Overgave (5)

Willem de Vink • 76 - 2000/01 • Uitgave: 24
“Met Christus ben ik gekruisigd en toch leef ik, dat is: niet meer mijn ik, maar Christus leeft in mij. En voor zover ik nu nog in het vlees leef, leef ik door het geloof in de Zoon van God, die mij heeft liefgehad en Zich voor mij heeft overgegeven.” (Galaten 2:20)

Jezus gaf Zich over. Hij deed het voor. Waarom zouden wij dan niet hetzelfde doen en ons overgeven aan Hem? Denk je eens in waar God met ons naartoe wilt. Jezus gaf Zich over en stierf aan een kruis. Dat deed Hij voor mij. Uit liefde, om een eenheid met mij te vormen. Hij maakt die eenheid mogelijk en ik kan daarop ingaan, als ik zijn houding overneem en mij overgeef aan Hem. 'Wat een mysterie!

Maar let nu op wat die eenheid bewerkt. God gaat met ons meewerken als wij de houding van Jezus aannemen. Hij kiest voor ons als wij kiezen voor Hem. De Bijbel zegt (Rom. 8:31):

'Als God vóór ons is, wie zal tegen ons zijn? Hoe zal Hij, die zelfs zijn eigen Zoon niet gespaard, maar voor ons allen overgegeven heeft, ons met Hem ook niet alle dingen schenken?'

Heb je door wat dat betekent? In onze overgave geeft Hij ons wat Hij Jezus in zijn overgave heeft gegeven. Leven. Opstandingskracht. Onze overgave betekent overwinning!

Vind je het gek dat overwinning alles met overgave te maken heeft? Het zit in ons lichaam ingebakken dat we onze handen omhoog doen als we ons overgeven. We zeggen daarmee dat we alles loslaten en dat de ander met ons mag doen wat-ie wil. Doe dat maar eens, je handen omhoog en je zult merken hoe je lichaam jouw gevoel van overgave versterkt. Maar ontdek dan ook het volgende. Dezelfde lichaamshouding spreekt van overwinning. Ook dan gaan onze handen omhoog. Op de eindstreep laten we onze verkrampte prestaties los en kunnen we ons eindelijk ontspannen en onze vreugde uiten.

Overgave en overwinning breng je dus allebei tot uitdrukking met je handen omhoog. Zo heeft de Schepper het bedacht. Omdat die twee bij elkaar horen. In Gods koninkrijk is overgave overwinning, want alleen in onze overgave wordt Gods overwinningskracht werkzaam.

Wat betekenen die handen omhoog in de praktijk? Je hebt als volgeling van Jezus een strijd te voeren. De problemen die je tegenkomt kunnen heviger zijn dan in een leven zonder God. Maar je staat er anders tegenover als je het geheim van overgave kent. Je wordt gedragen door Jezus. Dan is er overwinning, middenin de strijd. De Bijbel zegt (Rom. 8:37):

“Maar in dit alles zijn wij meer dan overwinnaars door Hem, die ons heeft liefgehad.”

Willem de Vink