Overgave brengt leven

Jef de Vriese • 90 - 2014 • Uitgave: 2
Als je Hem ziet op de troon, waar elke knie zich zal buigen, dan heb je geen tegenspraak meer, dan ga je niet meer onderhandelen, verwijten of discussiëren. Elk meningsverschil met God wordt de mond gesnoerd.
Niet voor niets zegt Jakobus: ‘Ieder mens moet haastig zijn om te horen, maar traag om te spreken en traag tot toorn’ (Jakobus 1:19). Als God spreekt, dan houd je je hand op de mond. Dan spreek je niet tegen. Dan lig je niet dwars. Dan ben je snel om te horen en om een dader van het Woord te zijn.
Hij is onze Vader die in de hemelen is (Matteüs 6:9). Zijn Naam worde geheiligd. Je mag met je nood om dagelijks brood bij Hem komen, als een kind dat naar zijn vader rent en roept ‘papa, papa, papa’. Maar het beginpunt is ontzag: de hemelen, heilig, Zijn Koninkrijk van kracht en heerlijkheid dat komt. Dan buig je je knie en je zegt: “Uw wil geschiede.” Geen tegenspraak. Geen bedenkingen. Je wordt als iemand die zich overgeeft.
Geestelijk leven begint dus niet door te proberen de geboden na te volgen. Geestelijk leven begint in de ontzagwekkende tegenwoordigheid van God, waardoor je oog in oog komt met de Heilige. Daar wordt al je zonde, onvermogen, zwakheid en verlorenheid machtig en lieflijk weggedaan. Je ontdekt in de wet van God de uitdrukking van het karakter van God en je verlangt met geheel je hart, geheel je ziel en geheel je verstand te zijn zoals Hij is. Dan begin je te leven.

Jef De Vriese