Overgave (4)

Willem de Vink • 76 - 2000/01 • Uitgave: 23
“Met Christus ben ik gekruisigd en toch leef ik dat is: niet meer mijn ik maar Christus leeft in mij. En voor zover ik nu nog in het vlees leef door het geloof in de Zoon van God die mij heeft lief gehad…” (Galaten 2:20)

Kinderen weten van overgave. Ze verliezen zichzelf in hun spel. Kunstenaars weten ervan. Ze verliezen zich in kun werk. Geliefden gaan in elkaar op en geven zich aan elkaar over. Maar geen enkele overgave kan de vergelijking doorstaan met onze overgave aan Jezus Christus. Die overgave blijft niet beperkt tot een ervaring maar is geworteld in een absoluut vertrouwen in Hem. Het is geen kick maar geloof dat iedere situatie te boven gaat. Het is geloof in de liefde die Jezus tweeduizend jaargeleden voor ons bewees aan het kruis. Op grond van die kruisdood weet je dat Hij te vertrouwen is. Hij droeg onze schuld. Zijn liefde kent geen grenzen. Die liefde vraagt om eenwording met ons, met jou, met mij. Hij heeft mij liefgehad — daarom geef ik mij over aan Hem!

Jezus vraagt inderdaad of je je onafhankelijk op zo wil geven ter wille van een liefdesrelatie met Hen. Je mag daarop ingaan. Kiezen. Ja zeggen. Dat doe je eens en voor altijd, definitief, zoals een stel dat doet tijdens de huwelijksplechtigheid. En dat doe je ook telkens weer opnieuw, zoals in een goed huwelijk man en vrouw ook hun trouw en toewijding blijven bevestigen. Maar het begint met een wilsbeslissing. De Heilige Geest kan jou tot het punt brengen datje voor de vraag komt te staan om je over te geven. Hij kan dat keer op keer doen. Maar je zult zelf die beslissing moeten nemen. Het gaat erom dat je jouw jawoord geeft, jezelf aan Jezus toevertrouwt en Hem absolute trouw en toewijding belooft.

Kunnen we dat wel waarmaken? Nee, dat lukt ons niet, maar onze overgave ontzenuwt die twijfel juist. Want met onze overgave neemt Jezus ook onze zorg van ons over of we onze belofte wel kunnen houden. Dat kunnen we niet, maar Hij wel. Want indien wij ontrouw zijn, Hij blijft getrouw, want zichzelf verloochenen kan Hij niet (2 Tim. 2:13). We mogen op Hem vertrouwen. In onze overgave stort Hij door de Heilige Geest zijn liefde uit (Rom. 5:5).

Die mij heeft liefgehad! Een volgeling van Jezus heeft zijn hart erop gezet om antwoord te geven op deze liefde van Jezus. Hij geeft zijn ze zelfbeschikkingsrecht op ter wille van de eenheid die hij met Hem kan beleven. Hij vereenzelvigt zich met de dood van Jezus om met Hem te kunnen leven in een liefdesrelatie. Dat is overgave.

Willem de Vink