Overwinnaars

Jef de Vriese • 90 - 2014 • Uitgave: 19
De wereldbeker voetbal ligt al enkele weken achter ons. Misschien was het al uit je beleving verdwenen? Maar slechts enkele weken geleden zag je taferelen van uitbundige vreugde en mateloos verdriet. Landen stonden in rep en roer. Vlaggen wapperden aan huizen en auto’s. En nu is het voorbij.
De uitbundige vreugde was niet voor de genade aan het kruis van Golgotha en niet voor de komst van Koning Jezus. Er was geen gejuich over Gods Koninkrijk. De aarde beefde niet bij de openbaring van de majesteit van God. Het mateloos verdriet was niet omwille van de miljoenen baby’s die vermoord worden in de moederschoot, het misbruik van kinderen of de teloorgang van de huwelijkstrouw.
Vreugde en verdriet gingen over een balletje in een doel. Onbeduidender kan het haast niet zijn. En toch beroerde het de emoties van miljoenen mensen alsof het werkelijk iets wezenlijks aan hun bestaan veranderde. Vooraleer je die miljoenen beoordeelt, moet je misschien eerst jezelf onder de loep nemen. Waar raak jij enthousiast over? En wat zet jou in zak en as? Een nieuwe auto? Vakantie? Spaargeld? Een computerspel? Of het gebrek aan deze dingen van de aarde?
De hemel juicht. En de aarde? Hemel en aarde juichen en huilen over heel verschillende dingen.
Straks komt Hij die aan Wie alle macht is gegeven en Die als Overwinnaar plaats zal nemen. Ja dán zullen we écht juichen. En dan zullen ook velen ontroostbaar verdrietig zijn. Sta je dan aan de kant van de overwinnaars of van de verliezers?

Jef De Vriese