Openbaring 20:1-6 (2) - Het Duizendjarig Rijk

Jeep van der Schoot • 92 - 2016 • Uitgave: 1
In Openbaring 20 wordt niets gezegd over het Messiaanse Rijk. Dat is niet nodig, omdat daar al uitgebreid over is gesproken door de Hebreeuwse profeten in het Oude Testament. Wat hen niet was geopenbaard, was hoe het mogelijk zou worden dat zo’n Vrederijk zou aanbreken en hoelang dat zou duren. Die twee gegevens staan daarom in hoofdstuk 20 vermeld. Anders zou Openbaring geen Openbaring meer zijn. Die vrede komt er dus door het gebonden worden van de duivel gedurende duizend jaar (vers 1-3).

De volgende drie visies over het Duizendjarig Rijk zijn over het algemeen bekend: het Pre-millennialisme, het Post-millennialisme en het A-millennialisme. Het Pre-millennialisme wordt onder meer door Het Zoeklicht uitgedragen. Deze boodschap luidt, dat Christus fysiek zal wederkomen om voor duizend jaar vanuit Jeruzalem te regeren. Dit was tijdens de eerste drie eeuwen de algemene leer van de Kerk.
Degenen die het Post-millennialisme aanhangen, geloven dat de Gemeente voor duizend jaar zal regeren, als het Evangelie (het Christendom) de maatschappij krachtig heeft veranderd. Na die duizend jaar zal Jezus wederkomen.
A-millennialisten geloven dat de eerste opstanding in Openbaring 20 de nieuwe geboorte van de gelovige is. Zij zien het Millennium symbolisch, tussen de periode van Zijn hemelvaart en Zijn wederkomst. Sinds Augustinus is dit de algemene traditionele zienswijze. Zij geloven dat Jezus zal terug komen om te oordelen, waarna de eeuwigheid begint.
Duidelijk is toch wel dat er bij de Post- en A-millennialisten vrijwel geen Bijbelse visie is op Gods toekomstig heilsplan met Israël. Mede hierdoor is Openbaring voor velen een gesloten boek gebleven.

Het Vrederijk
Over Christus’ Koningschap heeft de profeet Jesaja heerlijke voorzeggingen gedaan. De bekendste is waarschijnlijk deze: ‘En Hij zal richten tussen volk en volk en rechtspreken over machtige natiën. Dan zullen zij hun zwaarden tot ploegscharen omsmeden en hun speren tot snoeimessen; geen volk zal tegen een ander volk het zwaard opheffen, en zij zullen de oorlog niet meer leren’ (2:4. vgl. Micha 4:1-5). Deze tekst staat vermeld op de muur van het gebouw van de Verenigde Naties. Een prachtig ideaal dat echter alleen door de komst van de Messias werkelijkheid zal kunnen worden.
Ook dit is een bekende profetie van Jesaja over het Vrederijk: ‘Dan zal de wolf bij het schaap verkeren en de panter zich nederleggen bij het bokje; het kalf, de jonge leeuw en het mestvee zullen tezamen zijn, en een kleine jongen zal ze hoeden; de koe en de berin zullen samen weiden, haar jongen zullen zich tezamen nederleggen, en de leeuw zal stro eten als het rund; dan zal een zuigeling bij het hol van een adder spelen en naar het nest van een giftige slang zal een gespeend kind zijn hand uitstrekken. Men zal geen kwaad doen noch verderf stichten op gans Mijn heilige berg, want de aarde zal vol zijn van kennis des HEREN, zoals de wateren de bodem der zee bedekken. En het zal te dien dage geschieden, dat de volken de wortel van Isaï zullen zoeken, Die zal staan als een banier der natiën, en Zijn rustplaats zal heerlijk zijn’ (11:6-10).

Het Evangelie van het Koninkrijk
De Here Jezus verkondigde het Evangelie van het komende Koninkrijk, dat gepaard ging met allerlei wonderen en tekenen en was uitsluitend gericht tot de verloren schapen van het huis Israëls (Matteüs 4:23; 10:5-8). Soms doet de Here ook nu, in onze huidige bedeling, tekenen van het toekomstige Koninkrijk, maar straks zal dat de norm zijn.
Gods handelen met de mens verschilt per tijdsperiode. Dat zien we ook in Openbaring 20, want het komende Koninkrijk gaat over een andere bedeling dan die van de Gemeente. Dat blijkt wel uit wat Jesaja profeteerde:
‘En geen inwoner zal zeggen: Ik ben ziek; het volk dat daar woont, zal vergeving van ongerechtigheid hebben’ (Jesaja 33:24).
‘Dan zullen de ogen der blinden geopend en de oren der doven ontsloten worden; dan zal de lamme springen als een hert en de tong van de stomme zal jubelen’ (35:5-6, vgl. 32:3-4; 65:20).

Israël zowel fysiek als geestelijk hersteld
Door de verharding van Israël werd het Koninkrijk uitgesteld, totdat de bedekking zal worden weggenomen en het Messiaanse welkom klinkt: ‘Gezegend Hij, Die komt in de Naam des Heren!’ (Matteüs 23:39). Dan zal Israël zowel fysiek als geestelijk volkomen hersteld worden. Van een fysiek herstel is nu al enigszins sprake. Zo zijn er sinds 1880 zes miljoen Joden teruggekeerd. De Staat Israël werd in 1948 uitgeroepen en in 1967 werd Jeruzalem weer de hoofdstad. Profetisch gezien moest een terugkeer in ongeloof gebeuren voordat de Laatste Jaarweek kan komen. Daarna vindt de finale vervulling plaats, bij de komst van de Koning, na een vreselijke periode van Grote Verdrukking.
Velen zullen in die tijd uit Israël vluchten (Matteüs 24:15-22). Daarna zal het verstrooide volk, uit alle vier de windstreken, in geloof terugkeren (Matteüs 24:31). En de beloofde Messias zal de vervallen hut van David weer opbouwen (Handelingen 15:16-18). Hij zal hen een nieuw hart geven en Zijn Geest in hun binnenste (Ezechiël 36:26-27). En Israël zal weten dat het Nieuwe Verbond een betere is dan het Oude Verbond (Hebreeën 8:6-7). Een heerlijke tijd breekt dan aan voor Zijn volk:
‘Zo zegt de HERE der heerscharen: Er zullen weer oude mannen en vrouwen op de pleinen van Jeruzalem zitten, ieder met een stok in de hand vanwege zijn hoge leeftijd. Ook zullen de pleinen der stad vol zijn van jongens en meisjes, die daar spelen’ (Zacharia 8:4-5).
‘Zo zegt de HERE der heerscharen: In die dagen zullen tien mannen uit volken van allerlei taal vastgrijpen, ja vastgrijpen de slip van een Judeese man, en zeggen: wij willen met u gaan, want wij hebben gehoord, dat God met u is’ (Zacharia 8:23).

Als Jezus Koning is geworden…
Zijn regeerperiode zal wat teweegbrengen op aarde. Heerlijke voorzeggingen zijn daarover gedaan door de profeten. Profetieën die we niet moeten vergeestelijken, maar die werkelijk vervuld zullen worden bij de komst van de Joodse Koning. Hierbij tien heerlijke voorzeggingen*:
1. De satan gebonden (Openbaring 20:2-3).
2. Christus’ regering vanuit Jeruzalem (Jesaja 2:1-5).
3. Iedereen zal de Heer kennen (Habakuk 2:14).
4. Geen oorlog meer (Micha 4:3-4).
5. Geen afgoderij meer (Jesaja 2:17-18).
6. Tempeldienst in Jeruzalem (Ezechiël 40-48).
7. Geen ziekte, wel doodstraf (Jesaja 65:20).
8. Politieke oplossingen (Jesaja 19:23-25).
9. Israël voorbeeld voor de volken (Zacharia 14:16-17).
10. Geen vloek op de schepping (Habakuk 2:14):
a. de plantenwereld (Jesaja 55:12-13),
b. de dierenwereld (Jesaja 11:6-8),
c. de Dode Zee (Ezechiël 47:8-10).

Het is bedroevend, armzalig en teleurstellend deze prachtige voorzeggingen geestelijk toe te passen op de Kerk, alsof we nu al in het Duizendjarig Rijk zouden leven. Het bouwen aan Gods Koninkrijk door de Kerk loopt uit op teleurstellingen en frustraties (vgl. Jesaja 9:6; Daniël 2:34-35). Wat is het toch belangrijk dat de Gemeente een goed zicht heeft op het profetisch Woord van God!
Een belangrijke sleutel hiervoor is dat we Gods heilsplan met Israël en met de Gemeente van elkaar onderscheiden. Dat van Israël is aards, in het toekomstige Vrederijk, en dat van de Gemeente is hemels, in het huis van de Vader met de vele woningen (Johannes 14:2-3).

De vierde tempel
Aan het einde van de Grote Verdrukking wordt de derde tempel geheel verwoest (Jeremia 30:18). In opdracht van de Messias zal er een vierde tempel komen (Ezechiël 40-43; Zacharia 6:12-13). Deze tempel met haar beek, moeten we niet verwarren met het Nieuwe Jeruzalem, tijdens de Nieuwe hemel en de Nieuwe aarde (Openbaring 22:1-2).
Over de vierde tempel lezen we: ‘Dan zullen te dien dage levende wateren uit Jeruzalem vlieten, de helft daarvan naar de oostelijke en de helft naar de westelijke zee; in de zomer zowel als in de winter zal dat geschieden’ (Zacharia 14:8). Overal waar het levende water komt, zal alles tot leven komen. Zo ook in de Dode Zee. Het zal er wemelen van allerlei soorten vis. En langs de oevers van de rivier zullen allerlei vruchtbomen groeien, waarvan de vruchten nooit opraken. De bomen zullen er altijd prachtig uitzien, want het water uit de tempelbeek voedt de bomen en elke maand zal er een nieuwe oogst zijn en nooit een misoogst. De vruchten aan de bomen zullen ook iedereen verzadigen die ervan eet en de bladeren zullen tot genezing zijn (Ezechiël 47:7-12).
Christus heeft van deze toekomstige tempel gezegd: ‘Staat er niet geschreven, dat Mijn huis een bedehuis zal heten voor alle volken?’ (Marcus 11:17). Tijdens het Koninkrijk zullen ook deze woorden in vervulling gaan! De offerdiensten die in de tempel gehouden worden, zijn een terugblik op Christus’ offer aan het kruis. Zo waren de offerdiensten in het Oude Testament een vooruitblik op het Lam Gods, Dat geslacht werd voor de zonden. De offerdiensten zijn daarom niet in strijd met Hebreeën 8 t/m 10. Want nooit mag Christus’ offer aan het kruis vergeten worden. Elke dag zullen de priesters in de tempel daar weer aan herinnerd worden.

Jeep van der Schoot

* Voor meer uitleg: Glossy Jezus komt, A. Kleijne, blz. 81-98.