Op naar een nieuwe financiële wereldorde, de ‘big reset’

Geert Benedictus • 96 - 2020 • Uitgave: 12
Vaak horen we over de transitie van de huidige financiële wereldorde naar een nieuwe wereldorde. Hoe gaat dat in zijn werk en wat kunnen de gevolgen zijn voor gelovigen?

In de financiële wereld heeft een oproep op 15 oktober jl. van de directeur van het IMF (Internationaal Monetaire Fonds) mevrouw Kristalina Georgieva tot allerlei speculaties geleid. De directeur riep op tot een conferentie over de volgende fase van de ‘big reset’ van de financiële wereld, een conferentie genoemd ‘Bretton Woods 2.0’. Als het IMF het heeft over een volgende fase, dan houdt dit in dat de ‘big reset’ al is begonnen. Het is opmerkelijk dat er naast al het dagelijks coronanieuws in de journaals en talkshows geen plaats is voor dit onderwerp.

Dollarstandaard
De huidige financiële wereldorde heeft zijn oorsprong in een conferentie die in 1944 is gehouden in het dorpje Bretton Woods in New Hampshire, Amerika. De afspraken die hier gemaakt zijn kregen de naam van het dorp waar het luxe hotel stond: ‘Bretton Woods’.

In juli 1944 kwam de financiële top van 44 landen een aantal weken bijeen om te praten over een nieuwe financiële wereldorde voor na de Tweede Wereldoorlog. Al in 1942 werd door de Amerikanen en de Engelsen nagedacht over de financiële wereldorde voor na de oorlog. Het plan van de Amerikanen was om de goudstandaard te vervangen door de dollarstandaard. Ook zaken als de Marshallhulp en de oprichting van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn hier besloten. De afspraken van deze conferentie vormen de basis van ons huidige financiële systeem.

Het systeem kraakt
Het huidige financiële systeem heeft het meer dan 70 jaar uitgehouden. Dat is best uniek. De economie kent golfbewegingen. Een beweging naar beneden noemen we vaak ‘crisis’. De eerste crisis die rechtstreeks te maken heeft met ons financieel systeem is de bankencrisis van 2008. Deze begon met het omvallen van de Lehmanbank. Een gevolg van deze crisis was dat landen hun banken gingen ondersteunen met vele miljarden aan kredieten. Dit geld had men niet, de meeste landen waren zelf al overgefinancierd. Toen ging het om extra leningen van honderden miljarden en nu met de coronacrisis gaat het al om duizenden miljarden euro’s en dollars. Al deze leningen zijn nog exclusief de vele miljarden die de commerciële banken naar verwachting nog moeten afboeken in de komende periode. De schulden van de overheden zijn inmiddels zo hoog en het vertrouwen in de munten zo laag, dat deze alleen nog worden gefinancierd door centrale banken en hier en daar nog door pensioenfondsen.

Financiering door centrale banken betekent dat de schulden worden gefinancierd door het creëren van nieuw geld. Dit zonder dat de fysieke economie toeneemt. De tijd dat landen als b.v. China de staatschuld van Amerika en in mindere mate van Europa financieren, is verleden tijd. De schulden leunen volledig op uitgifte van nieuw geld. Of er een hyperinflatie volgt weten we niet. Sommigen instanties maken daarvan wel melding. Je kunt de huidige valuta vergelijken met een ballon die steeds verder wordt opgeblazen. Het is niet de vraag of deze ploft, maar wanneer deze ploft.

Oproep tot Conferentie
Net zoals in het begin van de Tweede Wereldoorlog al werd nagedacht over het systeem van na de oorlog, wordt er nu al nagedacht over het systeem als het huidige systeem barst. Nu hoeft het niet zo te zijn dat voor het huidige systeem er opeens een nieuw systeem uit de lucht komt vallen. Vaak gaat het geleidelijk. Dat is ook de reden dat het IMF spreekt over een volgende fase van de big reset. De financiële experts in deze wereld zijn er al een tijdje mee bezig. De oproep van het IMF voor een nieuwe economische of financiële wereldorde staat niet op zich. Op het Jackson Hole Symposium van de Federal Reserve (centrale bank van Amerika) sprak Mark Carney, de oud gouverneur van de Bank of England, over het vervangen van de dollar door een nieuwe digitale wereldmunt. Ook insider Raoul Pal (ex-Goldman Sachs) ziet de oplossing van de huidige problemen in een nieuwe digitale wereldmunt. Ieder is al volop aan het voorbereiden.

Vorig jaar was er een proefballonnetje van Facebook met een digitale munt, de ‘libra’. Dit had niet de steun van de centrale banken en lijkt afgeserveerd te zijn. Overigens moet een digitale munt niet verward worden met een cryptomunt zoals de bitcoin.

Nieuwe digitale wereldmunt
Als door de schuldensituatie met één van de grote valuta’s iets gebeurt, dan spat het financiële systeem uit elkaar. Het is niet voor niks dat toonaangevende partijen, zoals IMF, Federal Reserve en Goldman Sachs steeds openlijker spreken over een nieuwe digitale munteenheid. Daar waar het huidige geld voor een deel wordt gecreëerd door commerciële banken, wordt verwacht dat de nieuwe digitale munteenheid wordt uitgegeven door centrale banken. Dit blijkt onder andere uit uitspraken van mevrouw Christine Lagarde, de baas van de Europese Bank. Zij benadrukt dat een nieuw digitaal platform ‘coming soon’ is.

Een digitale munt moet niet vergeleken worden met ‘giraal geld’. Bij giraal geld houdt u een saldo aan bij uw bank en daarmee bent u niet ‘eigenaar’ van het geld, maar heeft u slechts een vordering op uw bank. Bij digitaal geld bent u eigenaar van een digitale munt die wordt gehouden bij een centrale bank. Deze bank is uw portemonnee en bepaalt of u de munt kunt gebruiken of kan daar voorwaarden aan stellen.

Gevolgen van digitale wereldmunt
Bij giraal geld wordt een bedrag aan munten overgeboekt van de ene naar de andere rekening. Daar is de munt zelf anoniem. Bij digitaal geld wordt elke individuele munteenheid gevolgd en gekoppeld. Als de centrale banken via hun platform het digitale geld beheersen, dan kunnen daar voorwaarden aan worden gesteld. Dit kunnen voorwaarden zijn zoals ‘bent u wel groen genoeg’. Of voorwaarden zoals ‘u koopt alweer vlees’ en ‘wij vinden dat niet goed voor u’. De overheid heeft uw besteding volstrekt onder controle. Nu is dit allemaal materieel. Als we naar China kijken, dan weten we dat de overheid precies weet als u op zondag een kerk binnengaat en of de preek wel in de lijn was met die van de overheid. Kerken buiten het staatstoezicht worden niet getolereerd. We kunnen het ook dichterbij zoeken. De algoritmes van de sociale media en eigenlijk van uw volledige internetgebruik kunnen uw persoonlijkheid schetsen. Ook of u wel of geen christen bent. Als al deze gegevens gekoppeld worden aan de digitale wereldmunt, dan hebben we bereikt dat de wereldoverheid kán bepalen of u wel of geen brood kunt kopen.

Waakzaamheid
Of dit zo’n snelle vaart zal lopen, weten we niet. En of dit wordt bedoeld met het merkteken van het beest in Openbaring 13:16-17 weten we ook niet. Laten we in ieder geval waakzaam zijn.

De geschiedenis leert ons dat kerkorganisaties vaak kritiekloos de overheid volgen en worden geïntegreerd in het politieke proces. Als dan later blijkt dat de kerk een foute keuze heeft gemaakt, volgt een schulderkenning en begint het weer van voren af aan. We leven in de wereld, terwijl deze ons vijandig gezind is. Vijandig gezind in de zin dat we niet bij de wereld horen. In het Hogepriesterlijk gebed (Johannes 17) lezen we dat ‘de wereld ons haat omdat we niet bij de wereld horen’. Tegelijk vraagt Paulus ons te bidden voor onze eigen overheid, dat deze ons welgevallig is (1 Timotheüs 2:2) en moeten we het gezag van de overheid erkennen (Romeinen 13). Het citeren van deze Bijbelteksten is niet bedoeld om een bepaalde stelling te ondersteunen of onderuit te halen, maar als wapenrusting. Een wapenrusting zoals dat in Efeze 6 vanaf vers 10 zo treffend staat omschreven.

Geert Benedictus