Openbaring 19:11-21 - Als Jezus komt…

Jeep van der Schoot • 91 - 2015 • Uitgave: 23
De Openbaring van Jezus Christus

Als Jezus komt… Hier hoeven wij geen vraagteken achter te zetten. Wij mogen door het profetische Woord, dat zeer vast is, zeker weten dat Hij zal komen. Alle voorzeggingen aangaande Zijn eerste komst zijn letterlijk vervuld. Zo zullen ook alle voorzeggingen aangaande Zijn wederkomst letterlijk in vervulling gaan. Daarom ook het ingrijpende en indrukwekkende visioen aan Johannes, van Christus’ wederkomst. Dan zal Hij niet komen als ‘de lijdende Knecht des Heren’, maar als Rechter en Koning. Als iemand die oordeelt en oorlog voert in gerechtigheid.

In dit gedeelte van de Apocalyps gaat het niet om een figuurlijke strijd tussen goed en kwaad. Het gaat hier over ‘de Openbaring van Jezus Christus’ in letterlijke zin. Als de grote strijder op het witte paard, met vele kronen, met een scherp zwaard en een ijzeren staf. Dit is de climax van Zijn ontsluiering, zoals ook de oorspronkelijke titel van dit boek laat weten. Daarom staat er: ‘En ik zag de hemel geopend’ (vers 11). Dan is het eindelijk zover dat Hij Zich openbaart en met Zijn verheerlijkte hemelse heiligen wederkomt (vers 14). Maar, als Jezus komt…, dan gebeurt er wat! In Matteüs 24:30 staat: ‘En dan zal het teken van de Zoon des mensen verschijnen aan de hemel en dan zullen alle stammen der aarde zich op de borst slaan en zij zullen de Zoon des mensen zien komen op de wolken des hemels, met grote macht en heerlijkheid.’

Een Naam die niemand weet
Het is bijzonder, de vele titels die Hem in een paar korte zinnen gegeven worden: Getrouw en Waarachtig, het Woord Gods, Koning der koningen en Here der heren. Deze titels zijn met ons menselijke verstand nog te begrijpen. Maar Zijn grootheid en heerlijkheid is veel groter dan wij kunnen beseffen, waaraan wij ook geen naam of titel kunnen geven of bedenken. Daarom staat er: ‘en Hij droeg een geschreven Naam, die niemand weet dan Hijzelf’ (vers 12).

De Openbaring
De beginwoorden van Openbaring luiden: ‘Zie, Hij komt met de wolken en elk oog zal Hem zien, ook zij, die Hem hebben doorstoken; en alle stammen der aarde zullen over Hem weeklagen. Ja, amen’ (Openbaring 1:7, vgl. Handelingen 1:11). Dit is in feite Zijn Openbaring! Voor de zondaren op aarde een vreselijk moment, maar voor Gods volk het moment waarop het al duizenden jaren wacht. En waar al zolang voor wordt gebeden: ‘Uw Koninkrijk kome’.
In hoofdstuk 19:6 werd het al vanuit de hemel geproclameerd: ‘Halleluja, Want de Here, onze God, de Almachtige, heeft het Koningschap aanvaard.’ Nu is de vervulling daarvan doorgebroken. Het is Zijn publiekelijke inbezitneming van de aarde! De draak, het beest en zijn profeet moeten dan plaats maken voor de komst van Jesjoea Messiah. Babel, zowel het systeem als de stad, zijn dan al geoordeeld (Openbaring 17 en 18). Daarna zal Hij Zijn Koninkrijk van Vrede en Gerechtigheid hier op aarde stichten en grondvesten. En dat zal niet zonder slag of stoot gaan. Het zal uitlopen op een enorme veldslag, de slag om Harmageddon, aan het einde van de Grote Verdrukking. Die zal niet eerder plaatsvinden dan dat de oogst der aarde geheel rijp is geworden (Openbaring 14:15). De profeet Zacharia heeft geprofeteerd: ‘Zie, er komt een dag voor de HERE, waarop de buit, op u behaald, binnen uw muren verdeeld zal worden. Dan zal Ik alle volken tegen Jeruzalem ten strijde vergaderen; (…) Dan zal de HERE uittrekken om tegen die volken te strijden’ (Zacharia 14:1-3). Daarom staat er: ‘En Zijn ogen waren een vuurvlam’ (vers 12).

Voordat het Koninkrijk komt
Alle elitetroepen van de antichrist en ook die uit het Oosten en Noorden en andere windstreken zullen naar Israël optrekken. In Joël 3:1-2 lezen we: ‘Want zie, in die dagen en te dien tijde, wanneer Ik een keer zal brengen in het lot van Juda en van Jeruzalem, zal Ik alle volken verzamelen en afvoeren naar het dal van Josafat, en Ik zal aldaar met hen in het gericht treden ter oorzake van Mijn volk en van Mijn erfdeel Israël, dat zij onder de volken verstrooid hebben, terwijl zij Mijn land verdeelden.’ Eens zal Gods oordeel over de vijandige volken komen die het Land verdeelden, de stad plunderden en vele Joden ombrachten. De Here Jezus heeft hierover voorzegd: ‘Want er zal dan een Grote Verdrukking zijn, zoals er niet geweest is van het begin der wereld tot nu toe en ook nooit meer wezen zal’ (Matteüs 24:21).

Drie onreine geesten
Grote nood zal er zeker komen in Israël. In Openbaring 16:13-14 staat: ‘En ik zag uit de bek van de draak en uit de bek van het beest en uit de mond van de valse profeet drie onreine geesten komen, (…) welke uitgaan naar de koningen der gehele wereld, om hen te verzamelen tot de oorlog op de grote dag van de almachtige God.’
Het is niet te geloven, want voordat het Koninkrijk komt, zal het hier op uitlopen: ‘En ik zag het beest en de koningen der aarde en hun legerscharen verzameld om de oorlog te voeren tegen Hem, Die op het paard zat, en tegen Zijn leger’ (vers 19). Wat een hoogmoed en waanzin! Zou God hiervan onder de indruk zijn? De mensen op aarde zullen in ieder geval het beest aanbidden en zeggen: ‘Wie is aan het beest gelijk?’ en: ‘Wie kan er oorlog tegen voeren?’ (Openbaring 13:4). Zij kennen de gedachten van de Here niet, want: ‘Die in de hemel zetelt, lacht; de Here spot met hen’ (Psalm 2:4). Dan zal de antichrist door de adem uit Jezus’ mond gedood worden en door Zijn verschijning machteloos gemaakt worden (2 Tessalonicenzen 2:8). Het zal dan voorgoed afgelopen zijn met de heerschappij van het beest en de valse profeet. Zij worden gegrepen en in de poel des vuurs geworpen (vers 20). Dit is de hel. Zij zullen daar nooit meer uit komen! Zij zullen als uitschot de eerste twee helbewoners zijn.

De grote maaltijd van God
Openbaring 14:14-20 is een vooruitzien op Openbaring 19. In dat hoofdstuk lezen we dat het strijdtoneel (een enorm bloedbad tot aan de tomen van de paarden) zich in Israël uitstrekt over een lengte van 300 km. Het gewaad van Christus zal met bloed bezoedeld zijn (Jesaja 63:1-6). Het gaat hier niet om Zijn verzoenend bloed, maar om het wraakgericht van de Here. Daarom staat er over de vijandige volken: ‘En Hijzelf zal hen hoeden met een ijzeren staf en Hijzelf treedt de persbak van de wijn der gramschap van de toorn Gods, des Almachtigen’ (vers 15). In de hemel worden er dan voorbereidingen getroffen, want het is de Grote maaltijd Gods. Een geweldige tegenstelling tot het heerlijke bruiloftsmaal: ‘En ik zag een engel staan op de zon en hij riep met luider stem en zeide tot alle vogels, die in het midden des hemels vlogen: Komt, verzamelt u tot de grote maaltijd Gods, om te eten het vlees van koningen en het vlees van oversten over duizend en het vlees van sterken en het vlees van paarden en van hen, die daarop zitten, en het vlees van allen, vrijen en slaven, kleinen en groten’ (vers 17-18, vgl. Ezechiël 39:17-20).
Laten we goed beseffen dat ‘de bevrijding van de planeet Aarde’ een enorme worsteling zal zijn. Met als enige Overwinnaar: Jezus Christus!

Jeep van der Schoot