Openbaring 14:14-20 - De oogst

Jeep van der Schoot • 91 - 2015 • Uitgave: 16
Na de oordeelsprediking van de drie engelen (waarin ook een laatste oproep tot bekering klonk), beschrijft Johannes het derde visioen van hoofdstuk 14. Daarin zag hij twee openbaringen, namelijk een tarweoogst en een wijnoogst (vers 14-20). Wat heeft dit te zeggen?

Het derde visioen in hoofdstuk 14 is een profetisch vooruitkijken en aankondigen van wat aan het einde van de Grote Verdrukking zal gebeuren. Het zijn twee vreselijke oordelen! Want bij de tarweoogst zal de aarde gemaaid worden. En bij de wijnoogst zal de perskuip getreden worden. Het eerste zal zich afspelen in de wereld en het tweede in Israël.

Verschillende komsten: Hij is Dezelfde
De ziener zag een witte wolk en op die wolk Iemand als een mensenzoon, met een kroon en een sikkel (vers 14). Het gaat hier waarschijnlijk om de Here Jezus. In plaats van een kruis en een doornenkroon, heeft Hij hier een sikkel en een gouden kroon.
Ja, de contrasten van Zijn eerste en tweede komst zijn groot! En toch gaat het om Dezelfde Heer (Hebreeën 13:8). Zo kwam Hij als de lijdende knecht des Heren, maar bij Zijn tweede komst zal Hij komen als Rechter en Koning. Op Golgotha werd Hij bespot en vloeide Zijn kostbaar bloed. Als Hij komt zal iedereen Hem vrezen en zal Hij alle vijandelijke legers in Israël afslachten. Dan geen graf, maar een troon! Ook geen gehoon van de onrechtvaardige mensen, maar intens toegejuicht door Zijn verloste volk Israël. Zijn sierlijke kroon: ‘Want de HERE, onze Rechter, de HERE, onze Wetgever, de HERE, onze Koning, Hij zal ons verlossen’ (Jesaja 33:22).

De tarweoogst
De tarweoogst zal plaatsvinden in de wereld en de engelen zijn de uitvoerders. Het is een oogst der onrechtvaardigen. Een oordeel over degenen die onbekeerlijk zijn en ook anderen verleiden. De Bijbel vergelijkt hen met onkruid. Zij zijn het zaad dat de boze heeft gezaaid, kinderen van de duivel (Matteüs 13:39). In vers 16 staat: ‘en de aarde werd gemaaid’. Dit is het teken van de voleinding der wereld. De kinderen Gods, het gelovig overblijfsel uit Israël, die zullen het Koninkrijk beërven. Die de boze toebehoren worden als onkruid bijeen verzameld en geworpen in het vuur (Matteüs 13:40). Zo zien wij dat de oogst zowel een positieve als negatieve betekenis kan hebben: ‘De wan is in Zijn hand en Hij zal Zijn dorsvloer geheel zuiveren en Zijn graan in de schuur bijeenbrengen, maar het kaf zal Hij verbranden met onuitblusbaar vuur’ (Matteüs 3:12; vgl. 24:31).
De oogst bij de voleinding der wereld heeft betrekking op degenen die wel of niet het Duizendjarig Koninkrijk mogen ingaan.

De wijnoogst
De Here God zal de elitetroepen (‘special forces’) van alle antichristelijke legermachten naar Israël verzamelen. Daar zal het grote oordeel over hen komen. De profeet Micha heeft voorzegd: ‘Wel zijn nu vele volkeren tegen u vergaderd, die zeggen: Zij worde ontwijd, en mogen onze ogen zich aan Sion verlustigen! Maar zij kennen de gedachten des HEREN niet en verstaan Zijn raadslag niet, dat Hij hen verzamelt als schoven op de dorsvloer’ (4:11-12). Het kan daarom niet anders dan dat de wijnoogst in Israël zal plaatsvinden: ‘En de persbak werd getreden buiten de stad, en er kwam bloed uit de persbak tot aan de tomen der paarden, zestienhonderd stadiën ver’ (vers 20). De stad is Jeruzalem in Israël. Die stad moeten we niet vergeestelijken.

De wijnoogst is een symbolische uitdrukking, want het gaat hier om een vreselijke bloedige veldslag. Haar bloedrivier zal zich uitstrekken over het gehele Land, van Bozra in het zuidoosten tot aan Megiddo in het noordwesten. Dit is een afstand van ongeveer 300 kilometer. Dit komt overeen met 1600 stadiën (1 stadie is 185 meter). Dan zal de sikkel in alle vijandelijke legermachten in Israël geslagen worden (vers 17-20; 19:19-21). Hij zal hen vertrappen, als iemand die een persbak treedt: ‘Slaat de sikkel erin, want de oogst is rijp. Komt, treedt, want de perskuip is vol; de wijnbakken stromen over. Want hun boosheid is groot’ (Joël 3:13). Christus’ kleed zal niet rood zijn van Zijn eigen bloed (van het bloed van Jezus Gods Zoon dat reinigt van alle zonden). Nee, Hij zal niet komen om opnieuw geslacht te worden. Maar Hij komt in vreselijke toorn en gramschap! De Schrift voorzegt daarover: ‘En uit zijn mond komt een scherp zwaard, om daarmede de heidenen te slaan. En Hijzelf zal hen hoeden met een ijzeren staf en Hijzelf treedt de persbak van de wijn der gramschap van de toorn Gods, van de Almachtige’ (Openbaring 19:15).

Het strijdtoneel strekt zich uit over de volgende drie gebieden:
1. Bij Harmagedon in de valleien van Jisreël en Megido (Openbaring 16:12-16).
2. In het dal van Josafat, vlak bij Jeruzalem (Joël 3:11-16). Dit dal heeft een diepe ketelvorm (vgl. Jesaja 24:22).
3. Bij Bozra ten zuiden van de Dode Zee (Jesaja 34:6-8; 63:1-6).
Waarschijnlijk komt het oordeel niet alleen over het leger van de antichrist, maar ook over legermachten uit het Oosten (Openbaring 16:12; Daniël 11:44) en mogelijk ook uit het verre Noorden (Ezechiël 39:2). Over dit enorme bloedbad heeft de Schrift voorzegd:
‘Waar het aas is, daar zullen de gieren zich verzamelen’ (Matteüs 24:28).
‘En ik zag een engel staan op de zon en hij riep met luider stem en zeide tot alle vogels, die in het midden des hemels vlogen: Komt, verzamelt u tot de grote maaltijd Gods, om te eten het vlees van koningen en het vlees van oversten over duizend en het vlees van sterken en het vlees van paarden en van hen, die daarop zitten, en het vlees van allen, vrijen en slaven, kleinen en groten’ (Openbaring 19:17-18).

Israël, Gods erfdeel
Een teken van de tijd is dat allerlei politieke leiders in de wereld het land Israël willen verdelen, om de vrede in het Midden-Oosten te bewerkstelligen. Hoe goed de bedoelingen van sommigen ook zijn, het is een misleiding van de boze. Want het is Gods Land en eens zal Zijn volk daar in vrede wonen, als de Vredevorst komt! Die vrede komt er na het oordeel over de volken: ‘Want zie, in die dagen en te dien tijde, wanneer Ik een keer zal brengen in het lot van Juda en van Jeruzalem, zal Ik alle volken verzamelen en afvoeren naar het dal van Josafat, en Ik zal aldaar met hen in het gericht treden ter oorzake van Mijn volk en van Mijn erfdeel Israël, dat zij onder de volken verstrooid hebben, terwijl zij Mijn Land verdeelden’ (Joël 3:1-2).

De ware wijnstok
Israël wordt in de Bijbel vergeleken met een wijnstok, om een getuige van God in de wereld te zijn (Hosea 10:1). De Here Jezus wordt de ware wijnstok genoemd en Zijn volgelingen zijn de ranken (Johannes 15:5). Het is Gods verlangen dat Zijn volgelingen één blijven met Hem, zodat zij veel vrucht gaan dragen. Om zo het verschil te maken met de mensen uit de wereld. Eens zal ook Israël het verschil maken, als hoofd der naties en centrum der aarde in het heerlijke Vrederijk. Als zij de Here Jezus hebben aangenomen als hun Messias-Koning.

Jeep van der Schoot