Overgave (3)

Willem de Vink • 76 - 2000/01 • Uitgave: 22
“Met Christus ben ik gekruisigd, en toch leef ik dat is: niet meer mijn ik maar Christus leeft in mij. En voorzover ik nu nog in het vlees leef, leef ik door het geloof in de Zoon van God…” (Galaten 2:20)

Veel mensen geloven in zichzelf Een beetje, tenminste, maar genoeg om daar krampachtig aan vast te houden. Ze vinden zichzelf best wel goed, en ze doen er hun best voor om dat ook zo te houden.

Misschien vind je ’t gek om te horen, maar God gelooft nog veel meer in ons. Hij heeft zoveel geloof in ons dat Hij zijn Zoon voor ons opofferde. Maar Hij heeft niets op met ons geloof in onszelf. Hij weet dat we daar eigenwijze, trotse mensen van worden. Mensen die doodlopen, omdat ze denken dat ze Hem niet nodig hebben. God wil dat we niet geloven in onszelf maar in zijn Zoon Jezus Christus.

Geloof gaat werken als je liefde ontvangt, zegt Paulus in Galaten 5 vers 6. Gods liefde voor mij werd duidelijk door Jezus. Die liefde wakkert mijn geloof aan. Geloven is namelijk vertrouwen hebben. Ik mag God vertrouwen, omdat Hij zijn Zoon gaf voor mij. Dat vertrouwen vraagt om een houding van overgave. In een liefdesrelatie kun je immers alles geven wat je hebt? Maar durf ik me wel aan God over te geven, of hou ik toch liever vast aan het geloof in mezelf?

Als je gelooft in jezelf geloof je op grond van je prestaties. Als je gelooft in Jezus, moet je dat geloof in je eigen prestaties juist opgeven. Ze helpen je niet om in een goed blaadje bij God te komen. In plaats daarvan mag je vertrouwen op de prestatie die Jezus geleverd heeft. Hij gaf zijn leven zodat jij zonder voorwaarden met God mag leven. Wat een genade!

Maar wat is ons antwoord daarop? De enige reactie die ons past is ons onvoorwaardelijk overgeven. Je geeft jezelf. Het is een vrijwillige overgave, niet afgedwongen, maar van harte, uit liefde. Je geeft jezelf aan God. Hij mag je bezitten en alles over je te zeggen hebben.

En kijk. Tegelijker tijd ontdek je in die overgave dat geloven in Jezus ook echt werkt. Want op overgave volgt de ervaring dat je gedragen wordt en in goede handen bent, zodat je het leven kunt aanvaarden. In voor- of tegenspoed ben je van Hem. Hij is erbij. Overgave is dan ook de kunst om in de volle ruimte van het leven te staan met al z'n vragen, twijfels en gemis.
Wanneer je je overgeeft aan Jezus plaatst Hij je in het volle leven. Met vertrouwen. Met geloof — in Hem.

Willem de Vink