Op alle vlees...

Dirk van Genderen • 89 - 2013 • Uitgave: 11
Pinksteren ligt nog maar een paar dagen achter ons. Het feest van de Heilige Geest. Het Pinksterfeest wijst heen naar de redding van heel Israël. Daarheen verwijzen Handelingen 2 en Joël 2. Wat er gebeurde op die Pinksterdag, is slechts een eerste en voorlopige vervulling van die woorden uit Joël 2. Om dat duidelijk te maken, volgen hier nu eerst beide Bijbelgedeeltes.

‘Daarna zal het geschieden dat Ik Mijn Geest zal uitstorten op alle vlees: uw zonen en uw dochters zullen profeteren, uw ouderen zullen dromen dromen, uw jongemannen zullen visioenen zien. Ja, zelfs op de dienaren en op de dienaressen zal Ik in die dagen Mijn Geest uitstorten. Ik zal wondertekenen geven aan de hemel en op de aarde: bloed en vuur en rookzuilen. De zon zal veranderd worden in duisternis en de maan in bloed, voor die dag van de HERE komt, die grote en ontzagwekkende. Het zal geschieden dat ieder die de Naam van de HERE aanroept, behouden zal worden. Want op de berg Sion en te Jeruzalem zal ontkoming zijn, zoals de HERE gezegd heeft, namelijk bij hen die ontkomen zijn, die de HERE roepen zal’ (Joël 2:28-32, HSV).

‘Maar dit is wat gesproken is door de profeet Joël: En het zal zijn in de laatste dagen, zegt God, dat Ik zal uitstorten van Mijn Geest op alle vlees; en uw zonen en uw dochters zullen profeteren, uw jongemannen zullen visioenen zien en uw ouderen zullen dromen dromen. En ook op Mijn dienaren en op Mijn dienaressen zal Ik in die dagen van Mijn Geest uitstorten en zij zullen profeteren. En Ik zal wonderen geven in de hemel boven en tekenen op de aarde beneden: bloed, vuur en rookwalm. De zon zal veranderd worden in duisternis en de maan in bloed, voordat de grote en ontzagwekkende dag van de Here komt. En het zal zo zijn dat ieder die de Naam van de Here zal aanroepen, zalig zal worden’ (Handelingen 2:16-21).

Gedeeltelijke vervulling
Veelal wordt aangenomen dat de hele profetie van Joël op de Pinksterdag is vervuld in de uitstorting van de Heilige Geest. Wie echter goed leest, ziet dat dit slechts ten dele waar is. Het is eerder een voorlopige vervulling, een ‘eerste’ vervulling. De echte vervulling wacht nog.
‘Mijn Geest zal worden uitgestort op alle vlees…’ klinkt het in Joël 2:28. Het ligt voor de hand dat degenen die Joël hoorden, bij ‘alle vlees’ dachten aan het hele Joodse volk. Sinds de Pinksterdag is het vooralsnog gebleven bij een gedeeltelijke vervulling. Al de eeuwen door was er een klein gedeelte, een overblijfsel (Romeinen 11:5) dat geloofde in de Here Jezus als hun Messias.
En door Gods genade kwam de Geest ook tot de heidenen. De Here vormt door de eeuwen heen Zijn gemeente uit alle volken, talen en natiën. Wat een wonder van genade als we daartoe mogen behoren.

Heel Israël zal zalig worden
Toch is nog nooit in de geschiedenis het moment aangebroken dat Gods Geest over alle vlees werd uitgestort, gepaard gaande met wondertekenen aan de hemel en op de aarde: bloed en vuur en rookzuilen. Dat moment zal nog komen, wellicht tegelijk met de vervulling van Ezechiël 37:10 en 14, Zacharia 13:1 en Romeinen 11:26, om enkele teksten te noemen.
In Ezechiël 37 wordt gesproken over de Geest Die het totale volk van Israël, dat door de Here bijeengebracht wordt uit de windstreken van de aarde, zal doen herleven. In Zacharia 13:1 wordt gesproken over een bron die zal worden geopend voor het huis van David en voor de inwoners van Jeruzalem, tegen de zonde en tegen de onreinheid. En in Romeinen 11:26 lezen we dat heel Israël zalig zal worden.
Denkt u hier eens over na, overweeg dit biddend. Nergens in de hele Bijbel lees ik dat de Geest zal worden uitgestort over alle mensen, wereldwijd. Ik geloof niet dat daar een Bijbelse grond voor is. Het enige volk waarover we dit lezen, is het Joodse volk. De profetie uit Joël 2 zal volledig vervuld worden wanneer de Here Jezus Zichzelf aan het Joodse volk zal openbaren. Dan zal de Geest over het hele volk, over alle vlees, worden uitgestort. Wat een dag zal dat zijn!

Dirk van Genderen