Ootmoedig wandelen met uw God

Feike ter Velde • 92 - 2016 • Uitgave: 16
Micha 6:8

De profeten en de apostelen roepen ons op tot een concrete wandel met God. De profeet Micha, tijdgenoot van Jesaja en Hosea, profeteerde over de zonde van zijn volk. Dat zou uitlopen op het oordeel van God, de wegvoering in ballingschap. Eerst de tien stammen naar Assyrië en daarna de twee stammen naar Babel.
Toch spreekt hij over de komst van de Messias voor Israël en de volkeren en zegt gelovigen dat ze, ondanks alle zorgen over de toekomst, ootmoedig moeten wandelen met God. Want wie is als Hij?


Wie bewust leeft, het nieuws volgt, de kranten leest, zal niet verbaasd zijn over de zorgen die veel mensen hebben over de wereld waarin wij leven. Terreur, oorlogsdreiging, opvoering van de bewapening in Amerika, Europa, Rusland en Azië, onveiligheid bij grote gebeurtenissen door moslimterreur in diverse Europese steden. Het nieuws is er steeds vol van. Er lijkt een zekere gewenning te ontstaan, zolang het maar ver genoeg weg is: Brussel, Parijs, Madrid of waar dan ook. Toch geldt in Nederland nog een hoog waarschuwingspercentage van onze veiligheidsdiensten als het gaat om terreur. Kortom: we leven in een gevaarlijke wereld en de onzekerheden groeien met de dag.

Corruptie en geld
Als we ons proberen in te denken hoe de tijd van Micha moet zijn geweest, dan zien we misschien wel gelijkenissen met onze tijd. Politieke en geestelijke leiders laten in meerderheid zien corrupt te zijn en meer dan dat. Ze zijn uit op geld en op eigen gewin, zoeken de plaatsen waar dat te krijgen is en spreken heil uit over de mensen die hun portemonnee opentrekken. Zij die dat niet doen, of niet kunnen doen, krijgen niets anders te horen dan onheil.
Micha noemt ze valse profeten die, zegt de Here, ‘Mijn volk misleiden.’ Micha zelf was vol van kracht en van de Geest des Heren om Israël te wijzen op zijn zonde (Micha 3:8). We bewonderen Micha, maar nog meer de God van Israël, die Micha uitkoos om te profeteren van oordeel én van heil. Want dat komt indrukwekkend naar voren in heel het boek Micha: de God van de Bijbel denkt aan Zijn genade, zelfs nog midden in de oordelen, die onafwendbaar komen! Micha betekent: Wie is als JAHWEH?
Maar die valse en corrupte profeten, de smaakmakers en geestelijke leidslieden ook onder ons vandaag, die op zoek zijn naar geld, eer en macht, zullen de God van Israël op hun weg vinden! Hij zal de nacht over hen doen komen en dikke duisternis. Wij allen worden in dit boek opgeroepen om ons tot de Here te bekeren en ons te laten verlossen van alle valse motieven die we diep in ons hart hebben weggestopt, onzichtbaar voor anderen, maar niet voor God. Hij weet alle dingen. Hij doorgrondt en kent ons (Psalm 139). Hoe vaak zingen we dat… en we doen het niet. Dat is toch treurig?

Micha gáát…
Micha was misschien een landbouwer, een boer met een bedrijf. Ook wordt verondersteld dat hij is weggevlucht voor het Assyrische leger. In dat geval zou hij een vluchteling zijn! We weten in ons land en in heel Europa wat dat betekent. Ik sprak in de supermarkt met een zwarte jongen, een vluchteling uit Eritrea. Hij had tien uur op een bootje met vele anderen gezeten om Europa te bereiken. De tocht kostte drieduizend euro! Hij kon niet zwemmen, de golven werden hoger, maar hij is gelukkig veilig aangeland. Hij was doodsbang geweest. Ik vroeg hem wat hij moest doen in een dergelijke situatie: “Ik kon alleen maar bidden tot God. Ik ben christen,” zei hij mij. “En nu ben ik veilig in Nederland.” Hij had zijn boodschappen op de fiets gebonden en ging terug naar het AZC. “Dank u wel mijnheer, dat ik met u mocht praten,” waren zijn laatste woorden.
Morgen ga ik naar hetzelfde AZC om vluchtelingen te helpen met hun Nederlandse taal. Ik ervaar innerlijk een diep verlangen om deze mensen, die meestal de dood in de ogen hebben gekeken, aan te horen als ze tegen me praten en hun verhaal doen. Tegelijkertijd kan ik dan hun Nederlands verbeteren, aanvullen en soms ook uitleggen.
Een moslim vroeg mij waarom ik dat deed: mijn tijd geven aan vluchtelingen. Ik legde hem uit dat op een voorlichtingsavond onze grootste kerk vol zat met christenen die moslims uit Syrië, maar ook anderen, willen helpen een bestaan hier op te bouwen. Een week later vroeg hij of hij met mij mee mocht naar de kerk. Nu gaat hij al enkele maanden elke zondag mee. We praten over de Bijbel en de koran, over de Here Jezus en over Israëls toekomst midden in het oorlogsgeweld. We lezen dan de profeten en zo kwamen we ook bij Micha. Wat een zegen mag dit gaan worden, want de Here spreekt tot zijn hart. Dat merk ik, het ontroert mij dat onze God in alle verwarring van deze wereld, mensen op het oog heeft om hen te redden uit de macht van zonde en dood.

Hoe moet het allemaal?
Hoe moet het gaan in de toekomst? ‘Zal ik ooit mijn drie kinderen in levende lijve terugzien? Zal mijn vrouw mogen komen?’ Op al deze vragen heb ik ook geen antwoord. Daarom lazen we samen: ‘Hij heeft u bekend gemaakt o mens, wat goed is en wat de Here van u vraagt: Niet anders dan recht te doen en getrouwheid lief te hebben en ootmoedig te wandelen met uw God’ (Micha 6:8).

De Here zendt u hierbij een Woord, bij alle zorgen, die u misschien ook hebt, over de wereld, over uw gezondheid, over uw kinderen, over uw kleinkinderen, over uw huwelijkspartner, over uw financiële situatie en noem het maar op. Nachten lang zonder slaap en maar malen over dingen die niet op te lossen zijn. Micha laat ons Gods heilsplan zien, Gods toekomst, de Messias die komt en het Vrederijk dat ook komt! Dan mag je tegen jezelf zeggen en tegen iedereen: “Het beste komt nog!”
Op veel vragen hebben we geen antwoord. We kunnen de situatie niet veranderen. Er is niemand die helpen kan. Maar wat is het geweldig dat we een God in hemel kennen, die een liefdevolle Vader is, die ons Zijn Zoon gegeven heeft en ons met Hem ook alle andere dingen zal geven. Laten we opstaan en gaan wandelen… met God! ‘De zomer is ten einde en… we zijn (niet) verlost!’ (Jeremia 8:20).
Welk een omkeer heeft God in mijn leven gebracht – sinds Jezus nu woont in mijn hart! (Lied 671 uit de bundel van Johannes de Heer).
Ik ga het zingen! Zingt u mee?

Feike ter Velde