Openbaring 20:7-15 - De satan losgelaten en het laatste oordeel

Jeep van der Schoot • 92 - 2016 • Uitgave: 2
Na het Duizendjarig Rijk zal de satan voor een korte tijd worden losgelaten uit de afgrond. Duizend jaar lang kon hij de volken niet verleiden. En toch, als hij wordt losgelaten, zal het hem lukken om een ontelbare schare uit de volken te doen optrekken naar Jeruzalem. Naar de Stad van de Messias, waar de troon van David staat (Lucas 1:32). Maar waarom moet de satan losgelaten worden?
Vervolgens lezen we over ‘het Laatste oordeel’ en ‘de Grote witte troon’. Is die troon hetzelfde als ‘de Rechterstoel van Christus’ en als ‘de troon van Zijn heerlijkheid’?


De mensen die tijdens Christus’ Koningschap geboren worden, hebben nog nooit te doen gehad met verleidingen van de boze. Zij worden geboren in perfecte omstandigheden. Paradijselijk kun je wel zeggen. Op aarde zal dan Vrede en Gerechtigheid heersen, door Christus’ heerschappij. Zijn Koningschap zal door alle aardbewoners erkend moeten worden. Immers, Hij zal regeren met een ijzeren staf. Dan zullen er ook volken en mensen zijn die Hem niet oprecht (h)erkennen en eren als Koning en Heer van de gehele aarde (vgl. Zacharia 14:16-19). Daarom zal God hun hartsgesteldheid gaan testen, door de duivel nog een keer voor een korte tijd los te laten, na afloop van het Millennium.
Opmerkelijk is dat er tijdens het Vrederijk zondaren zullen sterven, omdat zij daarin blijven volharden (Jesaja 65:20). De andere mensen zullen gezegend worden met een extreem hoge leeftijd. Met de leeftijd der bomen zal Zijn volk gezegend worden (Jesaja 65:22). De olijfboom kan wel duizend jaar worden. Zal men daarom niet hoeven te sterven tijdens het Vrederijk? Dat lijkt mij niet onwaarschijnlijk. In ieder geval zullen de rechtvaardigen uit Zijn volk hoge leeftijden bereiken. Het lijkt wel een beetje op de begintijd. In Genesis 5:27 staat dat Methusalem op 969-jarige leeftijd stierf.

De allerlaatste opstand tegen God
Als de duivel uit zijn kerker is losgelaten, zal blijken welke mensen Jezus werkelijk liefgehad hebben in die duizend jaar. Hij zal de mensen nog een laatste keer verleiden om oorlog te gaan voeren tegen de legerplaats van de heiligen en de geliefde stad, Jeruzalem. Velen zullen in opstand komen, om het bestuurscentrum van het Vrederijk te omsingelen. Zoveel als het getal van het zand van de zee (vers 8). Door de duivel durven zij openlijk tegen God te rebelleren. Maar door vuur dat uit de hemel zal neerdalen zullen zij verslonden worden. Dan zal de duivel in de poel des vuurs geworpen worden. Dit is de hel. Waar dan ook al duizend jaar lang de antichrist en valse profeet verblijven. De grote leiders van de opstand voorafgaand aan het Vrederijk.

Gog en Magog
We lezen in Openbaring 20 over Gog en Magog. Dit moeten we niet verwarren met Ezechiël 38-39. Het kan wel een herhaling zijn van diezelfde landen, die na het Vrederijk nogmaals in opstand zullen komen. Eerder denk ik dat Gog en Magog in Openbaring 20 een verzamelnaam is van allerlei volken. Dan komt het gevaar niet alleen uit de noordelijke landen, maar uit alle vier de windstreken. Over het tijdstip van Ezechiël 38-39 verschillen de meningen. Mijns inziens zal dit niet eerder dan na de opname van de Gemeente plaatsvinden. Mocht er voor die tijd voor Israël nog oorlog komen met Rusland en haar bondgenoten, dan is het nog maar de vraag of dat de vervulling is van Ezechiëls profetie! We moeten nuchter en waakzaam blijven en de tekenen in de wereld nauwkeurig vergelijken met de Schriften. Daarbij moeten we niet vergeten, dat het nog genadetijd is. Want de Here is nog niet klaar met Zijn Gemeente.

De drie gerichtstronen
In de Bijbel komen we drie gerichtstronen tegen. Het is belangrijk dat we deze drie tronen en gerichten van elkaar onderscheiden, omdat ze op verschillende momenten in de toekomst plaatsvinden:
1. De Rechterstoel van Christus
Nadat de Gemeente is opgenomen zal zij voor de Rechterstoel van Christus verschijnen (1 Korintiërs 3:12-15; 2 Korintiërs 5:10). De Rechterstoel van Christus is bestemd voor alle gelovigen, niet om geoordeeld te worden, maar om beoordeeld te worden. Onze redding hangt namelijk niet af van onze werken, want door genade zijn wij behouden, door geloof in Jezus Christus. De gelovigen krijgen wel loon, voor al dat werk wat Christus door hen heeft kunnen doen (vgl. Galaten 2:20; Johannes 15:5). Dan zal blijken wat uit liefde voor Hem is gedaan. Die beloning zal voor altijd blijven bestaan.
2. De Troon van Zijn heerlijkheid
Dit gaat over het volkengericht, na de Grote Verdrukking (Matteüs 25:31-32). Dan zal blijken welke volken er worden toegelaten tot het Vrederijk. Hij zal ze van elkaar scheiden, zoals de herder de schapen scheidt van de bokken en beoordelen hoe de houding en instelling van de volken ten aanzien van Israël is geweest (Joël 3:1-2). Precies zoals al duizenden jaren geleden aan Abram werd voorzegd: ‘Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt zal Ik vervloeken, en met u zullen alle geslachten des aardbodems gezegend worden’ (Genesis 12:3).
3. De Grote witte troon
Na het Millennium en vlak voor de Nieuwe hemel en de Nieuwe aarde, vindt het gericht voor de Grote witte troon plaats. Dan worden alle verloren zondaren, dus degenen die niet geschreven staan in ‘het Boek de levens van het Lam’, weer levend en veroordeeld tot de poel des vuurs. Dit is de tweede opstanding. Ongetwijfeld is dit het meest ernstige en angstaanjagende vers in de Bijbel: ‘En wanneer iemand niet bevonden werd geschreven te zijn in het boek des levens, werd hij geworpen in de poel des vuurs’ (vers 15). Het is een oordeel naar werken.

De algemene zienswijze van de Kerk is niet volledig. Zij meent dat Christus wederkomt om te oordelen de levenden en de doden. Dat is wel zo (2 Timoteüs 4:1; 1 Petrus 4:5), maar dat gebeurt in drie fases. Hebben wij een goed zicht op het profetisch Woord, dat zeer vast en volkomen betrouwbaar is, dan zien we dat er eerst een Opname zal komen, gevolgd door de Rechterstoel van Christus, daarna de Grote Verdrukking en voorafgaand aan het Vrederijk de Troon van Zijn heerlijkheid en als laatste, na het Vrederijk, het Laatste oordeel bij de Grote witte troon en pas daarna de volmaakte eeuwigheid.

Door Christus’ bloed vergeving
Niemand is rechtvaardig (Romeinen 3:10). Dat is een ernstige waarheid waar we niet voor weg mogen lopen, maar in alle eerlijkheid en oprechtheid moeten erkennen en belijden, want alleen: ‘het bloed van Jezus Zijn Zoon, reinigt ons van alle zonde’ (1 Johannes 1:7). Daarom gaat het bij de Grote witte troon niet over de Gemeente, omdat er geen veroordeling is voor degenen die in de Christus zijn (Romeinen 8:1).

Jeep van der Schoot