerde om zich meer in de Bijbel te verdiepen en te groeien in haar geloof. Ze had nog geen flauw idee wat God voor haar in petto zou hebben na deze zes jaar.
Ze keek er vooral naar uit om in het openbaar te mogen spreken over het geloof. Voor haar afstudeerscriptie deed ze een onderzoek over hoe jongeren op zoek zijn naar hun identiteit en leren hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. Uitgever Henk Medema vroeg haar een boek te schrijven over dit onderwerp, zodat een breder publiek ermee kon kennismaken. “Door het schrijven van dat boek ‘Hartelijk getalenteerd’

ben ik ook zelf veel bezig geweest met de vraag wat ik nu echt wil doen in mijn leven. Dat is spreken, coachen en trainen. Ik werkte nog op een middelbare school, waar men wegens bezuinigingen moest inkrimpen. Toen heb ik - na gebed - mijn vinger opgestoken en zelf aangeboden om weg te gaan en dit als een kans te zien om te gaan ontdekken wat ik dan wilde doen.”

Gezegende stap in geloof
Die stap in geloof is gezegend, want Paulien zegt nog nooit zo hard te hebben gewerkt als nu, maar ook nog nooit met zoveel plezier. Ze is naast het werk voor haar eigen bedrijf als tutor verbonden aan de Evangelische Hogeschool, waar ze persoonlijke gesprekken heeft met studenten over hun geloof en persoonlijke ontwikkeling. Maar verreweg de meeste tijd besteedt zij aan haar hoofdactiviteiten: spreken, coachen, trainen. “Spreken doe ik in allerlei kerken, van PKN tot Pinkstergemeenten en alles wat daartussen ligt.
Het coachen omvat het helpen van mensen bij hun studie- of loopbaankeuze, bij het ontdekken en benutten van hun talenten. Een ander aspect van mijn werk als coach is mensen te ondersteunen bij het spreken in het openbaar: daarbij komen alle aspecten aan de orde zoals de opbouw van een verhaal, de spreektechnieken en het maken van een powerpoint presentatie.” Ook het trainen kent twee takken. “De eerste is gerelateerd aan mijn boek. Daarbij gaat het om het beantwoorden van vragen als: hoe zit je in elkaar en wat kun je ermee binnen je werk of je gemeente.
De tweede tak is het trainen van mensen die geregeld in het openbaar spreken. Ik doe dat samen met Gor Khatchikyan. Hij heeft de finale gewonnen van het VPRO-programma ‘Premier gezocht’, waarin jonge politieke talenten zich konden presenteren. Een jury en de kijkers kozen de winnaar. Hij kwam steeds heel duidelijk uit voor zijn christelijke identiteit en deed dat zo geloofwaardig en aansprekend, dat het publiek er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat hij de finale won.”

Je manifesteren als christen
Paulien vindt Gor een prachtig voorbeeld van hoe je je duidelijk en met succes als christen kunt manifesteren in de samenleving van vandaag, waarin het geloof steeds meer op de achtergrond lijkt te raken. “Probeer te leven zoals de Here Jezus. Probeer te denken en te doen zoals Hij. Onderzoek of je overtuigingen en je gedrag met elkaar in overeenstemming zijn. Het gaat er niet alleen om wat je doet, maar zeer zeker ook hoe je het doet.”

Talenten ontdekken
Heeft iedereen daadwerkelijk talenten en hoe leer je die ontdekken? Paulien haalt de gelijkenis aan over de talenten in de Bijbel. “In die tijd betekende een talent 34 kilo aan goud. In het Nederlands taalgebruik bedoelen we met talenten onze bekwaamheden. Dat is niet waar de hoorders van Jezus aan dachten! In mijn boek leg ik uit dat ik denk dat de geestelijke betekenis hiervan is dat de een meer inzicht in het Evangelie heeft dan een ander. Hij deelt dat uit naar ons vermogen.” (Matteüs 25:15).
Om te bedenken hoe we ons inzicht met anderen delen, komt toch de vraag om de hoek kijken hoe we dat kunnen doen op een manier die bij ons past. “Vaak zul je zelf wel een gevoel hebben voor waar je hart ligt. Daarnaast kun je goed opletten op wat anderen van je vinden. Je kunt hen ook gewoon vragen wat ze van jou vinden, waarin jij volgens hen goed bent. Het heeft ook iets maken met wat je graag doet. Als je ernaar uitkijkt om iets te doen, als je er zo veel plezier in hebt, dat je de tijd uit het oogt verliest, dan is de kans groot dat dit iets is waar je goed in bent. Natuurlijk moet het niet zo zijn dat je bijvoorbeeld zelf heel graag zingt, maar dat iedereen vervolgens zijn oren dichtstopt als jij je mond open doet. Je talenten ontdekken, betekent soms ook nieuwe keuzes maken en daarvoor durven te gaan.”

Open staan voor echt contact
Jongeren en ouderen hebben allemaal kun kwaliteiten en kunnen van elkaar leren. “Voordat ik ging spreken op de Toogdag sprak ik een groep jongeren. Ik vertelde ze dat ik een grote zaal met voornamelijk ouderen ging toespreken en vroeg hen wat zij belangrijk vonden als ik zou gaan spreken over samenwerking tussen generaties. Ze brachten de volgende vier punten naar voren:
1. Beoordeel ons niet op onze mobieltjes, beoordeel ons niet op onze buitenkant, maar:
2. Vraag ons waar we in het dagelijks leven mee bezig zijn.
3. Wees een voorbeeld voor ons met jullie levenservaring.
4. Vertel ons over de Here Jezus.
Jongeren staan veel meer open voor echt contact dan sommige ouderen misschien denken. Misschien hebben die ouderen hun mening gevormd op basis van vooroordelen, misschien ook vanuit eigen persoonlijke ervaringen. Maar de jongeren zeggen: ‘Luister alsjeblieft naar ons.’ Ze staan open voor echt contact.”

Veel leren van elkaar
Natuurlijk moeten jongeren precies zo open durven te staan voor ouderen. “In de pauze van de Toogdag sprak een oudere mevrouw me daar nog op aan”, zegt Paulien. “Ze zei: vertelt u de volgende keer ook wat jongeren voor ouderen kunnen betekenen? Eigenlijk is dat precies hetzelfde: luisteren naar elkaar, vragen stellen, proberen elkaar te begrijpen. Dat is niet altijd eenvoudig. Jongeren leven hier en nu. Ouderen zijn voor een belangrijk deel gevormd door hun ervaringen in het verleden. Er verandert veel in de samenleving en het is niet altijd makkelijk daarmee om te gaan. Maar als jongeren en ouderen zich echt open durven te stellen naar elkaar, dan kunnen ze veel van elkaar leren.”

Meer informatie over Paulien en haar werk vindt u op de website: www.paulienvervoorn.nl en www.geloofwaardigspreken.nl.

Wim Pols