Op de rails

Joop Schotanus • 76 - 2000/01 • Uitgave: 11
De boodschap van het heil omvat ook de boodschap van de heiliging. Teveel en te vaak wordt daarbij nog gedacht aan onze menselijke prestaties om een bepaald niveau te bereiken. Het wordt dan vaak betrokken op een wettische gehoorzaamheid. We moeten toch goede christenen zijn en daarom moeten we ons daarvoor inspannen. Tegelijkertijd is er dan het voortdurende gevoel dat we er nog niet zijn. Vandaar het voortdurend bezig zijn met de dagelijkse tekortkomingen. Om er moedeloos van te worden. De echte bijbelse prediking over heiliging wordt vaak niet verstaan. Het probleem is dat de natuurlijke mens best heel goede daden kan doen en dat de prestaties van onze oude natuur dan worden aangezien voor een vorm van heiligmaking. Het is een voortduwen van een wagon die niet op de rails staat. Met de mond belijden we wel dat wij het zelf niet kunnen, maar ondertussen proberen we zelf nog zoveel te doen in eigen kracht. De allereerste vereiste is dat ons leven geestelijk goed op de rails staat.

LEVEN DOOR DE GEEST
Er is al heel wat geschreven over heiligmaking. De heiliging van het leven heeft alles te maken met de Heilige Geest. Daar is zoveel over gepubliceerd, dat het onmogelijk is om overal kennis van te nemen. Toch is het goed om te ontdekken wat we uit de Bijbel kunnen weten over het normale christen-leven. We kunnen daarbij ook geholpen worden door de brochure van onze hoofdredacteur - zie pag. 6 - omdat daarin de zaken zodanig op een rijtje gezet worden, dat het ons kan helpen om het niet meer van onszelf te verwachten. De nadruk in de brochure ligt op de bijbelse gegevens om te laten zien hoe het mogelijk is te leven door de Geest.

DE BASIS
De nieuwe geboorte is het startpunt voor het leven met de Heer. Tot de ontdekking komen dat er geen andere weg is om gemeenschap met God te kunnen hebben dan het plaatsvervangend lijden en sterven van Christus aan het kruis van Golgotha te aanvaarden. Met het gelovig aanvaarden van de Here Jezus als enige mogelijkheid om tot God te kunnen komen, worden we op het goede spoor gezet. De Heilige Geest heeft aan ons hart gewerkt om ons zover te brengen dat we de Here Jezus hebben aangenomen als onze persoonlijke Verlosser en daarmee is de Heilige Geest in ons komen wonen (1 Cor. 12 :13). Tegelijkertijd zijn we daarmee ingedoopt in het Lichaam van Christus en behoren we tot Zijn Gemeente. Dat is de wereldwijde gemeenschap van alle gelovigen van alle tijden en van alle plaatsen.

DE BEGINPERIODE
Vanaf dat nieuwe begin werkt de Geest van binnenuit aan levensvernieuwing. Vanuit het nieuwe wordt het oude overwonnen. Zoals een magneet zijn richtinggevende krachten kan overdragen aan een ander metaal, zo kan de Heilige Geest richtinggevend werken in ons innerlijk bezig zijn. Wij kunnen die inwonende Heilige Geest bedroeven door onze zonden en uitblussen (de werking ongedaan maken) door de heiligmaking nog in eigen kracht te willen doen. Vooral deze beginperiode kan een periode zijn van teleurstelling en twijfel. De neiging is nog zo sterk aanwezig om het in eigen kracht te doen.

HET GEHEIM
De genoemde brochure laat zien dat het geheim van het overwinnende leven de dood aan onszelf is. Er wordt gerefereerd naar de brief aan de Romeinen, waarin dit zo sterk benadrukt wordt. We moeten onze oude natuur aan de dood overgeven. Elke keer als die'oude mens' zijn rechten wil laten gelden mogen we hem naar de dood verwijzen. De zondige daden zijn alleen maar symptomen van een dieper gewortelde kwaal. Het al maar belijden van onze dagelijkse tekortkomingen doet ons vaak voorbij gaan aan de diepere oorzaak. De kwaal moet in de wortel behandeld worden. Ons gebed moet zijn: 'Here, wilt u mij afhelpen van mijn zelfhandhaving, opdat de Heilige Geest zijn werk in en door mij kan doen'. Naar de mate dat we afrekenen met ons oude 'ik' zullen we geestelijke groeimogelijkheden krijgen. Als we leeg zijn van onszelf kunnen we vol worden van de Geest. Daarmee kom je geestelijk pas echt goed op de rails te staan. Veel meer hierover vindt u in onze nieuwe Zoeklicht brochure ("Leven door de Geest"). Van harte aanbevolen.

Joop Schotanus